Přehled zrcadlovek základní a nižší střední třídy

Nejlevnější modely DSLR nabízejí dobrý poměr ceny a výkonu a patří mezi nejoblíbenější typy fotoaparátů zejména mezi nadšenými amatéry. Následující článek by měl zájemci o tuto třídu přístrojů poskytnout přehled o současné situaci na trhu a seznámit ho s vlastnostmi jednotlivých modelů.

Pentax

Posledním výrobcem, vyrábějícím dnes „pravé“ zrcadlovky je firma Pentax. Ta momentálně nabízí v nižší a nižší střední třídě sesterské modely K-500 a K-50. Ty se neliší designem, liší se však výbavou a cenou.

Nižším modelem je trojciferná K-500. Jedná se v entry-level třídě tak trochu o zjevení, vyniká totiž ergonomií vypůjčenou z vyšších tříd. Nabízí na rozdíl od všech konkurentů dva rollery a 100% hledáček s 0.92× zvětšením a pravým skleněným hranolem, což jsou vlastnosti jinak vyhrazené modelům vyšší střední a profesionální tří­dy.

Kromě toho disponuje 16mpx APS-C senzorem, který je, na rozdíl od Canonu a Nikonu, stabilizovaný (ostatní výrobci DSLR stabilizují jen jednotlivé objektivy – oboje má svoje výhody a nevýhody).

Mezi ostatní důležité vlastnosti patří rychlý čas závěrky 1/6000 s., 11-bodový AF, možnost náhledu hloubky ostrosti, možnost používání tužkových baterií či běžného akumulátoru, snímání rychlostí 5–6 fps (podle použité baterie) a citlivost ISO až 51200.

Podrobné informace o Pentax K-500 18–55 mm

Vyšším modelem je pak K-50. Na první pohled je od K-500 k nerozeznání, kromě značení modelu. Nabízí však několik důležitých vylepšení. Tím hlavním je hlavně utěsnění proti stříkající vodě a prachu, v této třídě jinak nevídané. To se týká i dodávaného 18–55mm objektivu (značení Pentaxu pro takto utěsněné výrobky je WR). Dále nabízí řešení asi největší bolístky levného modelu, kterým je indikace vybraného ostřícího bodu jen na displeji, ale ne už v hledáčku. K-50 ukazuje vybraný bod AF i v hledáčku, což značně zvyšuje uživatelský komfort. Navíc pak dále nabízí elektronický horizont a korekci naklopení senzoru. Posledním rozdílem je možnost výběru více barevných provedení.

Podrobné informace o Pentax K-50 18–135 mm

Sony

Ačkoliv jsme již Pentax prohlásili posledním z trojice výrobců DSLR, stále tu je ještě jeden, který ovšem vyrábí přístroje, jež lze nazvat pravými zrcadlovkami jen stěží. Sony totiž přišla s radikální změnou technologie svých dosavadních DSLR. Přístroje se ovládají jako zrcadlovky, vypadají jako zrcadlovky, používají stejný senzor, bajonet a objektivy, ale jedná se ve skutečnosti o mezistupeň mezi pravými DSLR a pravými bezzrcadlovkami. Sony nazývá tuto technologii SLT (single lens translucent), kde fotoaparát má sice zrcátko, ale nepoužívá ho ke sledování scény skrze hledáček, ani ho nesklápí. Je totiž polopropustné (přesněji z cca 70% propustné) a slouží k permanentnímu odrazu části světla na AF senzory. Při expozici zůstává dole a sice tak „ukousne“ kousek z dostupného světla pro senzor, ale na druhou stranu umožní fázové ostření v live-view i při natáčení videa. Také umožňuje snáze dosáhnout rychlejšího sériového snímání. Místo chybějícího optického hledáčku je pak uživateli nabídnut hledáček elektronický, což, jak již bylo řečeno, nese s sebou výhody i nevýhody.

V entry-level třídě nabízí Sony model A58. Jedná se o aparát s 20mpx APS-C senzorem, stabilizací „v těle“, 5 fps, plnohodnotným fotografováním přes výklopný display, stereo mikrofony pro natáčení videa a například také možností náhledu hloubky ostrosti. Jeho zvláštností je plastový bajonet – věc která sníží váhu přístroje, ale nepřidá na pocitu bytelnosti. Ze zkušeností s plastovými bajonety z některých starších přístrojů mohu říci, že při běžném používání běžných objektivů se není čeho bát.

Podrobné informace o Sony Alpha A58

Výše v nabídce výrobce se pak řadí model A65. Nabízí vyšší rozlišení svého stabilizovaného APS-C senzoru 24mpx, rychlejší sériové snímání rychlostí 10 snímků za sekundu, vyšší frame rate videa (60 fps vs 30 fps), vyšší rozlišení displeje a lepší hledáček, kovový bajonet a třeba také přítomnost GPS.

Podrobné informace o Sony Alpha A65

Jak je vidět, výběr v základních třídách zrcadlovek (a skorozrcadlovek) není rozhodně špatný, jednotlivé přístroje mají každý svá pro a proti ale nelze říci, který z nich by si měl zájemce koupit, protože je lepší než ostatní. Troufám si tvrdit, že chybu neudělá zákazník s žádným z nich. Záleží zkrátka na preferencích. V hodně velké zkratce by šlo pouze říci, že v rozlišení snímků vede v této třídě Nikon, v ergonomii Pentax, ve výběru objektivů Canon a v ostření Sony.

Pokud jste tedy rozhodnuti pro zrcadlovku, nechcete utrácet za profesionální přístroj, směle mohu doporučit výše popsané zrcadlovky nižší a nižší-střední třídy. A rada na závěr? Vyzkoušejte si je u vašeho prodejce. Správná zrcadlovka pro vás je ta, která vám, jak se říká, nejlépe padne do ruky. A v případě této kategorie přístrojů také na oko. Přejeme mnoho krásných snímků!

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram