Eizo Flexscan S2411W - univerzál pro náročné

Do redakce se nám dostal 24palcový panel Eizo Flexscan S2411W. I přesto, že tento monitor není primárně určen pro úpravy fotografií, byl jsem požádán, abych o něm napsal krátkou recenzi. Podíváme se na něho především z hlediska zpracování fotografie. Z tohoto úhlu pohledu budeme monitor také hodnotit, proto si některé jeho nadstandardní vlastnosti připomeneme jenom okrajově.

Širokoúhlý čtyřiadvaceti­palcový monitor zastupuje novou generaci panelů s integrovaným HDCP dekodérem. Dokáže zobrazovat FullHD video v rozlišení 1920×1080 bodů. Vysoké hodnoty jasu, jež poskytuje systém přímého podsvícení, speciální obvody pro rozšíření kontrastu a technologie Overdrive (doba odezvy 6 ms ve středních tónech) předurčují tento model primárně pro zpracování videa a animací. Díky čtrnáctibitové korekci gama křivky a vysokému rozlišení se též hodí pro zpracování fotografie, CAD/CAM a pro monitorovací pracoviště.

Technické parametry

Flexscan S2411W disponuje TFT panelem moderní technologie S-PVA, která zaručuje vertikální i horizontální úhly pohledu 178° při zachování kotrastu 10:1. Při rozlišení 1920×1200 bodů pracovní plocha poskytuje dostatečné množství místa i náročným uživatelům. Poměr stran zobrazovací plochy se rovná 16:10, její rozměry jsou 518×324 mm a úhlopříčka 611 mm. Rozteč jednoho bodu je tedy 0,27 mm. Celkové rozměry panelu s podstavcem jsou 566×(359–480)x230 mm.

Eizo FlexScan S2411W - pohled zepředu

K přívodu signálu slouží dva vstupy DVI-I, do nichž může být přiveden jak digitální, tak i analogový signál. Přes konektor DVI-I se též připojuje videozařízení s HDMI rozhraním (HD rozlišení 720p nebo 1080p). Monitor je jako všechny ostatní panely Eizo vybaven USB vstupem pro ovládání přes počítač. S2411W má na levém boku také dva konektory USB rozbočovače pro připojení periferních zařízení. Co však mu oproti S2031W chybí je audio vstup a zadní reproduktory.

Eizo FlexScan S2411W - zadní strana

Ovládání

ScreenManager Pro, prostřednictvím něhož lze pohodlně displej ovládat přes klávesnici a myš, je dodáván ke všem panelům Eizo. Předpokládám, že je zbytečné se zde podrobně zabývat nastaveními, která dovoluje tento software řídit. To jsem rozebral v článku „Eizo Flexscan S2031W“. Snad bych jen připomněl, že Eizo využívá ke komunikaci počítače s monitorem rychlé USB připojení a nabízí ladit nadstandardní množství parametrů.

Jediný rozdíl oproti S2031W co se týče ovládání přímo na monitoru, jsou dotyková tlačítka. Ta celkem citlivě reagují a kontrolu nad jejich stisknutím posiluje vestavěné pípátko, které lze v menu samozřejmě vypnout. OSD menu je prakticky totožné s modelem S2031W. Chybí tu akorát funkce, které S2411W nepodporuje. Je to automatický regulátor jasu vůči okolnímu prostředí a horizontální či vertikální orientace menu. Navíc tu je funkce 6 Colors pro vyladění obrazu s tiskovým výstupem a Outline/Contrast Enhancer pro zlepšení obrazu videa.

Možnosti obrazu

Stejně jako jiné modely monitorů Eizo, má S2411W už přednastavené režimy zobrazení, které lze pomocí funkce „Auto FineContrast“ přiřazovat jednotlivým aplikacím. Pouhým přepnutím na jinou aplikaci monitor automaticky přepne na přiřazený mód. Můžeme si tak například pro grafický editor standardně nastavit režim sRGB, pro textový editor režim Text atd. V režimu custom máme možnost ladit nejvíce obrazových parametrů.

Možnosti v režimu Custom

Flexscan S2411W je vybaven patentovaným vnitřním senzorem pro řízení stability jasu – AutoBrightness. Toto čidlo zajišťuje stálost hodnoty jasu již po zapnutí monitoru a dovoluje nám tak bez obav upravovat fotografie hned po spuštění počítače. U monitorů bez tohoto senzoru jsou hodnoty jasu různě pohyblivé po dobu než se ustálí podsvětlovací trubice (ca. dvacet až čtyřicet minut po zapnutí). Tomu, kdo vyžaduje maximální stálost obrazu hned od zapnutí, ušetří tato technologie čas.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Igor Šperka
    Igor Šperka
    03.10.2007 11:17

    Pouzivam tento monitor uz niekolko mesiacov a nemozem si ho vynachvalit. Svojimi vlastnostami je vhodny prave pre narocnych fotografov, ktori potrebuju vidiet vsetky odtiene farieb v spickovej kvalite, aby mohli kvalitne robit a zhodnotit aj pripadne vlastne retuse alebo ine upravy fotografii. Monitor disponuje sirokou skalou odtienov od bielej az po ciernu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram