Pentax (dnes divize společnosti Ricoh) představil před letošní Photokinou entry-level model zrcadlovky K-S1. Podařilo se mu s ním vyvolat celkem rozruch – zvolil totiž netradiční futuristický design se svítícími doplňky. Ale je to vše, co fotoaparát přináší? Boduje ještě něčím jiným, než pro DSLR netypickým vzhledem? Dozvíte se v našem testu.

Mezi výrobci fotoaparátů je v kurzu retro design. Stačí se podívat na Nikon Df, Fuji X100 nebo Olympus E-M1 (a další). Ale že to není jediná cesta, jak vyniknout z řad „obyčejně“ vypadajících moderních fotoaparátů, ukázal před nedávnem Ricoh s jeho novinkou Pentax K-S1. Zvolil neotřelý design s futuristickými prvky, hrátky s podsvícením a (pro Pentaxy typické) množství možných barevných provedení. Vše v kombinaci s novým ovládáním. A už jsem říkal, že přístroj svítí?

Přístroj je také velice kompaktní – vždy příjemná změna ve světě DSLR a jistě reakce na trend kompaktních bezzrcadlovek. Svou velikostí se řadí po bok přístrojů, jako byl svého času Olympus E-450 či jako je současný Canon EOS 100D. Stejně jako tyto přístroje patří do kategorie amatérských „entry-level“ zrcadlovek. Tedy přístrojů cílených na amatéry a hobbysty spíše než profesionály.

Úvod, specifikace:

Jedná se o APS-C zrcadlovku s 20Mpx CMOS senzorem (první Pentax s tímto čipem), bajonetem KAF2 bez mechanického odečtu clony (jako všechny DSLR Pentax), 100% hranolovým hledáčkem s 0,95× zvětšení (jako vlajková loď K-3), se stabilizací v těle (jako všechny DSLR Pentax) a uživatelsky nastavitelným simulátorem AA filtru (jako K-3). Přináší tedy zajímavý mix funkcí amatérských i polo-profi přístrojů. Kompletní specifikace:

Pentax K-S1
Typ přístroje: amatérská DSLR
Bajonet: Pentax KAF2
Senzor: 20Mpx APS-C CMOS bez AA filtru
Citlivost: 100 – 51 200
AF: 11 bodů (SAFOX IXi+), detekce fázového posunu (zrcátko), detekce kontrastu (live-view)
Kontinuální snímání: 5,4 sn./s
Rozsah časů závěrky: 30s – 1/6000 + B/T
Synchročas: 1/180s
Video: FullHD/30p, stereomikrofony
Formáty: H.264 (video), JPEG, RAW (PEF/DNG)
Konektivita: podpora Wi-fi karet FluCard
Konektory: USB (2.0), micro HDMI
Médium: SD/SDHC/SDXC
Displej: 3“, 921 000 „bodů“, pevný, nedotykový
Hledáček: hranolový, 100%, 0,95×
Blesk: výklopný, GN 10
Externí blesk: hot-shoe
Baterie: D-LI109 (Li-Ion, 1050mAh), na 410 sn. dle CIPA
Rozměry: 121mm x 93mm x 70 mm
Váha: 558g
Objektiv SMC Pentax DA L 18–55mm F3.5–5.6 AL
Rozsah ohnisek 18mm – 55mm (28mm – 83mm eq.)
Pokrytý formát APS-C (1,5× crop)
Rozsah clony: 3.5–22/5.6–40
Optická konstrukce: 11 členů v 8 skupinách
Počet lamel clony: 6
Rozsah ostřících vzdáleností: 0,25m – ∞
Autofocus: ano, převodem z těla
Filtrový závit: 52mm
Stabilizace: ne (je v těle)
Rozměry/váha: 68mm, 200g

Z tabulky výše vyplývá, že přístroj není typickým příslušníkem svého segmentu (100% hranolový hledáček, 1/6000s…). Na druhou stranu mu chybí např. druhý roller, který mají u Pentaxu i entry-level zrcadlovky (K-500/50), nemá dedikované tlačítko pro náhled hloubky ostrosti a video také není zrovna na špičce segmentu. Za dotykovým či výklopným displejem také musíte jinam. Nicméně množství funkcí a nastavení je v daném segmentu úctyhodné.

Specialitou je simulace AA-filtru, známá již z top-modelu K-3. Funguje tak, že před čipem chybí klasický optický filtr, mající za úkol jemným rozostřením eliminovat riziko moaré efektu, a místo toho se celý senzor, ukotvený na magnetických „polštářích“, pohne v krouživém pohybu v poloměru odpovídajícím poloměru rozostření klasického optického filtru. Výhoda? Lze to vypnout a dostat tak ostřejší fotky, a v případě potřeby pak zapnout i nastavit intenzitu rozostřovacího efektu. Více viz obrázek:

(pokračování na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    07.11.2014 18:09

    ovládání a vůbec styl a provedení fotoaparátu je poněkud...zvláštní.. ale už jsem viděl hodně zvláštních konstrukcí a řekl bych že je to vlastně jedno. Ovládání je věc která se dá více méně velmi rychle naučit, zvláště pokud není člověk "zatížený" předchozími typy.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram