Test fotoaparátu Canon PowerShot G7 X Mark II

Je tomu zhruba rok, co firma Canon dala na trh malý kompakt s označením PoverShot G7 X a dnes tu máme jeho modernizovaného nástupce se stejným označením, ale ve verzi Mk II. Co se změnilo? Nový tvar, nový procesor, nové funkce, nová cena.

Konstrukce a ovládání

Na první pohled vypadají oba „bráchové“ velmi podobně: zakulacená cihlička, která není až tak těžká, aby se vám případně nevešla do náprsní kapsy mikiny či bundy (hned poté, co si z ní vyndáte klíče a vše, co by vám mohlo poškrábat velký zadní displej). U košile bych byl opatrný, přeci jenom váha 320g poctivého kovu a plastu by vám mohla způsobit problémy….

Ale trochu vážněji. Máte před sebou malý kompaktní fotoaparát, který už na první pohled působí solidním dojmem kvalitního zpracování se smyslem i pro malé detaily, jako jsou neviklající se kovová tlačítka s přesnou hloubkou stisku a s jemným, protiskluzovým ozubením na kruhových ovladačích. Zde je to za 1*. Trend zvyšující se kvality zpracování se mi líbí. Jak už jsem řekl, je G7X „Emkádvojka“ v podstatě stejná, jako její předchůdce, s třemi drobnými odlišnostmi. Na přední straně vpravo má grip pro lepší oporu prstů pravé ruky, byť drobný. Další věcí je, že zadní displej není umístěn na otočném kloubu, ale na výklopné konzoli, která kromě zvednutí displeje o 180° nahoru (pro případnou kontrolu třeba při autoportrétech – my starší, ze „středověku“, nemáme rádi slovo selfie), umožňuje i vyklopení dolů zhruba o 45°, použitelné např. pro fotky „z davu“, kdy si kompenzuje svoji menší výšku :-) V obou případech ovšem dávejte pozor, abyste si nepoškodili tenký plochý kabel, který propojuje fotoaparát s displejem a na několika místech není plně chráněný.

Jak se patrné z obrázků, většina ovládacích prvků fotoaparátu je umístěna na horní a zadní straně.
Jediným ovládacím prvkem, který je na přední straně (vlevo pod objektivem) je přepínač plynulého / krokového otáčení kruhové objímky objektivu, na kterou si můžete naprogramovat některou z funkcí z menu (např. volbu ISO, MF ostření, volbu vyvážení bílé, zoomu a dalších). Na levé straně je zapuštěné tlačítko pro vysouvání blesku (z horní strany) a na pravé je gumová (zase gumová, ach jo….) krytka konektorů micro USB a micro HDMI.Jak se patrné z obrázků, většina ovládacích prvků fotoaparátu je umístěna na horní a zadní straně.

Spodní strana, kromě plastových dvířek, za kterými se ukrývá baterie NB-13L a slot na vaši SD/SDHC/SDXC paměťovou kartu, má i kovový závit pro stativ, který je umístěn mimo osu objektivu.

Na horní straně, kromě již zmiňovaného zasunutého blesku, najdeme otvory mikrofonu a reproduktoru (mějte na paměti při natáčení videí), hlavní vypínač, tlačítko spouště integrované do páčky zoomu a nakonec otočný volič expozičních režimů a pod ním umístěný volič kompenzace expozice.

Na zadní straně jsou stejné ovládací prvky, jako u předchozí G7X: otočný kruhový volič (např. clony) se čtyřmístnou volbou dalších funkcí, jako je volba snímání, nastavení blesku, zobrazení informací na displeji a volbou ostření či makra. Okolo kruhového voliče jsou umístěna čtyři tlačítka pro další volbu funkcí, natáčení videa, prohlížení snímků a nastavení MENU.

Základní parametry

  • Čip 1“ CMOS o rozměru 13,2×8,8mm
  • Procesor DIGIC 7
  • Rozlišení 20 MPix (5472×3648pixel v JPG, a 5536×3692 pixel v RAW)
  • Optická stabilizace Dual Sensing IS
  • Formát CR2 (RAW), JPG, video MPEG-4, 4K
  • Objektiv Canon 8,8–36,8mm ( 24–100mm / 1,8–2,8)
  • Rozsah clony 1,8–11 pro široké ohnisko a 2,8–11 pro nejdelší ohnisko
  • LCD s úhlopříčkou 3“ / 7,5 cm s 1,04 mil. body sRGB
  • Vestavěný ND filtr
  • režimy P / Av / Tv / M
  • Měření expozice bodové, středové a zónové
  • ISO 125 – 12800, v automatickém režimu 400 – 12800
  • Expoziční čas 1/2000 – 30s + funkce BULB
  • Ostření AF/MF min. vzdálenost 5cm – 40cm dle ohniska (makro 5cm)
  • SD/SDHC/SDXC
  • Wifi
  • Rozměry 106×61×42mm, 319g

ZADNÍ LCD

Hledáček byste tu hledali marně, což je škoda, protože v případě extrémních světelných podmínek se hledáček velmi hodí. Od toho má však Canon model G5 X. Jediným zobrazovacím panelem je tak velké zadní LCD o velikosti 3“ / 7,5 cm s rozlišením 1040000 bodů s možností dotykového ovládání a možností vyklápění nahoru a dozadu, jak už bylo popsáno v úvodu.

Zobrazování informací je možné v několika režimech, ať již holého snímku pouze s vyznačenou oblastí ostření, až po plný displej informací, kde je možná už trochu problém se orientovat, co to vlastně fotíte :-)

Zobrazení holého snímku Částečné zobrazení informací
Plné zobrazení informací Nastavení funkcí
Pro zobrazení hotových snímků je také možné si vybrat z několika zobrazení. Zobrazit lze jednotlivý čistý snímek, snímky s histogramem, jasem, vyvážením bílé. Kromě jednoho snímku si jich postupným zmenšováním zobrazení můžete zobrazit až 110 najednou.
zobrazení se základními informacemi zobrazení s histogramem
Max. zobrazení miniatur Zvětšení výsledného snímku 10×

MENU

Pomocí tlačítka menu se dostanete do nastavení fotoaparátu, které je rozděleno na červené (nastavení funkcí pro fotografování), modré (nastavení zobrazení naexponovaných snímků či videí a práce s nimi), žluté (systémové nastavení jazyku, vodováhy, hodin) a zelené, což je možnost vytvořit si vlastní nabídku.

Nastavení funkcí pro snímání Nastavení systémových informací
Nastavení přehrávání Vlastní nabídka
Canon PowerShot G7 X Mark II lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • oldabasak
    oldabasak
    24.12.2016 12:10

    Docela by mě zajímalo, jaké je reálné ohnisko na širokém konci. Ta oprava zkreslení je velice silná. Zda 24mm je po opravě, nebo výchozí Raw. To by pak klidně mohlo být i 28mm, odhadem. Další negativní věc je, že narovnání zkreslení má negativní vliv na kresbu, hlavně v rozích.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    24.12.2016 16:46
    Reaguje na oldabasak 24.12.2016 12:10:

    "Docela by mě zajímalo, jaké je reálné ohnisko na širokém konci. Ta oprava..." - zobrazit celý komentář

    Těch 24mm je počítáno po opravě. Ale jinak ano, vliv na kresbu v rozích to samozřejmě má. Bohužel, opticky korigovaný objektiv by nešel složit do kapsy.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram