Do redakce jsme dostali nástupce fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30, který nese označení DMC-FZ50. Jaká vylepšení přináší a jaké snímky nám dovolí tento 10Mpx ultrazoom s dvanáctinásobným optickým zoomem, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Panasonic. Myslím, že budete překvapeni.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Zde uvedu praktickou zcela nelaboratorní zkušenost. Aparát jsem měl „na krku“ více než dvě hodiny neustále zapnutý, nafotil jsem přes 150 snímků, kde je 1/3 s bleskem a natočil asi deset minut videa. Vše v jeskyních Dëmenovské doliny, kde si díky stabilizaci a délce expozic baterie rozhodně užily své. Ukazatel nabití ukazoval dvě „čárky“ ze tří. Při „neturistickém“ focení jsem nasnímal přes 320 snímků.

Provozní časy

(včetně reakční doby na podnět, která činní přibližně 0,2 s )

  • fotografie s namáčknutím 0,2 s
  • bez namáčknutí 0,6 s

Doba ukládání snímků závisí na použité kartě a protože jsem měl k dispozici 2GB SD Panasonic Pro High Speed, nepostřehl jsem jakýkoliv problém spojený s případnou rychlostí zpracování dat.

Sekvence je exponována frekvencí 2 sn./s do zaplnění karty nebo frekvencí 1 sn./s podle zvoleného režimu. Ve vysokorychlostním režimu lze exponovat v řadě nejvýše 3 (resp. 5) snímků v kompresi fine (resp. normal). Hodnoty vypadají jako malé, nicméně jde o 10Mpx fotoaparát, kde velikost jednoho snímku v nejvyšší kvalitě jpg dosahuje hodnoty až 5MB.

Rychlost ukládání snímků v nejvyšší kvalitě JPG nijak neomezuje potřebu další rychlé expozice. Rychlost záznamu při pomalé sekvenci (2sn./s) neklesá až do zaplnění karty.

Blesk

Blesk

Blesk je také shodný s bleskem u FZ30. Má při ISO Auto dosah od 30 cm do 7 m. Lze nastavit všechny běžné režimy – automatický blesk, automatický s redukcí červených očí, vynucený blesk, synchronizaci s dlouhými časy a současně s redukcí červených očí. Tyto možnosti jsou dostupné přímo tlačítkem. K redukci červených očí slouží záblesk (tedy nikoliv osvětlovací dioda). K dispozici je pouze spouštění blesku na první lamelu, tedy při otevření závěrky. Externí blesk se připojuje pomocí patice.

Nastavení a funkce fotoaparátu

LCD při snímání Volby pod tl. Function

Protože bych se zbytečně opakoval, konstatuji, že vyjma absence formátu TIFF převzal model FZ50 možnosti FZ30, takže RAW formát zůstal. Najdeme tedy veškeré potřebné funkce – plně manuální expozici, poloautomatické expozice, kompenzaci expozice i kompenzaci blesku, manuální vyvážení bílé. Opět zamrzí absence synchronizace blesku na druhé lamely.
Nově je manuálně k dispozici hodnota až ISO1600 a v režimu Vysoká citlivost automaticky volená hodnota ISO1600 až ISO3200. Přibyl režim IISO. Který nastavuje ISO v závislosti na detekci pohybu ve scéně a volí maximálně hodnotu ISO800 (více jsem nezaznamenal). U IISO aparát volí prakticky všechny parametry expozice sám (a proto není dostupné u poloautomatických režimů). Jedno ze dvou nastavení scénických režimů nahradilo uživatelské nastavení Custom.

Menu při snímání Setup

Video

Video Video

I u videa je drobná změna. Najdeme rozlišení 848×480 bodů. Vše ostatní je shodné s FZ30.

Ostatní

Přehrávání Přehrávání

Ostatní funkce, které běžně najdete popsané v našich testech jsou shodné s FZ30. Myslím, že jsem žádný podstatný rozdíl nevynechal.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    10.09.2006 11:36

    Jako autor jsem jen upřesňoval, kdy nelze obraz z LCD přepnout do EVF.

  • Milan Vaclík
    Milan Vaclík
    05.11.2006 15:40

    Fotoaparat jsem mel moznost pouzivat cely mesic a uprimne receno,jsem trochu na rozpacich.Fotoaparat podle meho nazoru je velmi dobry v normalnich svetelnych
    podminkach-tzn.pri foceni venku,jedno je-li slunecno nebo zatazeno.
    Problem spis vidim pri foceni portretu v umelem osvetleni nebo s bleskem.Fotky osob ne me pusobi hrozne vyzehlene.Zduraznuji,ze mluvim o fotkach pro domaci pouziti.Mam i pristroj Olympus 320 a fotky z neho mi pripadaji barevne a vubec celkove proste prijemnejsi a to je pristroj za 5500 Kc...
    Rozliseni 10 Mega je podle me spis marketingovy tah, ale pokud jsou rozmery snimace stejne velike jako u 30tky,je to je bluf bez efektu.Redukce sumu je podle me tak silna,ze to bude vadit i mene pokrocilemu fotografovi.Tak jaka pozitiva vlastne napsat,snad vyborny otocny displej,cestina,snadny pristup k funkcim,kvalini baterie-opravdu vydrzela cca 300 snimku a skoro 70% jsem fotil z bleskem.Pokud budete kupovat jeste jednu nahradni,klidne kupte neznackovou(AVACOM je o polovinu levnejsi-cca 600kc a vydrzi stejne).

  • Jarda Blízek
    Jarda Blízek
    05.06.2007 12:40

    FZ50 mám zatím jen krátce,ale za tu dobu si poradil při každé mé tuoze si cokoli vyfotit ;)

  • Pantani
    Pantani
    18.12.2007 09:49

    Stále váhám mezi Panasonic DMC-FZ50 nebo DMC-FZ18, poraďte prosím, jde mi jednoduše o to, který mi bude dělat hezčí fotky...

  • Patrik  Dusil
    Patrik Dusil
    15.03.2008 18:20

    Dobrý den, jsem začátečník ve fotografování a proto bych měl na vás otázku. Moc mě zaujal tento model fotoaparátu, myslím,že ve své třídě je to špička a tak zvažuji jeho koupi, ale také zvažuji variantu, že si připlatím a koupím nikon D40. Chtěl bych se zeptat co je lepší varianta, určitě co se týče kvality snímku nikon na tom bude o mnoho lépe, ale zase FZ50 má mnohem lepší výbavu než nikon. Tak, co byste mi poradil?
    Děkuji Patrik Dusil
    DěkujI Patrik Dusil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (42)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram