Multifunkční zařízení – proč a jaké pro domácí tisk fotografií

Multifunkční zařízení, která kombinují do jednoho přístroje přinejmenším tiskárnu, skener a kopírku se široce prosazují i pro běžné fotografické účely. V článku jsou zhodnoceny výhody a omezení těchto zařízení nejen pro domácí tisk fotografií, ale i pro skenování, kopírování a sdílení fotografií pomocí Internetu. Praktické ukázky jsou prezentovány s použitím multifunkčního zařízení HP Photosmart 2610.

Úvod

Multifunkční zařízení se vyrábějí již řadu let; nejprve šlo zpravidla o kombinaci černobílé laserové tiskárny a nepříliš kvalitního plochého skeneru. Tato kombinace uměla též kopírovat černobílé předlohy i bez připojeného počítače. K zařízení šlo dokoupit i síťové rozhraní, takže bylo možné tisknout z libovolného počítače v síti. Uživatel měl k dispozici na místě, které zabírá tiskárna navíc skener a nemusel kvůli kopírování několika dokumentů odbíhat ke kopírce, která je většinou společná pro větší počet zaměstnanců. Tato kombinovaná zařízení byla určená především pro kanceláře a domácí podnikání; k tisku fotografií byla samozřejmě nevhodná.

Později se začala vyrábět obdobná zařízení, používající levnější inkoustovou tiskárnu, orientovaná spíše pro domácí použití. Na inkoustových tiskárnách již bylo možné vytisknout barevné fotografie v kvalitě postačující pro dokumentační účely. Začaly se přidávat další funkce, např. fax a nová rozhraní (USB).

V posledních letech se zlepšováním kvality fotorealistického tisku, dostupností kvalitnějších plochých skenerů a masovým rozšířením digitální fotografie se vydělil speciální segment trhu, označovaný jako multifunkční fotografické tiskárny Multifunction (All-in-One) Photo Printers). O tom, že šlo o dobrý nápad, který uspokojí požadavky řady fotografů, svědčí celá řada nových modelů multifunkčních zařízení, vyráběných vedoucími firmami v oblasti inkoustového tisku( Hewlett-Packard, Epson, Canon, Lexmark). Jejich sortiment se neustále rozšiřuje.

Co dokáže multifunkční zařízení?

Tisk fotografií

Současné multifunkční zařízení obsahuje tiskárnu pro barevný a černobílý fotografický tisk v dobré kvalitě. Lze tisknout šestibarevnými inkousty, popř. používat šedé fotografické kazety pro černobílé snímky. Vedle klasického tisku z připojeného počítače zařízení mohou tisknout přímo z připojeného fotoaparátu nebo z paměťové karty bez toho, abychom museli zapínat počítač. Pokud pracujeme bez počítače, lze na LCD obrazovce obrázky nejen prohlížet, ale slouží i k zobrazování při základní editaci. Tiskárna může mít dva oddělené zásobníky pro A4 a fotografický papír 10×15 cm a k některým můžeme dokoupit speciální zásobník pro oboustranný tisk.

Skenování

Kvalita zabudovaných skenerů bývá dobrá, většinou 48 bitové barvy, rozlišení se pohybuje od 1200 do 2400 DPI. Vedle klasického ukládání skenů na disk počítače je někdy možné skenovat do vložené paměťové karty. Některé skenery umožňují připojit adaptér na jednoduché skenování z kinofilmu.

Kopírování

Kopírování funguje v principu stejně, jako když použijeme samostatný skener a tiskárnu u počítače a zvolíme funkci skenování z ovládacího programu, Výhodou je jednodušší ovládání jednoduchým stiskem příslušného tlačítka na zařízení.

Fax

Některá zařízení mohou mít zabudovaný fax, pomocí kterého můžeme odesílat i barevné obrázky.

Přenos obrázků do tiskárny

Tiskárny bývají vybaveny zásuvkami pro běžné paměťové karty, umožňují připojit fotoaparát přes rozhraní USB či FireWire a používají protokol PictBridge. Poslední modely mají zabudované nebo volitelné rozhraní BlueTooth, např. tisk z mobilních telefonů a komunikaci s notebookem a PDA.

Síťová rozhraní

Dražší multifunkční zařízení mívají Ethernetovou kartu nebo kartu pro WiFi a umožňují síťový tisk, skenování a sdílení obrázků po Internetu.

Multifunkční zařízení HP Photosmart 2610

Pro ilustraci možností možností multifunkčních zařízení bylo použito zařízení HP Photosmart 2610, které je v současné době spolu s komfortněji vybaveným HP 2710 špičkovým výrobkem firmy Hewlett-Packard této kategorie.

Zařízení tiskne barevné fotografie do formátu A4 s rozlišením do 4800 dpi, černobílé do 1200 dpi. Pro barevný tisk můžeme volbou inkoustových kazet nastavit čtyřbarevný tisk pro dokumenty s barevnou grafikou nebo kvalitní fotografický šestibarevný tisk. Černobíle můžeme tisknout dokumenty s běžnou černou kazetou, nebo fotografie ve vysoké kvalitě s fotografickou šedou kazetou.

Tisknout je možné bez připojeného počítače:

  • Z šesti typů paměťových karet
  • z fotoaparátu vybaveným rozhraním PicBridge
  • ze všech fotoaparátů HP
  • s volitelným příslušenstvím ze zařízení vybavených BlueTooth.

Zařízení je vybaveno 2,5 palcovým LCD monitorem, pomocí kterého můžeme na fotografie použít základní nástroje pro prohlížení, výběr k tisku a pro základní editaci (ořez, změna rozměrů, úprava jasu, rotace, odstranění „červených očí“). Kromě výběru fotografií je možný komfortní postup, při kterém nejprve vytiskneme tzv. fotografický zkušební list, což index print, který pod každou miniaturou fotogratie má ovál, jehož vyčerněním označíme fotografii, kterou chceme vytisknout. Takto vyplněný fotografický zkušební list vložíme do skeneru a můžeme dávkově vytisknout obrázky, které jsme předtím v klidu vybrali. Zajímavou možností je tisk volitelného počtu vybr0aných snímků z videoklipu na jednu stránku formátu A4. Fotografie lze tisknout bez okrajů i s okraji, ve formátech 10×15 cm, panorama 10×30 cm, A4 nebo ve vlastních formátec0h. Dodávaný software HP Image Zone nabízí pro tisk řadu dalších možností včetně předpřipravených šablon např. pro pohlednice, pozvánky atd.

Skener pracuje s 48 bitovými barvami a s rozlišením 2400×4800 dpi. Obrázky je možné skenovat:

    HP Photosmart 2610 je standardně vybaven síťovou kartou, takže je možné všechny funkce používat z počítačů připojených do místní sítě. Služba HP InstantShare slouží vybraným uživatelům (přístup přes jméno a heslo) k:

    • Odesílání vybraných fotografií specifikovaným uživatelům,
    • příjmu fotografií od ostatních,
    • tisku obrázků,
    • vzdálenému tisku obrázků (např. tisk fotografií z notebooku přes Internet na domácím počítači),
    • organizaci alba přijatých obrázků.

    Kopírovat lze barevně i černobíle a je k dispozici řada možností:

    • Nastavení formátu a druhu papíru,
    • volba kvality versus rychosti kopírování,
    • změna formátu kopie, více kopií na jednu stránku,
    • úpravy kvality kopie pro nekvalitní předlohy.

    Faxovat je možné barevně i černobíle bez připojeného počítače, s rychlostí 33,6 kbps.

    Líbil se vám článek?

    Komentáře

    Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
    • Petr Koritina
      Petr Koritina
      27.05.2005 15:03

      Pravdou je, že jsme domů zvažovali koupi levné tiskárny a došlo na multifunkční HP 1315. Fotky to v nejlepší kvalitě tiskné použitelně (víc než to), jen skenovat fotografie na tom nemá moc smysl. Ale třeba kopírování běžných (nefoto) předloh vychází výborně. A kopírka se už také mnohokrát hodila. Samozřejmě, že scaner, kopírka a tiskárna by jednotlivě daly mnohem lepší (nesrovnatelně) výsledky. Ale také za několikanásobně vyšší cenu.

    Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

    Komentáře k článku (1)

    Tisknout článek

    Tip na článek

    Jak funguje režim vysokého rozlišení
    Jak funguje režim vysokého rozlišení

    40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

    Doporučujeme

    Nejčtenější články

    Nejčtenější fototesty

    FotoAparát.cz - Instagram