PhotoHint 7: Abstrakce ve fotografii

Ano vážení kolegové, čtete správně. Budeme se zabývat abstrakcí ve fotografii a nikoliv abstraktní fotografií. Abstraktní fotografie jako taková vlastně ani existovat nemůže. Budeme se věnovat způsobům autorské tvorby, tvůrčímu procesu vedoucímu ke vzniku výtvarné, tvůrčí, emocionální fotografie.

Nepřeberné možnosti k tvorbě abstraktních obrazů vytváří příroda. Jestliže se umíte dobře dívat, objevíte nádherné obrazce třeba v obyčejné vodě.

Abstrakce byly vytvořeny jednak snímáním bublin při lití vody do velkého hrnce osvíceného bleskovým světlem. To je ten obrázek vlevo. Samozřejmě, že pomohla úprava v grafickém editoru. Pravý obrázek není upravován, byl fotografován dlouhým časem, aby voda vytvořila neostré obrazce.

Právě různé neostrosti obrazu, ať již optická nebo pohybová neostrost, dokáží dodat fotografii emotivní náboj. Při pohybové neostrosti máme přístroj na pevném stativu a pomocí dlouhých expozičních časů měníme fotografovanou skutečnost v nereálnou, nebo přístrojem pohybujeme a vzniká nám také neostrý, nerealistický obraz. Při neostrosti optické zaostřujeme mimo danou oblast hloubky ostrosti a dostáváme se až k afokalizaci, tedy zcela neostřenému obrazu, kde již záleží na naši fantazii, co si od výsledku představujeme.

Je pochopitelné, že není možné v tomto článku vyčerpat všechny možnosti, jak se vypořádat s abstrakcí. Snad jen ve zkratce se zmíním o tom, že je možné fotografovat odrazy v zakřivených a zborcených plochách, snímat přes různě deformovaná skla, využít externí blesk, použít extrémní zrno či šum, různé druhy montáží a multiexpozice a mnoho dalších postupů. Záleží pouze na schopnostech a vůli autora k experimentování. Ale věřte, že to stojí za to. Při troše píle a štěstí vzniknou krásné a neopakovatelné záběry.

Úkol 7. – abstrakce ve fotografii:

Využijte tipů a triků z tohoto PhotoHintu a pošlete nám svou fotografii s abstraktním obsahem. Kreativitě se tentokrát žádné meze nekladou, jen zkuste nepoužívat silné filtry ve fotografických editorech.

Fotografie na téma „Abstrakce ve fotografii“ můžete posílat do 31.8.2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: autor tohoto PhotoHintu
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr, …)

Do konce července můžete stále posílat snímky k 6. PhotoHintu na téma „Zoomování při expozici“.

Těšíme se na vaše snímky!

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Opicihlava
    Opicihlava
    09.11.2010 23:53

    Asi to nebude k věci, ale dá se někde najít vyhodnocení tématu panoramatická fotografie ? Ať hledám jak hledám tak nic...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram