Co vás čeká na letním Setkání fotografů 2009

Letní Setkání fotografů, které pořádá FotoAparát.cz v sobotu 6. června v KC Zahrada v Praze na Chodově, již klepe na dveře. Podívejme se tedy, co zajímavého jednotlivé přednášky, diskuze a témata v poradně přinesou.

Setkání fotografů začne v sobotu 6. června v KC Zahrada v Praze na Chodově (plánek cesty zde) v 9 hodin ráno stručným úvodem v podání ředitelky FotoAparátu.cz Heleny Macenauerové a zástupců partnerů Setkání, společností Canon a Megapixel. Toto uvítání by mělo trvat asi 15 minut, pak již začne ve Velkém sále první přednáška:

Aleš Radikovský: Adobe Lightroom

Velký sál 9:15

Aleš Radikovský je jméno pravidelným čtenářům FotoAparátu.cz jistě známé. Členem redakce je od roku 2002. Je také autorem fotografické galerie a webmasterem serveru FotoAparát.cz. Ve FotoInstitutu.cz vede kurzy zaměřené právě na Adobe Lightroom. Ve své fotografické tvorbě se věnuje především aktům.

„Lightroom je poměrně mladý přírůstek do rodiny grafických programů od firmy Adobe. Jeho funkce jsou optimalizovány pro práci s fotografiemi a lze říct, že zcela mění přístup k jejich zpracování. Ve spojení s Photoshopem pokrývá celý proces jejich zpracování od souboru na kartě až po fotografii na papíře nebo na webu. Lightroom používám od prvních veřejných betaverzí a od začátku mi učaroval. Je to přesně ten program, který mi chyběl. Práce s ním je velmi efektivní a konečně si mohu s fotkami opravdu hrát. O Lightroomu se povídá mnoho polopravd, které by přednáška mohla uvést na pravou míru.“ Aleš Radikovský

Pavel Šerý: Novinky Canon a nové technologie v DSLR

Velký sál 10:00 a Malý sál 13:00

Pavel Šerý ze společnosti Canon, jednoho z generálních partnerů Setkání fotografů, je Produktový manažer/specialista pro fotovideo. Pokud je tedy někdo schopný kvalifikovaně zodpovědět otázky týkající se techniky Canon, je to on.

V přednášce představí hlavně novinky, které Canon v minulých měsících uvedl. Dozvíte se například vše o nové DSLR EOS 500D, o obrazovém procesoru Digic4, kterým jsou nejnovější přístroje vybaveny, a o jeho možnostech a těšit se můžete i na ukázku rozdílů mezi videem v digitálních zrcadlovkách a videokamerách.

Jiří Černohorský: Triky v Zoner Photo Studio 11

Malý sál 10:00

Jiří Černohorský je pedagog a fotograf. Angažuje se již 4. rokem jako lektor FotoAkademie.cz. S výukou digitální fotografie má letité zkušenosti, vyučuje řadu let počítačovou grafiku na střední škole i v kurzech pro učitele a pro veřejnost ve FotoInstitutu.cz. Fotografii studoval v polském Krakově a získal certifikát MŠMT ČR. S FotoAparátem.cz spolupracoval jako lektor portrétní fotografie i na veletrzích Digitex, EmbaxPrint.

V přednášce se dozvíte jak „vyvolávat“ RAW formát v Zoner Photo Studiu 11 a jaké možnosti vám program nabízí, k čemu a jak použít masku a dočasnou vrstvu úprav, která je jednou z novinek verze 11, jak nahradit přechodový filtr při zpracování fotografie a také se seznámíte se zajímavými možnostmi lepení panoramatických fotografií.

Petr Koritina: Začínáme s DSLR a Úpravy fotografií, Zoner Photo Studio 11

Poradna 10:00, 12:00 a 16:00

Petr Koritina je fotograf a technický redaktor serveru FotoAparát.cz, vystudoval MFF UK a jako lektor se také podílí na workshopech FotoInstitutu.cz. Je spolu s Michalem Kupsou předním členem týmu redaktorů internetového časopisu pro fotografy FotoAparát.cz. Zaměřuje se jak na recenze digitálních zrcadlovek, tak především kompaktních fotoaparátů. K focení se dostal v okamžiku, kdy se chtěl pokusit zaznamenat krásu a prchavé okamžiky všeho kolem sebe.

„Protože je mé zaměření především technické, pomáhám každému, kdo si neví rady se svou novou zrcadlovkou. Také pomohu při výběru kompaktního fotoaparátu. K fotografování však patří i poslední krok, a to jak „dostat fotku na papír“. K tomu je ovšem nezbytně nutné ovládat nějaký alespoň základní software na úpravu fotografií. Mým oblíbeným je Zoner Photo Studio. Při Setkání fotografů se mě v Poradně „Začínáme s DSLR“ můžete zeptat na cokoliv z oblasti základního výběru zrcadlovky, ovládání, rozdílu mezi zrcadlovkou a kompaktním fotoaparátem. To je vhodné především tehdy, když sami váháte, co koupit. Pokud chcete konzultovat jak na základní úpravy fotografií pro tisk velkých rozměrů A3 a A2, či jak vhodně upravit fotografii pro zobrazení na internetu, pak navštivte na Setkání Poradnu na téma „Úpravy fotografií, Zoner Photo Studio 11“. A pokud ani jedno, ani druhé a jen byste si chtěli vyměnit zkušenosti a postřehy z praxe, pak jste samozřejmě také vítáni.“ Petr Koritina

Antonín Charvát: Zásady pro správné zobrazení barev na monitorech a nové zobrazovací technologie pro fotografické monitory

Velký sál 11:00

Ing. Antonín Charvát pravidelně pořádá v rámci FotoInstitutu.cz přednášky na často diskutované téma kalibrace, správa barev a využití barevných ICC-profilů ve fotografických aplikacích jako Photoshop nebo Photo Studio.

V rámci hodinové přednášky seznámí Antonín Charvát posluchače s novými zobrazovacími technologiemi vyvinutými pro fotografické monitory společností EIZO a zmíní základní předpoklady a podmínky pro správného zobrazovaní barev na monitorech tak, aby byly v souladu s fotografovanou skutečností nebo tiskovou předlohou. Dále se účastníci přednášky dozví, proč je při práci tak důležité znát barevný ICC-profil monitoru a způsoby, jak jej snadno získat. Na závěr se účastníci dozví, jaké další vlivy mohou působit na správné vnímání barev na monitoru.

Tomáš Hrubý: Jak (ne)přijít o snímky z digitálního fotoaparátu

Malý sál 11:00 a Poradna 13:00

Tomáš Hrubý fotografuje s přestávkami od roku 1984, v současnosti se věnuje zejména fotografování přírodních motivů. Po roce 2000 provozoval jeden z vůbec prvních serverů o fotografii na českém internetu www.fotozona.cz, po ukončení jeho činnosti dále publikuje články na serverech Paladix a FotoAparát.cz. Ve svém profesionálním životě je konzultantem v oblasti informačních technologií se specializací na monitoring a správu serverů i koncových stanic.

Téma přednášky Tomáše Hrubého je jasné – jak uchovat digitální data. Dozvíte se tedy ověřené postupy pro evidenci, zálohování a archivaci fotografií a dat obecně, včetně vyjasnění těchto pojmů. Zjistíte, jaké klady a zápory má archivace na CD/DVD, pevné disky, disková pole i některé méně tradiční metody. Přednáška bude pojata jako popis osobní praxe Tomáše Hrubého i s praktickými ukázkami, teorie bude spíše méně. Na přednášku volně navazuje Poradna ve 13:00. Tam si můžete nechat poradit s konkrétními problémy. V poradně se Tomáše Hrubého můžete zeptat i na další téma: zda (a jak) má pro fotografy smysl volit platformu Apple místo tradičního PC.

Radek Dětinský: Fotobanky a prodej fotografií a Prodej fotografií – rady, problémy, pravidla

Velký sál 12:00 a Malý sál 14:00

Radek Dětinský pracuje 9 let pro agenturu Isifa Image Service jako vedoucí archívu. Náplní jeho práce je komunikace s fotografy a agenturami, a dále se stará o celý proces od dodání snímků, jejich zpracování a archivaci, až k nabídce pro klienty.

Na přednášce „Fotobanky a prodej fotografií“ od 12 hodin ve Velkém sále se dozvíte jak v dnešní době fungují fotobanky, co změnil nástup „microstock“ agentur, co dnes může fotograf agenturám nabídnout a co od nich může očekávat. „Prodej fotografií – rady, problémy, pravidla“ od 14 hodin v Malém sále bude diskusní seminář zaměřený na praktické záležitosti spojené s prodejem fotografií prostřednictvím agentur. Na programu jsou například témata: technické požadavky, právní aspekty spolupráce, s kým zkusit spolupracovat a co má smysl fotit. Přednáška a seminář Radka dětinského jsou určeny především fotografům od amatérů s ambicí až po (polo)profesionály, kteří hledají nové příležitosti.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram