Trošku překvapivě vstoupil na pole „nezrcadlovek“ nebo chcete-li „bezzrcadlovek“ také Nikon a to zcela novou modelovou řadou označenou jako Nikon 1. V nabídce tohoto výrobce tak vznikl celý nový systém fotoaparátů, objektivů a řady příslušenství. V tomto tradičním redakčním článku se podíváme podrobněji na model Nikon 1 J1.

Obrazová kvalita

Obrázek č. 7 - Snímací čip formátu CX s ochranným sklem

Základem fotoaparátu Nikon 1 J1 je zcela nový snímací čip rozměru 13,2 × 8,8 mi­limetru. Crop factor je tak x2,7, což znamená, že objektiv 1 Nikkor 10–30mm f/3,5–5,6 má ekvivalentní rozsah přepočtený na kinofilmový standard zhruba 27–81mm. Nikon tento formát označil jako CX, čímž se rozšířila nabídka velikostí čipu na tři varianty – CX, DX (APS-C) a FX (Full frame). Snímací čip využívá technologii CMOS a má rozlišení 10,1 milionu pixelů, což odpovídá maximální velikosti fotografie 3872×2592 obrazových bodů. Podstatný je také rozsah citlivosti ISO, který je ISO 100 až 3200, přičemž lze uživatelsky povolit navýšení ještě o jeden krok směrem nahoru, tedy až na ISO 6400. Zajímavým detailem je také to, že samotný čip je chráněn proti prachu ochranným sklem, které si snadno můžete vyčistit sami, a není nutné navštěvovat servis. Snímky se ukládají na paměťovou kartu typu SD (případně SDHC nebo SDXC).

Obrázek č. 8 - Zkušební noční scéna při ISO 100 a různém vyvážení bílé barvy Obrázek č. 9 - Porovnání 100% výřezů při dostupných citlivostech ISO z noční fotografie

Na zkušebním nočním snímku č.8 si můžete prohlédnout ukázkovou noční fotografii, pořízenou při citlivosti ISO 100. Snímek je v plném rozlišení zcela bez úprav, je pouze složen ze dvou polovin, pořízených při různém nastavení vyvážení bílé barvy. Z výsledku je viditelné, že rozdíl mezi automatikou a předvolbou na žárovku je poměrně zřetelný a proto opět doporučuji věnovat správnému vyvážení bílé barvy pozornost. Na ukázce č.9 jsou pak seřazeny 100% výřezy z totožných snímků, jen pořízených při všech dostupných citlivostech ISO. Z výsledku je zřejmé, že fotoaparát Nikon 1 J1 si dost dobře poradí i s vyššími hodnotami citlivosti. Pouze u nejvyšších citlivostí je zřetelný pouze mírný nárůst nežádoucího šumu. O něco patrnější je ztráta detailů kresby. Naopak desaturace je úplně minimální. Snímky byly pořízeny při vypnuté redukci šumu pro vysoké hodnoty ISO i pro dlouhé expozice. Při praktickém nasazení pak doporučuji nechat tyto funkce deaktivované, protože šum je i tak minimální a aktivace těchto funkcí způsobuje spíše jen softwarové vyhlazení, tedy ztrátu detailů kresby a na samotný šum příliš velký vliv nemají.

Obrázek č. 10 - Zkušební denní scéna při ISO 1600 Obrázek č. 11 - Porovnání 100% výřezů při dostupných citlivostech ISO z denní fotografie

Na zkušebním denním snímku č.10 pak najdete ukázkovou denní fotografii v plném rozlišení, pořízenou při citlivosti ISO 1600. Na ukázce č.11 pak opět najdete 100% výřezy z jednotlivých fotografií pořízených při dostupných citlivostech ISO. Z výsledku je zřejmé, že kvalita fotografií je ještě lepší, než u noční verze a šum je naprosto minimální při všech hodnotách ISO. Viditelná je opět pouze ztráta detailů kresby při nejvyšších hodnotách ISO. Desaturace je v tomto případě také téměř zanedbatelná.

Obrázek č. 12 - Laboratorní výsledky – úroveň šumu Obrázek č. 13 - Laboratorní výsledky – odstup signálu od šumu Obrázek č. 14 - Laboratorní výsledky – dynamický rozsah

Na další sérii obrázků č.12 až 14 najdete grafy laboratorních výsledků asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem. V grafech naleznete popis Nikon 1 V1, ale jedná se o prakticky totožný fotoaparát, jako Nikon 1 J1, jediným rozdílem je to, že V1 má navíc hledáček a větší možnosti příslušenství, jinak jsou ale V1 a J1 totožné fotoaparáty. Pro porovnání jsem vybral parametry konkurenčního fotoaparátu Pentax Q. Z výsledků je viditelné, že s ohledem na úroveň šumu je na tom Pentax mírně lépe a stejně tak i s ohledem na odstup samotného obrazového signálu od šumu. Naopak Nikon je na tom lépe z hlediska dynamického rozsahu. Pro pořádek ještě dodávám, že Pentax Q je přibližně o 15% dražší.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • KarelV.
    KarelV.
    03.12.2011 18:20

    Tyhle "hračky" nenahrazují ani kompakty ani zrcadlovky, ale stojí někde mezi nimi a vyplňují tak, donedávna prázdnou, díru na trhu.

  • Taffey
    Taffey
    03.12.2011 20:27

    No, já osobně jsem názoru, že spousta zrcadlovkářů si nějaký foťák tohoto systému pořídí. Ale pokud chce plnohodnotně zrcadlovku nahradit, musí mít i stejný čip. Nikon 1 J1 to určitě nebude. To bude opravdu asi vynikající kompakt s kapku větším čipem, ale kdyby měl číp jako třeba D7000, byla by situace úplně jiná. Už proto, že by bylo možno používat stávající objektivy, byť třeba přes redukci. Ale používání stávajících skel na čtvrtinovém čipu, to by asi kvalitní obraz nebyl. U 1 J1 souhlasím s tím, že by na něj mohli přejít majitelé kompkatů. To ano.

  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    04.12.2011 09:38

    Ahojte. Zvláštní fotoaparát. Ta válka o velikosti čipu je naprosto imaginární. Středoformáři by nešli do kinofilmu, natož do apsc. Pokud chodíte na výstavy, určitě jste si všimli, že kvalitní zvětšenina jde udělat i na nejmenší čip. Já dnes vidím problém v optice, která dokonale kazí pojem fotka a velmi rychle si zvykáme. Rád se chodím koukat na fotky autorů, kteří pořád dělají s nalogem a první dojem je, že by jste svuj digital nejraději vyhodili:-), ale s poctivým sklem se dá něco udělat i na apsc.

  • Dušan Uhrák
    Dušan Uhrák
    04.12.2011 20:47

    nikon n1,sony nex-5n,samsungNX200--uvažoval jsem nad canonen 600 a nikon 5100.Ale proč velké,neskladné,recenze aby neurazila tak hodnoti jako dobré.všestrannost pro foceni např-venku,rodina,na lyžích,na vodě,na skále,u piva,nevhodné.A kdo by našel rozdíl ve fotkách.velice málo z nás.A FF-je nesmyslně drahé.

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    05.12.2011 22:11

    Zajímavý aparát, líbil by se mi nejvíc s tím malým nezoomovým objektivem, to by bylo pro mne to správné řešení.
    Když čtu ten článek, tak mi to připadá, že je to vlastně něco jako kamera na krátké dávky. Ale pak zase kdo to má přebírat.
    K tomu ovládání, líbil by se mi vzadu nějaký roller, třeba jako má Olympus E-1P.
    Jako náhradu něčeho jiného bych to ale neviděl, spíš je to další kategorie. Zrcadlovky bych tedy alespoň já pro sebe kvůli tomnu neušil, přece jenom se mi teleobjektiv lépe drží na něčem větším, ale jinak je to nejspíš šikovná hračka.
    PL

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram