Test fotoaparátu Sony Cyber-Shot RX100

Malý kompakt Sony RX100 na první pohled příliš nezaujme. Snad jen nezvykle vysokou cenou. Uvnitř fotoaparátu se ale skrývá nezvykle velký snímač a objektiv má solidní světelnost. Fotoaparát se evidentně snaží zaujmout pokročilé fotografy. Zda se mu to může podařit se dočtete v testu.

Kompakt Sony RX100 rozhodně míří vysoko. Zaujme hned několika parametry. Snímač fotoaparátu je 1", je tedy stejně velký jako snímače Nikon CX z řady bezzrcadlovek Nikon 1. Efektivní rozlišení snímače je 20,2 megapixelů a objektiv má na nejkratším ohnisku světelnost F1.8. Fotoaparát však zaujme také cenou. Za cca 18000kč můžete pořídit zrcadlovku i s objektivem.

  • 1" 20,2Mpix Exmor CMOS snímač
  • 3,6× zoom (28–100mm po přepočtu) se světelností f/1.8–4.9
  • stabilizaci
  • ISO 125–6400 (rozšiřitelné na 80 a 100)
  • 3" LCD s více než 1,2 milionu bodů
  • FullHD video
  • velmi přizpůsobitelné ovládání
  • režimy P/A/S/M (a automatické)
  • RAW
  • SD/SDHX/SDXC karty
  • kompletní specifikace na webu Sony

Konstrukce

RX100 je opravdu kompaktní. Z těla vypnutého fotoaparátu vystupuje jen mírně o necelý centimetr objektiv, který na výšku zabírá celé tělo. Jinak je fotoaparát plochý, bez gripu. Rozměry RX100 jsou cca 101,6×58,1×35,9 mm, do běžné kapsy se tedy vejde a s váhou 240g ji neprotrhne.

Na fotoaparátu najdete běžné kolečko voliče režimů P/A/S/M, režimu MR (memory recall), videa, panoramatu, scénických režimů SCN (které si pak již volíte na displeji) a dvou plných automatů. Kolem spouště je páčka zoomu. Na zadní straně vedle rozměrného displeje najdete tlačítko movie pro okamžité spuštění nahrávání videa (funguje ve všech režimech), zadní kolečko sloužící také jako 4-směrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed (lze přenastavit), tlačítko Fn, kterému lze přiřadit různé funkce a tlačítka menu, přehrávání snímků a nápovědy. Posledním ovládacím prvkem je kroužek kolem objektivu. Ten má v různých režimech různé funkce a je třeba si na něj zvyknout, poté vám však manipulaci s fotoaparátem usnadní – skvěle například při manuálním ostření.

Vyskakovací blesk je na levé horní straně fotoaparátu úplně na kraji. Bohužel je to přesně místo, kde fotoaparát držím ukazováčkem levé ruky. Ne že by to nějak vadilo. Tlak blesku ucítíte a prst dáte pryč. A i když nedáte, RX100 prostě fotí bez blesku. Je-li málo světla, pomůže si přístroj při ostření přisvětlovací diodou. Jen expozice bude pochopitelně špatně. Sáňky na blesk na fotoaparátu bohužel nenajdete.

Až na tuto drobnost se fotoaparát drží dobře a na ovládání si rychle zvyknete. Hlavně díky dobré přizpůsobitelnosti, kdy si na tlačítka přiřadíte často používaná nastavení. Nastavit lze takto kroužek kolem objektivu, na zadním 4-směrném ovladači tlačítka do stran, prostřední tlačítko a pochopitelně tlačítko Fn. To je nejzajímavější, protože můžete ze seznamu dostupných funkcí zvolit více položek a opakovaným stiskem Fn mezi nimi následně přepínáte.

A že má fotoaparát nastavitelné kde co. Kromě obvyklých parametrů zvládá RX100 například i kompenzaci zábleskové expozice, synchronizaci na druhou lamelu, HDR a optimalizaci DR a obrazové efekty. Vše nastavené pak vidíte v podobě na displeji přímo při focení. Zobrazení displeje je možné přepnout i na virtuální horizont, stupnici vztahu clony a času, nebo vše až na základní expoziční parametry vypnout.

nastavitelná tlačítka a kolečka
zobrazení informací při fotografování

Objektiv fotoaparátu má ekvivalentní ohniskovou vzdálenost 28–100mm, což znamená 3,6× zoom, a světelnost f/1.8–4.9. Mohlo by to být lepší, ale pravděpodobně právě velký 1“ snímač neumožnil širší zoom nebo lepší světelnost na dlouhém konci. Maximální hodnota clony je v celém rozsahu zoomu 11. Za zmínku rozhodně stojí, že clona je irisová se 7 lamelami, nastavitelná po 1/3EV a má ve většině rozsahu kruhový tvar.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    10.08.2016 09:35
    Reaguje na BronaVoznica 09.08.2016 21:23:

    "Pro nadšence do RX100vek: https://www.facebook.com/groups/RX100CzSk/..." - zobrazit celý komentář

    KIV chtěla jen jednoduše říct, že ne každej máme fejsbůk :-) ...a tudíž nám je odkaz houby platnej :-))

  • KIV
    KIV
    10.08.2016 19:24
    Reaguje na BronaVoznica 09.08.2016 21:23:

    "Pro nadšence do RX100vek: https://www.facebook.com/groups/RX100CzSk/..." - zobrazit celý komentář

    KIV chtěla jen jednoduše říct, že to je to co dostala při kliknutí na ten odkaz.
    Takže ten odkaz je jí fakt houby platnej.
    I když docela by mě zajímalo co tam je, když vlastním příbuzného tomu foťáku, tedy RX10, a mám ho docela dost ráda...:-)

  • E.B.E
    E.B.E
    10.08.2016 21:02
    Reaguje na KIV 10.08.2016 19:24:

    "KIV chtěla jen jednoduše říct, že to je to co dostala při kliknutí na ten..." - zobrazit celý komentář

    Myslím, že jen opakuješ, co jsem napsal. Pokud totiš budeš na fejsu přihlášená, zobrazí se ti odkaz správně :-)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    11.08.2016 09:52

    Jednou bude FB povinný a bude sloužit místo občanského průkazu, tak si ho klidně všichni založte už teď ať pak neplatíte pokutu :-))))))
    A když už budete u toho, nezapomeňte lajknout www.facebook.com/fotoaparat.cz

  • Taky..
    Taky..
    11.08.2016 15:04

    Kdo ví co bude. Třeba dřív než se stane povinný, bude zakázaný. Nebo dřív než bude povinný nebo zakázaný, už tady nikdo z nás nebude:)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram