Test fotoaparátu Konica Minolta Dimage X1

V dnešním testu se přeneseme od klasických velkých fotopřístrojů k menším. Jeden z nových typů z této skupiny Konica Minolta Dimage X1 je sice velmi podobný ostatním, ale ukrývá v sobě výborné vybavení a funkce, jako třeba čip o rozlišení 8Mpix a systém stabilizátoru Anti-shake. Více v dnešní recenzi.

Na závěr ještě několik fotografií:

Ohnisko: 37 mm
Expoziční čas: 1/40 s
Clona: 3,5
ISO: 80
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové

Ohnisko: 37 mm
Expoziční čas: 1/160 s
Clona: 3,5
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové

Ohnisko: 111 mm
Expoziční čas: 1/100 s
Clona: 3,8
ISO: 50
Vyvážení bílé: auto
Měření expozice: multisegmentové
Velikost: 1,9 MB

Závěr

Dimage X1 je ryze stylový fotoaparát a tomu je plně podřízena konstrukce i ovládání. Díky malé velikosti a hmotnosti se hodí jako záznamník pro akce a všude tam, kde není možné nebo vhodné brát s sebou velký fotoaparát. Rozlišení 8 Mpix a funkce Anti-Shake ho odlišuje od podobných fotoaparátů téhož druhu. Co bych vytkl, je pravděpodobně přílišná komprese JPG i v nejvyšší kvalitě, která se při bližším zkoumání projevuje na výsledném obraze. Je také možné, že samotná schopnost rozlišení optické soustavy je na své hranici a rozlišení čipu ji předčilo. V porovnání s fotkou z 6 Mpix zrcadlovky Dynax 5D se setovým objektivem, byla fotka z Dimage X1 horší v rozlišení detailů a i v kompresi obrazu v JPG. To jasně ukazuje, že jenom ve vysokém rozlišení kvalita fotky není. Lze ale předpokládat, a předpokládá to asi i výrobce, že potencionální uživatelé tohoto fotoaparátu nebudou dělat velké zvětšeniny a na fotkách do velikosti cca 15×20cm nebude patrný žádný významný rozdíl. Potom je však otázkou, zda je nutné vysoké rozlišení 8 Mpix.
Cena fotoaparátu se pohybuje (10/2005) okolo 11 500 Kč.
Rád bych upozornil čtenáře na existenci stránek věnované právě modelu Konica Minolta DIMAGE X1, které budou v brzké době i v českém jazyce.
Další technické i jiné informace najdete na stránkách výrobce Konica Minolta www.konicaminolta.cz.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MaSka
    MaSka
    21.10.2005 08:33

    U prvních dvou fotek nefunguje odkaz na plnou velikost.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    21.10.2005 14:23

    Už je to OK. Díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram