PhotoHint 17: 3D fotografie

Poslední dobou stále více se prosazující "3D" trend zasáhl i fotografii. Některé fotoaparáty už umí díky různým funkcím fotografovat 3D fotografie. V tomto PhotoHintu se dozvíte, jak je možné vytvářet 3D fotografie bez speciálních fotoaparátů a příslušenství - třeba i foťáčkem v mobilu.

Jak vytvořit 3D fotografii

Při samotném vytváření fotografie ze dvou posunutých snímků se musíte rozhodnout, jaký druh „3D“ zobrazení použijete. Zda nejstarší metodu stereoskopické fotografie – dvou obrázků vedle sebe, vytvoříte anaglyf – barevně kódované překrývající se obrázky, nebo máte k dispozici například 3D televizi a vytvoříte soubor s příponou .MPO – 3D obrázek. Každá metoda „3D“ má své výhody a nevýhody:

Stereoskopická fotografie:

  • nejsou potřeba žádné pomůcky
  • je potřeba šilhat nebo dát oči rovnoběžně
  • obrázky musí být malé – jen v malém rozlišení
  • obraz si zachová barvy

Anaglyf:

  • velmi levné 3D brýle
  • obrázek může být v plném rozlišení
  • barvy jsou zkreslené a fotografie určité barevnosti 3D efekt postrádají
  • náchylné k duchům

MPO (3D televize):

  • drahé vybavení
  • snadné prohlížení
  • obraz si zachová barvy
  • rozlišení záleží na možnostech zobrazovače

Ať už zvolíte jakoukoli metodu, začátek je vždy stejný. Musíte fotografie srovnat a oříznout. Můžete riskovat nástroje pro automatické zarovnání fotografií v různých editorech, ale protože jsou fotografie mírně odlišné, je výsledek nejistý. A hlavně nemáte možnost určit důležitý parametr – co bude z fotografie vystupovat a co bude ubíhat do obrazu.

Ruční zarovnání fotografií je hračka, pokud máte program umožňující práci s alespoň jednou vrstvou. Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio… Postup je obdobný:

  • Otevřete si jednu z fotografií a druhou do ní vložte jako vrstvu. Nastavte vrstvě režim prolnutí na „rozdíl“. Uvidíte šedou změť, ve které brzy poznáte dva prolnuté snímky – jejich rozdíly jsou světlé, shodné oblasti černé.
  • Nyní vrstvou podle potřeby otáčejte, až fotografie srovnáte horizontálně od jedné roviny.
  • Pomalu posouvejte vrstvu ze strany na stranu. Uvidíte černá místa. To jsou místa minimálního rozdílu, kde jsou fotografie shodné. A to jsou také místa v budoucím 3D prostoru, která budou v rovině papíru/obrazovky. Vše co bylo v reálné scéně blíž k vám bude vybíhat, ostatní bude zanořené. Prostým posunem fotografií si tak vyberete, jak bude 3D vypadat.
  • Po zarovnání změňte režim prolnutí zpět na normální a obrázek ořízněte aby vrstvě v popředí nechyběly okraje.
  • Máte polotovar pro další tvorbu. Nyní je dobré si oba již vzájemně zarovnané obrázky zvlášť uložit.
zarovnání v režimu rozdíl

Další postup se už liší:

Stereoskopická fotografie

Stereoskopickou fotografii z již připravených zarovnaných obrázků vytvoříte tak, že je prostě umístíte vedle sebe. Který bude pravý a který levý záleží na tom, zda chcete šilhat, nebo srovnávat oči – šilhání je snazší pokud to umíte. Správné pořadí určete experimentálně – zašilhejte až se vám snímky překryjí do jednoho a pokud máte obrázky správně, uvidíte 3D. Máte-li obrázky prohozené, 3D bude naruby a vám vyteče mozek ušima.

Šilhavá stereofotografie Šilhavá stereofotografie
Šilhavá stereofotografie

Šilhání na stereoskopickou fotografii je levná a pohodlná metoda pro zobrazení „3D“. Chce ale trochu cviku, než se naučíte na šilháním překryté fotografie zaostřit. Ze začátku si dělejte obrázky malé nebo koukejte z větší dálky.

Anaglyf

Anaglyf jsou dva obrázky v různých barvách prolnuté přes sebe. Divák si pak nasadí brýle s barevnými filtry a každý filtr propustí do příslušného oka jen odpovídající obrázek. Ty navíc po „spojení“ získají součtem barev část své původní barevnosti. Nejčastější je azurovo-červený anaglyf, který se také snadno vytváří.

Anaglyf anaglyf
Anaglyf

Například v Zoner Photo Studio 13 je přímo nástroj na tvorbu anaglyfů (Vytvořit > 3D obrázky…). V něm otevřete dva zcela neupravené snímky, on je sám zarovná, pootočí, ořízne a vytvoří azurovo-červený anaglyf. Ovšem je to automatika, takže výše popsaným ručním srovnáním a oříznutím obrázků získáte lepší výsledek. V nástroji od Zoneru pak otevřete již připravené snímky a bez zarovnání nechte vytvořit anaglyf.

Anaglyf v Zoner Photo Studio 13

V programech, které umí pracovat s vrstvami a jejich prolnutím, jako je například Adobe Photoshop, vložíte jednu z připravených fotografií do vrstvy přes druhou a pak v režimu prolnutí vrstev vypnete horní vrstvě červený kanál. Zkontrolujete brýlemi a pokud je 3D naruby, zapnete červený kanál a vypnete modrý a zelený.

Anaglyf v Adobe Photoshop

Pokud nemáte ani Zoner, ani program pro práci s vrstvami, zkuste google. Najdete velké množství programů pro vytvoření anaglyfu.

MPO (3D televize)

MPO soubory (JPEG Multi-Picture Format) jsou v principu jen sendviče dvou fotografií zabalených v jednom souboru. Pro účely 3D jsou v něm naše dva posunuté obrázky. Pro vytvoření souboru MPO potřebujete speciální konvertor. Opět jich řadu najdete na internetu. Některé umí i zarovnat původní neupravené fotografie – s různými výsledky. Již zarovnané snímky stačí pouze konvertovat. Výsledný MPO soubor s 3D fotografií by vám měla zobrazit každá 3D televize.

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.05.2011 13:10

    kristepane,
    miluju, jak snadno se na kdejakou modni vlnu naskakuje :-)

    nejdriv to byla honba za megapixely, ted 3D fotografie.

    Vam ten Reflex s nahyma cicuskama nestacil.. bylo to odporne, nudne a blbe :-)

    Jiste, trend je 3D fotografie. Ale prosim, teprve az to bude banalni zobrazeni, jako kdyz koukate, teprve tehdy to pojdme vzit na milost..

    Do ty doby necht je to domenou konstrukteru a uchylnejch paťavců, co potrebujou nekde udelat ramena a nemaj Klause za kamarada.

  • msl
    msl
    18.05.2011 13:59

    jak je vidět, móda se opakuje... někdy v 50. letech minulého století... Stereo Mikroma... ještě si pamatuju ty "stereo" prohlížečky na diapozitivy... nějak se to neujalo, tenkrát... proč asi?

  • Tomas Loun
    Tomas Loun
    15.08.2011 01:18

    Ona stereofotgrafie je tady asi tak 100 let a stále byli lidé, kteří se jí věnovali. Že je to teď módní vlna, která časem trochu opadne na tom nic neubírá. Ujalo neujalo, stereokotoučky zná spousta lidí... a nyní jsou zase technické možnosti trochu jinde, že...

    Koho to přece jen zajimá, tak může mknout také na klub.stereofotograf.eu nebo www.stereofotky.cz

  • fajnklukcz
    fajnklukcz
    15.02.2012 21:58

    Dokud neuvidíš nepochopíš :-)
    http://www.fajnkluk.cz/blog/category/3d-foto/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram