Test fotoaparátu Nikon Coolpix P900

Nikon Coolpix P900 je sice víceméně běžný kompaktní fotoaparát - ultrazoom, ale maximální ohnisková vzdálenost 2000 mm (ano, dva tisíce) je tak moc, že je zásadní otázkou, zda jsou ještě vůbec použitelné. I na to se v testu podíváme.

Postřehy z praxe

Technické specifikace nejdete také výše. Zde zmíním jen to, co mě nejvíce zaujalo.

Protože maximální zoom je pro reálné hledání snímaného objektu obtížně použitelný, je k dispozici skokové snížení zoomu s návratem zpět (páčkou na boku objektivu). Když jsem se snažil fotit ptáky v letu, tak se toto řešení ukázalo jako nevhodné, protože změna mezi oběma ohnisky probíhala pro dané potřeby příliš pomalu. Naopak pro snímání statické scény a použití maximálního zoomu je to skvělá věc.

K hodnotám ekvivalentu EV u výkonu optických stabilizací přistupuji poměrně skepticky. U P900 ale rozhodně platí, že dosáhnete výborných výsledků – není problém udržet 1/30 s při 2000mm ohnisku (viz. foto). Samozřejmě, že s rostoucí vzdáleností foceného objektu je to méně.

Už jsem zmínil, že nastavení ukládání do formátu NEF (RAW) nenajdete. Při velmi podrobném zkoumání uložených snímků se neubráníte dojmu, že fotoaparát zasahuje do ukládaných dat poměrně hodně.

Při volbě bodového měření expozice se měří vždy ve středu snímku, bod měření není svázán s bodem zaostření.

Redukci šumu nelze vypnout – lze nastavit volbu vysoká, normální, nízká.

Video

Režimy videa Nastavení videa

Video je k dispozici v maximální kvalitě FullHD/60p. A k tomu je k dispozici dalších 7 variant. Mj. „zrychlené a zpomalené“ varianty, které jsou snímány s nižší (vyšší) frekvencí a s běžnou přehrávány. Ve VGA rozlišení tak lze video zpomalit až 4×. Ukládá se ve formátu MOV. Optický zoom lze použit a dokonce nijak výrazně neruší. Motorky uslyšíte, když budete točit opravdu velmi tichou scénu. V režimu průběžného ostření (což za použití zoomu je nezbytné) stíhá aparát přeostřovat.

Konektivita, GPS

Pro spojení s okolím najdeme jak WiFi, tak NFC. Fotoaparát obsahuje GPS modul a funguje skvěle (viz. odstavec Výdrž). POI body potěší a přesnost určení polohy velmi rychle po zapnutí odpovídá standardním outdoorovým navigacím (srovnávám s Oregonem 550). Takže v porovnání například s D5300 je zde GPS naprosto bez chyby.

Veškeré snímky (s výjimkou šumu) obsahují exif a jsou vytvořeny v maximální kvalitě jpg přímo aparátem, pokud není uvedeno jinak.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    15.06.2015 12:03

    Na ultrazoom překvapivě dobré, jen ten RAW... kdyby výrobce moc chtěl, lze to uvolnit v dalším firmware. Koneckonců, každý fotoaparát fotí do RAW, jen některé ho neukládají;-)

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.06.2015 18:41

    Přístroj je to bezesporu jedinečný a je malým zázrakem dnešní techniky, že tyto megazoomy - a především tento - odevzdávají přijatelně detailní a celkově podařené obrázky, které by jinak s vybavením dostupným obyčejnému smrtelníkovi nebylo možné získat. Co se týče výše zmíněného RAWu, mám tušení, že problém nebude v software, nýbrž v hardware. Objektivy megazoomů, které umožňují snímání do Raw, často ukazují při otevření v konvertoru, který neprovádí korekci zkreslení naprosto šílené soudkové zkreslení na nejširším ohnisku. Dá se tušit, že rekordní zoom na tom nebude lépe, než jeho méně dalekozrací kolegové. Ostatně, o tušených zásadních celkových softwarových úpravách obrazu z P 900 hovoří sám autor recenze. Musím říci, že na nejširší ohnisko se mně osobně obrázky z P 900 zdají dost divné - zejména v zahraničních recenzích přístroje. Takže: Podle mě to sice fotí dobře, ale RAWy bez korekce optiky by asi vypadaly šíleně.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram