Fotoaparát.cz

Test OLYMPUS mju DIGITAL 500

Fotoaparát Olympus mju D 500 navazuje na řadu „mjůček“. Má také všechny jejich základní vlastnosti. Důslednou ochranu proti prachu a vodě, originální tělo a jednoduchou obsluhu. Jako novinka se může pochlubit 6,4 cm TFT antislunečním displejem a rozlišením 5 megapixel.

Úvod

D500 při práci

Stříbrný Olympus mju DIGITAL 500 mi zapůjčila firma OLYMPUS CZ. Základní balení kromě fotoaparátu obsahovalo: Řemínek, 32 MB xD-Picture Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku+ nabíjecí baterii, CD s programem OLYMPUS Master 1.1 a český návod k použití. Návod je přehledný, jednoduchý a poskytuje veškeré informace o použití a možnostech fotoaparátu. Fotoaparát se dodává ve dvou barevných variacích.

Konstrukce

D500 zepředu D500 zezadu
D500 shora D500 zespodu
D500 levá strana D500 pravá strana

Tělo – Tělo Olympus mju D 500 je kovové, povrchově upravené, v barvě stříbrné nebo tzv.“námořní“modré. Povrchová úprava je odolná proti otěru a poškrábání a je docela příjemná na dotek. Fotoaparát má elegantní, jednoduchý tvar bez výčnělků s náznakem „gripu“ pro pravou ruku. Umožňuje pevné uchopení a práce s ním je bez problémů. Jak již je u „mjůček“ zvykem, všechny styčné plochy krytů, včetně dvířek, jsou uvnitř opatřeny gumovým těsněním, které zaručuje ochranu proti stříkající vodě ze všech směrů. Originální je otevírání krytky objektivu, která se po zapnutí nejprve „ponoří“ do těla, a potom „odjede“ stranou (podobné bylo již u Olympusu mju mini D). Při vypnutí fotoaparátu, po zasunutí objektivu tento postup proběhne logicky opačně. Ovládací prvky byly zredukovány opět na minimum. Na horní stěně je pouze spoušť a tl. Power. Na zadní stěně mju D 500 je tl. Rychlého náhledu, 2,5“ TFT displej, ovládání zoomu a křížový volič s potvrzovacím tl. OK. To je z ovládání vše. Na pravé stěně je pod umělohmotným krytem prostor pro sdružený USB a A/V konektor a napájenící DC konektor. Na spodní stěně je stativový závit a prostor pro Li-Ion akumulátor a xD paměťové karty. Na přední stěně objektiv se svou originální krytkou, miniaturní blesk. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje veliký TFT displej. Olympus mju D 500 je svojí konstrukcí určený pro denní nošení v kapse, firma jej řadí mezi tzv. „stylové fotoaparáty“. Tomu odpovídají i rozměry: 99 (š) x 55,5 (v) x 31 (t) mm a váha: 165 g bez akumulátoru a xD karty.

D500 konektory D500 Prostor baterie a paměti
D500 napájení, xD karta

Objektiv a CCD čidlo – Do těla Olympus mju D 500 je pevně zabudován malý, ale výkonný objektiv Olympus 3× zoom F3,1 – 5,2 / 5,8 – 17,4 mm (ekvivalentní 35 – 105 mm na 35 mm fotoaparátu). Stavba: 5 členů ve 3 skupinách. 3 asférické čočky. Ve vypnutém stavu je objektiv zcela zasunutý v těle fotoaparátu. Čidlem je 1/2,5” CCD s 5,4 miliony pixelů, RGB filtr. Citlivost je automaticky nebo manuálně nastavována mezi 64 – 250 ISO, v režimu interiér a svíčka až 640 ISO. Obraz je zpracováván obrazovým procesorem TruePic TURBO s možností funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů), redukce šumu, 2 obrázky v 1 snímku a panorama. Objektiv doplňuje 4× optický zoom, stejně použitelný, jako u většiny jiných digitálů, tedy omezeně, s výraznou ztrátou kvality obrazu.

D500 vysunutá optika

Zaostřování – Automatické zaostřování za objektivem (TTL) systémem porovnání kontrastu. iESP automatický systém, bodové zaostřování, AF zámek. Standardně 0.5 m – nekonečno, v režimu makro 0.2 m – nekonečno a v režimu super-makro od 7 cm.

LCD displej – 6,4 cm anti-sluneční Hyper-Crystal LCD obrazovka s vysokým kontrastem a širokým pozorovacím úhlem se 215 000 pixely. Displej jsem měl možnost porovnat s OLYMPUSEM mju mini D a kvalita je velice podobná. Široký pozorovací úhel částečně nahradí i výklopný displej. Za slunce je displej čitelný i za přímého osvětlení, při přehrání snímků lze s jistotou rozeznat i malou neostrost na snímku. Při této velikosti displeje si lze obrázky již opravdu prohlížet, nejenom posuzovat. Fotoaparátu chybí optický hledáček, ale fotograf jej bude výměnou za takový displej rád postrádat.

D500 při práci
Zobrazení fotografie na displeji Fotografie stejná, jako na displeji.

Vestavěný blesk – je integrován v horní části fotoaparátu. Má, na fotoaparát této kategorie, poměrně slušné směrné číslo – 7,8. To určuje i dosah záblesku 0,2 m – 2,0 (T) – 3,6 m (W). Ukázky pokrytí snímku při širokém a úzkém úhlu záběru jsou přiloženy. Pokrytí je obvyklé, v celém udávaném rozsahu blesku jsou snímky dobře prosvětlené. Při záběrech venku za tmy musíme počítat s větším rozptylem světla ze záblesku a tím i zkrácením dosahu záblesku.

Snímací funkce

D500 při práci D500 ovládání

Fotoaparát zapneme, volič režimů nastavíme na obrázek foťáku. Nejpoužívanější funkce, jako volba scénických programů, makra, zábleskových režimů a samospouště, jsou vyvedeny na směrová tlačítka na křížovém voliči s potvrzením. Do dalších nastavení se dostaneme stiskem tl.OK, kde lze volit v klasickém Olympus – menu všechny další nastavení a funkce. Základní expoziční režim je AE automatická expozice.

Scénické režimy mju D 500 jsou: Krajina, Krajina s portrétem, Portrét, Interiér, Sport, Pláž a sníh, Za sklem, Autoportrét se samospouští, Autoportrét, Západ slunce, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Kuchyně, Dokumenty, Svíčka, Pod vodou, Makro pod vodou, Shoot & Select1, Shoot & Select2.

Režimy „Makro“ a „Super makro“ můžeme zvolit k většině ze scénických režimů, ale nejčastěji je použijeme v režimu AE. V „Super makru“ se objektiv nastaví do pevné polohy a nelze použít zoom. Zábleskové režimy má mju D 500 tyto: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, doplňkový (vnucená aktivace), vypnutý. Bez vstupu do menu lze ještě volit tlačítky funkci „Samospoušť“ a „Rychlý náhled“. Závěrka automaticky pracuje v rozmezí 1/2 – 1/1000 s. (Noční scéna až 4 s.). S expozicí můžeme hýbat korekcemi o +/- 2EV po 1/3 EV. Rozsah clonových čísel výrobce neudává. Velikost fotografií je max. 2,560×1,920 pixelů. Fotografie se ukládají na výměnnou kartu xD-Picture Card (16, 32, 64, 128, 256, 512 MB a 1GB) ve formátu JPEG (DCF: “Design rule for Camera File system”), podporuje Exif 2.2, DPS, Print Image Matching II a DPOF.

Natočíme-li volič na obrázek kamery, můžeme rychlostí 15 snímků za vteřinu natáčet ve dvou kvalitách, až do úplného vyčerpání paměťové karty – na 32MB kartu xD:
HQ (320×240 pixelů): až 1min 23sec.
SQ (160×120 pixelů): až 3min 31sec.
Video-sekvence jsou ve formátu QuickTime Motion JPEG® se zvukem ve WAVE formát. Video v tomto rozlišení je k digitálům přidáváno jako doplněk a tak od něj ani nelze očekávat nějakou zvláštní kvalitu.

D500 menu snímání

Menu – to má mju D 500 zpracované velmi přehledně, bez dlouhého hledání najdeme, co potřebujeme. Orientaci nám usnadní možnost volby ze čtyř jazyků (Angličtina / Francouzština / Němčina / Španělština). Již obvyklá je u OLYMPUSů možnost nahrání dalších jazyků, včetně češtiny z internetu pomocí programu OLYMPUS Master. V menu jde, kromě všech obvyklých nastavení korekcí, citlivosti a velikosti obrázku, zvolit dva snímky do jednoho obrázku, panorama a tonalitu snímku – barevný, černobílý, sepie. . Dále lze volit sériové snímání rychlostí 1,3 snímky za vteřinu v sérii 7 snímků, filtr šumu a u Olympusu obvyklý „pixel mapping“. Vyvážení bílé (TTL-ESP auto, slunečno, zamračeno, zářivka, žárovka), kvalitu obrazu (SHQ, HQ, SQ1, 4 úrovně SQ2) a korekci expozice lze volit již po namáčknutí OK z rozcestníku menu. Je to praktické, nemusíme kvůli všemu „zabřednout“ do plného menu.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků je jednoduché. Volič nastavíme na symbol zpětného přehrání, je-li fotoaparát zapnutý, hned se zobrazí poslední snímek. Zapneme-li fotoaparát po zvolení symbolu zpětného přehrání, neodkryje se objektiv a displej přehrává obrázky. Nemusíme se tedy bát, že dlaní zašpiníme frontální čočku objektivu. Zvětšení, zmenšení a indexové zobrazení ovládáme tlačítky zoomu. Z editačních lze jmenovat zejména funkce“Ořez snímku“, „Změna velikosti snímku“, „Rotace“, „Rybí oko“ a funkci „Soft“. „Rybí oko“ upraví snímek do typického zakřivení, způsobeného jinak extrémně širokoúhlými objektivy. „Soft“ změkčí snímek, je to vhodné např. u portrétu.

Video-sekvence můžeme upravit indexováním.
Natočíme-li volič režimů na symbol „Album“, můžeme snímky třídit a časově řadit.
Menu – zde můžeme obrázky uzamknout, otáčet, mazat, přímo tisknout a odesílat.

D500 menu playback D500 menu-efekty
D500 operace s xD kartou

Ovládání funkcí fotoaparátu

Celková koncepce ovládání Olympusu mju D 500 je podřízena maximální redukci ovládacích prvků a jednoduchosti. Ovládání snímání a zpětného přehrání již bylo podrobně popsáno v předchozích odstavcích. Zde bych chtěl upozornit na možnosti nastavení data a času až do roku 2099, volby úvodního zvuku, zvuku závěrky a poměrně široký rozsah nastavení jasu displeje.

D500 menu D500 setup

Výkony (provozní časy)

Rychlosti operací jsou u Olympusu mju D 500 následující. Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí Olympus C mju mini D udělá první snímek do 2,6 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,4 sec na W, za 0,5 sec na T, na MAKRO se čas prodlouží o necelých 0,6sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění ručně měřitelné, hodnoty budou pod 0,1 sec. Při sérii snímků jsou zhotovovány snímky v intervalech 0,47 sec po pěti snímcích s následnou pauzou kolem 8 sec. na operace s vnitřní pamětí. Při běžném fotografování šlo zhotovit další snímek po 2–2,5 sec, s bleskem pak po 5–6 sec. Pro doplnění – zoom se přestaví z W do T za 1,2 sec. a prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu asi 1sec. Hodně dobrá je téměř nulová hodnota prodlevy s namáčklou spouští, ale i ostatní časy jsou v této kategorii nadprůměrně krátké.

Baterie je v dodávané nabíječce plně nabitá přibližně za 1,5 hod, to je dobrý čas.

Kvalita obrazu

5 Mpx obraz je zpracován procesorem TruePic TURBO. Je ostrý, čistý, kontrastní, při ISO 64 a 100 bez viditelného šumu, s věrnými barvami. Barevná aberace je na snímcích minimální. Hodnoty šumu jsou opravdu malé. Teprve od 400 ASA působí šum rušivě, opět však záleží na motivu. Většina snímků vyšla dobře exponovaná i zaostřená. Pro ostré snímky při zatažené obloze doporučuji oporu nebo stativ. Ostření fungovalo spolehlivě i při nižších hladinách osvětlení.

Příslušenství

Základní příslušenství dodávané s fotoaparátem obsahuje: Řemínek, 32 MB xD-Picture Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku + nabíjecí Li-Ion baterie (LI-12B), CD s programem OLYMPUS Master 1.1 a český návod k použití. Dále můžeme k fotoaparátu mju D 500 přikoupit volitelné příslušenství, např. AC adaptér D-7AC. Výrobce uvádí také vodotěsné pouzdro PT-026 (viz foto) do hloubky 40-ti metrů (snad bude do léta v prodeji).

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce mju D500 s bleskem a při makro-snímcích. Objektiv má nepatrné soudkovité zkreslení v širokoúhlém nastavení, v tele-oblasti není zkreslení vidět, viz ukázky. Fotografie zhotovené testovaným fotoaparátem jsou bez jakýchkoliv úprav, kromě zmenšení. Povšimněte si, prosím, snímků demonstrujících zrnitost při různých nastavení ISO. Jsou zde uvedeny dvě varianty ze stejných snímků a charakter zrnitosti (šumu) je na každém souboru jiný. Velmi tedy záleží na tom, jaká scéna se zrovna fotografuje.

35 mm 105 mm
Jemné přechody Z auta - zataženo
35 mm barvy 105 mm barvy
Vysoký kontrast Přisvětlení bleskem
Supermakro Supermakro
Noční snímek Noční snímek
Scéna sníh / pláž Nastavení AE
Scéna Západ slunce Scéna Noční scéna
Scéna Svíčka
Šum  1 Šum 2
Blesk-normálně "Rybí oko"
Funkce Dva v jednom
Střední ohnisko Širokoúhle
Tele ohnisko Digitální ZOOM 3x

Závěr

OLYMPUS mju D500 má podobné vlastnosti jako OLYMPUS mju mini D, má však delší ZOOM a skvělý, velký displej. Pracovalo se s ním dobře, nenapadá mě nic podstatného, co by mu šlo vytknout. Ve své třídě poskytne uživateli vše, co od něj lze očekávat a to ve slušné kvalitě. Navíc se může naučit česky.

Klady Zápory
Design, displej Šum při ISO 400
Voděodolná úprava
Jednoduché ovládání
Objektiv, zpracování obrazu
České menu