FOTOVIDEO KVĚTEN 2024

S novým měsícem, již tradičně, přinášíme malou ochutnávku magazínu FotoVideo pro květen 2024. V tomto čísle Vás čekají nové rozhovory a spoustu dalšího.

Prožijte vzrušení z fotografických objevů

Chce se nám s nadšením napsat, že toto květnové vydání je opravdu mimořádné. Když se ale přísným pohledem podíváme na ta předešlá, byla také samostatnými originály. Prostě se snažíme každý měsíc přinést co nejvíce nového a neobjeveného, ať už v technice, praktických radách nebo v inspirativních článcích mladých i dávných autorů. Takže i tentokrát, vlastně jako vždy.

Takže první otázka: víte proč se na titulní straně dívá Josef Sudek do hřbetu, což je z graficko-časopiseckého hlediska vlastně nepřípustné? Protože čtvercový negativ s šesti dalšími Sudkovými portréty nalezl Petr Šálek nedávno v neuvěřitelně velkém a krásném archivu opomenutého mistra portrétu a žánrové fotografie Miroslava Peterky. Po kvalitním naskenování objevil a spolu se svou manželkou popsal už dávno zapomenutou krásu mistrovských snímků tohoto výborného fotografa a připravil tak podklady pro další vydání naší rubriky Mistrovská osmička, kterou najdete hned v úvodu tohoto vydání. A ona nezapomenutelná titulní strana k ní samozřejmě patří. Jak určitě z tohoto a dalšího povídání vytušíte, Josef Sudek, se kterým se Miroslav Peterka přátelil, byl nejen skvělým fotografem, ale miloval až vášnivě hudbu a byl na různých místech Rudolfina velmi častým hostem. A tak určitě i v ní nacházel další inspiraci pro své nezapomenutelné snímky.

Velkým fotografickým objevem naše květnové vydání uvádíme a dalšími na následujících stranách pokračujeme. Vybírejte si dle libosti. Nabízíme neobvyklou FotoEsej z prostředí loutkářů od Toma Konráda, pohledy do divoké a převážně slovenské přírody od Ĺubo Nováka a jeden naprosto odlišný sportovní žánr focený objektivem skvělého plzeňského fotografa Pepy Adlta.

Vybíráme z obsahu květnového vydání časopisu FotoVideo:

24. ročník soutěže Fotograf roku přináší další téma

Čeká vás další soutěžní téma s názvem: ZVÍŘATA

Jak domácí, tak ty volně žijící zvířata nás fascinují a přitahují. Někoho více ty domácí, jiného pohltilo studium brouků, nebo ryb. Zvířata nás provázejí v podstatě na každém kroku. Fotografování zvířat lze uchopit z mnoha úhlů. Od čistých momentek z procházky s pejskem, přes stylizované portrétní práce až po wildlife fotografii. Ukažte nám svůj pohled na zvířata. Máte radši kočky, nebo psy? Zajímají Vás bezobratlí a jejich fascinující stavba těla? Anebo vás fascinuje vodní svět? Nahrajte své nejlepší soutěžní fotografie na téma ZVÍŘATA na soutěžní server nejpozději do 31. května 2024

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram