Test OLYMPUS mju DIGITAL 500

Fotoaparát Olympus mju D 500 navazuje na řadu „mjůček“. Má také všechny jejich základní vlastnosti. Důslednou ochranu proti prachu a vodě, originální tělo a jednoduchou obsluhu. Jako novinka se může pochlubit 6,4 cm TFT antislunečním displejem a rozlišením 5 megapixel.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků je jednoduché. Volič nastavíme na symbol zpětného přehrání, je-li fotoaparát zapnutý, hned se zobrazí poslední snímek. Zapneme-li fotoaparát po zvolení symbolu zpětného přehrání, neodkryje se objektiv a displej přehrává obrázky. Nemusíme se tedy bát, že dlaní zašpiníme frontální čočku objektivu. Zvětšení, zmenšení a indexové zobrazení ovládáme tlačítky zoomu. Z editačních lze jmenovat zejména funkce“Ořez snímku“, „Změna velikosti snímku“, „Rotace“, „Rybí oko“ a funkci „Soft“. „Rybí oko“ upraví snímek do typického zakřivení, způsobeného jinak extrémně širokoúhlými objektivy. „Soft“ změkčí snímek, je to vhodné např. u portrétu.

Video-sekvence můžeme upravit indexováním.
Natočíme-li volič režimů na symbol „Album“, můžeme snímky třídit a časově řadit.
Menu – zde můžeme obrázky uzamknout, otáčet, mazat, přímo tisknout a odesílat.

D500 menu playback D500 menu-efekty
D500 operace s xD kartou

Ovládání funkcí fotoaparátu

Celková koncepce ovládání Olympusu mju D 500 je podřízena maximální redukci ovládacích prvků a jednoduchosti. Ovládání snímání a zpětného přehrání již bylo podrobně popsáno v předchozích odstavcích. Zde bych chtěl upozornit na možnosti nastavení data a času až do roku 2099, volby úvodního zvuku, zvuku závěrky a poměrně široký rozsah nastavení jasu displeje.

D500 menu D500 setup

Výkony (provozní časy)

Rychlosti operací jsou u Olympusu mju D 500 následující. Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí Olympus C mju mini D udělá první snímek do 2,6 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,4 sec na W, za 0,5 sec na T, na MAKRO se čas prodlouží o necelých 0,6sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění ručně měřitelné, hodnoty budou pod 0,1 sec. Při sérii snímků jsou zhotovovány snímky v intervalech 0,47 sec po pěti snímcích s následnou pauzou kolem 8 sec. na operace s vnitřní pamětí. Při běžném fotografování šlo zhotovit další snímek po 2–2,5 sec, s bleskem pak po 5–6 sec. Pro doplnění – zoom se přestaví z W do T za 1,2 sec. a prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu asi 1sec. Hodně dobrá je téměř nulová hodnota prodlevy s namáčklou spouští, ale i ostatní časy jsou v této kategorii nadprůměrně krátké.

Baterie je v dodávané nabíječce plně nabitá přibližně za 1,5 hod, to je dobrý čas.

Kvalita obrazu

5 Mpx obraz je zpracován procesorem TruePic TURBO. Je ostrý, čistý, kontrastní, při ISO 64 a 100 bez viditelného šumu, s věrnými barvami. Barevná aberace je na snímcích minimální. Hodnoty šumu jsou opravdu malé. Teprve od 400 ASA působí šum rušivě, opět však záleží na motivu. Většina snímků vyšla dobře exponovaná i zaostřená. Pro ostré snímky při zatažené obloze doporučuji oporu nebo stativ. Ostření fungovalo spolehlivě i při nižších hladinách osvětlení.

Příslušenství

Základní příslušenství dodávané s fotoaparátem obsahuje: Řemínek, 32 MB xD-Picture Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku + nabíjecí Li-Ion baterie (LI-12B), CD s programem OLYMPUS Master 1.1 a český návod k použití. Dále můžeme k fotoaparátu mju D 500 přikoupit volitelné příslušenství, např. AC adaptér D-7AC. Výrobce uvádí také vodotěsné pouzdro PT-026 (viz foto) do hloubky 40-ti metrů (snad bude do léta v prodeji).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram