PhotoHint 4: Hloubka ostrosti

Pravděpodobně už vzhledem k tomu, že hloubka ostrosti je důsledkem základního technického principu fotografie, patří její tvořivé využití k základním kreativním prostředkům všech fotografů. Ve čtvrtém PhotoHintu zjistíme, co to hloubka ostrosti je, jak ji lze měnit a jak a kde ji využít v praxi.

V tomto PhotoHintu jsme si popsali technické principy a závislosti hloubky ostrosti a také na fotografiích ukázali její možné praktické, kreativní využití. Věřím, že ty z vás, kteří dosud hloubku ostrosti ve svých fotoaparátech cíleně nepoužívali, inspiruje a posune do nových kreativních rovin.

Úkol 4. – hloubka ostrosti:

Nafotografujte portrét s co nejzajímavějším kreativním využitím malé hloubky ostrosti. Těším se na Vaše fotografie a hlavně nápady a kreativitu. Výsledky své práce nám pošlete. Autory tří snímků s nejlepším nápadem, zpracováním a využitím našeho PhotoHintu vyhlásíme a dostanou od nás malé ocenění.

Fotografie na téma „Hloubka ostrosti“ můžete posílat do 31.5.2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: autor tohoto PhotoHintu
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr, …)

Do konce dubna můžete stále posílat snímky k 3. PhotoHintu na téma „Fotografické filtry a systém Cokin“.

Těšíme se na vaše snímky!

Aktualizace:

Vyhodnocení vašich snímků zaslaných k 4. PhotoHintu

(c) E. V.

Nejtypičtější, nejlogičtější a v každodenní praxi nejčastěji využívané použití efektu malé hloubky ostrosti. Přesně zaostřené vyvíjející se listy stromu, který vidíme v druhém plánu a tedy neostrosti v pozadí. Ve třetím plánu a největší neostrosti ještě tušíme střechu rodinného domu a jeho okolí. A celé je to klasicky, plasticky nasvíceno.

(c) daesu

Fotografie asi z přestávky sportovního podujetí, takže příspěvek z oblasti reportážní fotografie, kde jsou rozhodnutí o místě zaostření a jeho přesnosti otázkou často několika vteřin. V tomto případe správně a přesně vyhodnoceno. Hlavní prvek této fotografie je jednoznačně pijící kluk otočený přímo na fotografa. I jeho pátravý pohled stranou dává fotce dynamiku. V popředí a v neostrosti pijící sportovec přidává fotografii nejenom prostor, ale i informaci, že jde o nějaký kolektivní sport. Snad jenom škoda toho náklonu fotografie doprava. Dynamiku fotografie nezvyšuje, takže se považuje za chybu.

(c) Robert

Asi nejzajímavější příspěvek, který k PhotoHintu přišel. Fotografie zajímavá nejen svým využitím hloubky ostrosti. Portrét, který v popředí využívá dva odlišné prvky optické neostrosti. Geometricky jasnou a pro kompozici významnou mříž a poloprůhledný, mně neznámý materiál, který částečně zakrývá tělo portrétované. Tím umožňuje plnou koncentraci diváka na to hlavní a zaostřené – tvář dívky. Ta je zajímavá i svým výrazem, ve kterém pracují zejména oči. Z fotografie cítíme tajemství, důležitý to prvek celého výtvarného umění.

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    20.04.2010 20:34

    Pěkně zpracované téma a i výběr snímků k tématu zátiší se mi velmi líbí. Jen tak dál.

  • JuPe
    JuPe
    21.04.2010 13:01

    Zdravím. Už jsem toho o cloně přečetl dost, ale nikde jsem se nedozvěděl, jak je možné, že při větším zaclonění se zvětší hloubka ostrosti. Jen že to tak opravdu je. Jak je možné, že při zaclonění obraz nevinětuje?

  • Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    21.04.2010 13:35

    JuPe: názorně vysvětlené je to např. tady:
    http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom_dof.html

  • JuPe
    JuPe
    21.04.2010 14:05

    Díky. To už je solidně vysvětlený.

  • Taffey
    Taffey
    24.04.2010 09:25

    Blondýn - já taky ne, proto jsem, kde jsem. Jenže-aby člověka fotografování chytlo a bavilo ho, tak musí dosáhnout aspoň nějakých solidních výsledků. A těch, bez toho, aby se nechal poučit články, jako je, třeba, tento, nedosáhne. Ať jsou uveřejněny kdekoli.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram