Zpracování tématu: "Koruna"

Seriál Okem profesionála nabízí každému, začínajícímu i pokročilému fotografovi, možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Tentokrát se profesionální fotograf Kamil Varga vyjadřuje k tématu "Koruna".

Vrány

Zpátky k linearitě. Scenérie nám to každému ze zimních měsíců chronicky známá. Až tak, že si většina fotografů řekne, že to nestojí za námahu. Ale proč ne. Pestrobarevného papouška na exotické palmě by asi fotil každý. Ale toto je naše zimní realita a s touto skutečností jsou spojeny naše životní zážitky a emoce. Takže téma oceňuji. Mám trochu výhrady jednak k technickému zpracování. Fotografie je moc tmavá. A kompozičně je to na mě už moc velký zmatek. Velké množství větví redukuje kompozici na pouhou strukturu, kde ptáci zanikají. Zkusil bych větší detail. Třeba ta dvojice havranů v levé spodní části má i docela povedenou konturu na rozdíl od těch v horní části fotografie. Přiměřené množství větví kolem nich by bylo postačující a dalo ptákům větší šanci jako hlavnímu prvku fotografie.

Zákryt

A hezky na střídačku, zpátky k tonalitě. Tentokrát ale jemné. Bohužel, ale až trochu nudné. Pokud je kompozice postavena na barevných tonalitách a ne výrazné lineární kompozici, její barvy musí vytvářet dokonalou barevnou harmonii. Jinak se fotografie míjí účinkem. Není vůbec jednoduché takovou harmonii v přírodě nalézt. Tady se to bohužel nepodařilo. Ten žlutý strom vlevo by jako adept do takové harmonie ještě obstál, nic jiného na snímku už ne.

Královna zima

Na závěr jsem si nechal fotografii, která je mimořádně strohá. Až tak, že jsem chvíli přemýšlel, zdali to není už moc. Zdali je dobrá. Ale je! Právě ve své radikálnosti. Sice barevná, ale omezena pouze na bílou a modrou. Takže monochromatická. I kompozičně jednoduchá s minimem struktur ve sněhu a čistou modrou oblohou. Po obsahové stránce je ale jedinou, která překročila tematický zenit pouhé krajinky. A ze zadaného tématu „Koruna“ využila nabízené dva v jednom. Zasněžená koruna stromu se na kopečku vypíná jako koruna královská. A protože jsem známý tím, že preferuji nápady před formální dokonalostí, je toto můj jednoznačný favorit.

Kamil Varga

A teď už můžete posílat fotografie do tématu na březen 2010: „Voda“. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Voda“ můžete posílat do 31. března 2010, 24:00 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    13.03.2010 22:22

    Zadusni mse? Obrazova i komentarova?..
    taktak...

    nejakej vul si usmyslel direktivne narizena temata a pak "nutit mi je" a pak mi je jeste "obkecavat..

    Toho bohda nebude, di dycky cesky Pepik..

    a je vitezem!
    RIP, cesky pepiku.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram