Olympus OM-D E-M5 II představen, umí 40 Mpx snímky

Olympus představil novinku – pokročilou bezzrcadlovku OM-D E-M5 II. Nahrazuje oblíbený model E-M5, první z řady OM-D. Přináší celou řadu vylepšení a jedno skutečně velké. Skládané 40Mpx snímky z 8 expozic dělají z fotoaparátu špičkový nástroj pro statické snímky. Pro dynamické potěší vylepšená stabilizace a na své si přijdou i fanoušci videa.

Novinka je označena jednoduše „II“, jako druhá verze původního „óemdéčka“ E-M5. Co již tak jednoduše nezní, je finální název OM-D E-M5 II, Olympus má zkrátka rád hodně písmen v názvech modelů. Od původního typu ho na první pohled možná ani nerozpoznáte, designově z něj vychází a má k tomu důvod – E-M5 se zkrátka líbil. Rozdíl je vidět třeba na umístění rollerů při pohledu shora.

Co je nového?

Zaprvé video: narozdíl od stájového kolegy Panasonic se Olympus ve svých fotoaparátech na video zatím tolik nezaměřoval. S E-M5II se to mění. Přístroj natáčí sice „jen“ FullHD, ale nabízí nové vylepšené rozhraní a funkce při natáčení, výběr framerate z 60p, 50p, 30p, 25p a 24p, bitrate až 77 Mbps při all-intra ukládání videa, plnohodnotnou stabilizaci a kontinuální AF při natáčení a další šikovné věci. Pomůže i displej na kloubu, který je plně polohovatelný.

Již jsme zmínili i stabilizaci. Je to stále 5-osá mechanická stabilizace snímače, ale tentokrát zase o něco výkonnější. Měla by nabízet efektivitu až 5EV. Co to znamená a jak to funguje si přečtěte v našem článku o stabilizaci.

S ní souvisí i další, možná nejzajímavější funkce – skládání expozic pro zvýšení rozlišení snímku. Senzor se dokáže pohybovat v přesných a jemných krocích, takže je možno jej posunout vždy o půl pixelu a neexponovat takto osm 16Mpx snímků. Ty se pak proloží a vytvoří jednu 40Mpx expozici (respektive 64Mpx expozici, pokud snímáme do RAWu – ovšem tento RAW půjde zpracovat pouze ve speciálním dodaném programu od Olympus, na detaily si počkejte do našeho testu tohoto programu).

A jak se říká, důkaz místo slibů – zde vám přinášíme výsledek této funkce – 40Mpx expozici focenou do JPEGu (+ srovnání s 16Mpx režimem):

olympus om-d e-m5 full res sample 40mpx

40Mpx expozice

Srovnání 16Mpx (vlevo) a 40Mpx (vpravo) – 100% crop

Vlevo: srovnání po upsamplování na stejné rozlišení 40Mpx. Vpravo: srovnání po downsamplování na stejné rozlišení 16Mpx – 100% crop

Olympus OM-D E-M5 II je díky této funkci určitě zajímavou alternativou pro dokumentační, produktovou a krajinářskou fotografii, podobně jako pro umělecká zátiší a podobné disciplíny, kde jsme dosud museli sáhnout po fullframech nejvyšší třídy či středoformátu, pokud jsme chtěli maximální možné rozlišení.

Tato funkce samozřejmě není vhodná (a vlastně ani použitelná) pro pohyblivé scény. Pro ty je tu 16Mpx režim s 5EV stabilizací a ISO až do 25600.

Nové tělo se také stane prubířským kamenem optiky Zuiko. Konečně bude možno přímo srovnat optické kvality 4/3 a m4/3 objektivů Olympus (a dalších výrobců) s konkurencí – dosud to bylo zavádějící kvůli rozdílnému rozlišení snímačů, které se u APS-C pohybuje přes 20 a u FF až přes 30Mpx. Four thirds senzory si zatím držely maximální úroveň 12–16 Mpx.

Další specifikace Olympus OM-D E-M5 II:

  • Rozlišení: 16Mpx
  • Citlivost: 100–25600 (s rozšířením)
  • Závěrka: 60s-1/8000s (elektronická až do 1/16000s)
  • Sériové snímání: až 10sn./s
  • Autofocus: detekce kontrastu
  • Stabilizace: v těle, 5EV
  • Displej: LCD, pohyblivý, dotykový, 3“ 1 040 000 „bodů“
  • Hledáček: OLED, 2 360 000 „bodů“
  • Utěsnění těla proti vnějším vlivům: ano
  • Rozměry: 123.7mm x 85mm x 44.5mm
  • Váha těla: 469g
  • Nové příslušenství: kompaktní blesk s pohyblivou hlavou, „eagle-eye“ laserový zaměřovač pro dlouhá ohniska, dedikované gripy

Více na www.olympus.cz

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram