Test fotoaparátu Fujifilm X-M1

Fujifilm obohatil trh o další model. Je jím Fujifilm X-M1. Jde o zástupce stále populárnější řady bezzrcadlovek, které mají své nesporné výhody, ale také nevýhody. Jak dopadl v redakčním testu, se dočtete v následujícím článku.

Nastavení – menu

Menu má pro Fujifilm standardní členění. Pro mě osobně začíná být nepřehledné. Poměrně důležité funkce (z mého pohledu) jsou hlouběji – například kompenzace blesku. Ale i to je jen otázkou zapamatování a zvyku. Relativně podstatnou vlastností je možnost simulace filmu. Velvia je prakticky standardní a současně zřejmě nejzajímavější, jde v zásadě o zvýraznění barev.

Mezi ne zcela standardní připojení patří Wi-Fi. X-M1 jím disponuje. Po instalaci aplikace do „chytrého“ telefonu lze přeposílat snímky, případně využít GPS z telefonu pro fotografie. Bohužel nelze aparát ovládat dálkově přes Wi-Fi pro focení.

Velmi dobře funguje funkce dynamický rozsah DR, která je svázána s nastaveným ISO. Maxima 400% je dosaženo při ISO800. Výsledky jsou ovšem vynikající. Osobně doporučuji nastavit ISO Auto, DR Auto. O zbytek se postará zpracování obrazu.

Kompletní specifikaci najdete na stránkách www.fujifilm.cz.

LCD

Mám pocit, že v poslední době není o LCD možné napsat nic výjimečného, protože v dané cenové kategorii dosáhly svých maximálních kvalit. Takže uvedu suchá fakta. Meze pro vyklopení – 85° vzhůru, 90° dolů. > 3“, TFT LCD, 920 kpx. Jednoznačně je perfektní.

Výklopné LCD

Čip

Obrazové výsledky jsou, jak je u Fujifilmu obvyklé, skvělé. Za běžných podmínek i za zhoršených je výstup prakticky 100%. Komu by přesto nevyhovoval, bude ukládat a pak zpracovávat RAW. K výsledkům přispívá absence low-pass filtru, protože není jeho funkce třeba. Struktura buněk je totiž méně pravidelná. Zpracování obrazu pomocí EXR procesoru dokáže zbytek.

Zdroj: www.fujifilm.cz

Video

Natáčet lze pouze v HD a FullHD rozlišení. Nižší rozlišení nenajdeme. Objektiv s rozsahem 16–50 mm je pro video vhodný.

Ale nedoporučuji používat zoom. Vyhněte se průběžnému ostření. Mohlo by se stát, že proostřování bude více než vidět. To je ovšem vlastnost (všeho, co jsem kdy ze zrcadlovek držel v ruce), nikoliv vada.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram