Nedávno jsme pro vás otestovali aktuální 24Mpx APS-C top-model Sony bajonetu E – Alpha A6000, nyní bychom rádi přinesli test jeho většího bratříčka: modelu A77 II. Přináší stejný 24Mpx senzor, je to aktuální APS-C top-model řady A, využívá charakteristickou technologii polopropustného zrcátka a oproti původnímu modelu A77 přináší několik příjemných vylepšení.

Přístroje Sony Alpha jsou kolem už docela dlouhou doba a Bajonet A ještě delší – jedná se totiž o původní systém Minolta AF z roku 1985. Sony ho převzala r. 2006 a od té doby na něm usilovně pracovala. Poslední, revoluční změna přišla r. 2010, kdy Společnost Sony nahradila klasické sklopné zrcátko a hranolový hledáček pevným polopropustným zrcátkem, které není třeba mezi expozicemi zvedat a hledáčkem elektronickým.

Tolik tedy k úvodu, nám se dnes dostal do ruky zatím poslední zástupce systému tzv. SLT (single-lens-translucent) zrcadlovek, jak Sony tento typ fotoaparátu nazývá – Sony Alpha A77 II. Jedná se o nástupce modelu A77 a dobrou zprávu pro všechny uživatele tohoto systému. Po oznámení nového systému E a hlavně po příchodu jeho prvních fullframe zástupců a také ostření detekcí fáze přímo na čipu, mnoho fotografů předpovídalo zrcadlovkám Sony konec. Naštěstí šlo jen o planý poplach a A77 II je toho důkazem.

Jedná se o přístroj nejvyšší třídy APS-C modelů. Je velmi rychlý, ať už jde o AF či sériové snímání. To ho předurčuje k podobnému využití, které nacházely oblíbené modely konkurence jako je EOS 7D od Canonu či D300s od Nikonu – fotoaparát s rychlým snímáním a ostřením, vhodný např. pro profesionální práci s teleobjektivy, kterým dává crop factor větší dosah. Momentálně tuto kategorii sdílí např. s Pentaxem K-3. Patřit sem bude i EOS 7D Mk. II a případný nástupce D300s.

Podívejme se teď

Co je nového:

Design přístroje se téměř nezměnil (proč také, původní je dobrý). Na první pohled si lze všimnout pouze chybějícího přisvětlení AF. Ano, o to přístroj přišel, další věci by nám to však měly vynahradit: počet bodů AF vzrostl z 19 na 79 (!), křížových je pak 15, jejich citlivost také vzrostla – AF teď funguje až do –2EV. Zlepšilo se i sledování (Tracking AF). Nový je i APS-C senzor, byť rozlišení (24Mpx) má stejné. Lišit by se měl hlavně ve výkonu na vyšší ISO. Díky tomu si výrobce troufl navýšit mezní hodnotu citlivosti na 25 600 (místo 16 000). Nový procesor Bionz X na tom má jistě také svůj podíl. Co dále? Příjemnou změnou je vyšší rozlišení displeje (1 230 000 „bodů“ namísto 920 000) a drobnou, ale jistě ne nevítanou jsou i tři polohy pro uživatelské nastavení na hlavním voliči režimů (A77 první generace má jednu). Všimnout si je třeba též přechodu na standardní sáňky pro blesk (A77 používá proprietární Minolta sáňky).

(pokračování na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Feanor
    Feanor
    23.09.2014 10:55

    Díky za recenzi.
    Měl bych dotaz na autora - podařilo se vám zjistit zda má A77 II AA filtr?
    A druhá otázka - jak se vám jeví obrazová kvalita při srovnání s A6000?
    Děkuji

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    24.09.2014 12:54

    Dobrý den, A77 II low-pass filtr podle všeho má. U těchto vyšších rozlišení však nebývá napříč výrobci příliš silný. Srovnatelně a A6000, řekl bych. Oproti přístroji A6000, který je obrazově téměř totožný, má A77 II nevýhodu cca 1/3 EV v šumu, danou ztrátou světla na zrcátku - ISO 100 u A77 II je tedy podobné jako ISO 125 u A6000, 200 jako 250, 400 jako 500 atd. V reálném použití to ale není viditelný handicap.

  • Feanor
    Feanor
    25.09.2014 10:07

    S tím ISO se je to podle mě jinak.
    Aby A77 II dosáhla - laicky řečeno - stejně jasnou fotku jako foťák bez polopropustného zrcátka, musí při stejné hodnotě clony a stejné hodnotě ISO prodloužit expoziční čas o zhruba třetinu. Tzn. tam kde A6000 nastaví čas 1/150s, tak tam A77 II nastaví čas 1/100s.
    Stejná hodnota ISO bude dle mého názoru vypadat z hlediska šumu stejně na A6000 i A77 II.
    Spíše mne zajímalo, zda už u A77 II nedochází k tak výraznému "rozmydlení detailů" jako u jejího předchůdce A77, kde to bylo opravdu tristní.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    25.09.2014 12:40

    Jedná se o ekvivalentní hodnoty, které berou úbytek světla v potaz a s odpovídající intenzitou při stejné citlivosti více zesilují signál. Vidět je to při použití stejných expozičních hodnot - času, citlivosti i clony - kdy jas fotky bude odpovídající, ale šum vyšší. A 77 na to silně trpěla, A77 II je na tom díky novějšímu senzoru, lepšímu procesoru a sofistikovanějšímu odšumování lépe.

  • Andz1n
    Andz1n
    17.10.2014 15:36

    Pekny clanek, byl jsem majitelem prvni verze A77 a nyni cca 5mesicu mark II. Bezprostredni porovnani je jednoznacne aspon pro mne. Vetsinu neduhu ktere mela prvni verze druha odstranila, kvalita obrazu (objektivy pouzivam stejne), vcetne sumu a jeho eliminace se znatelne zlepsila novy AF tez neni k zahozeni (ackoli nekdy si rikam ze uz to s tou snahou predpovidat prehani a nastavenim ho krotim).
    Mel bych dotaz na autora clanku nebo jine majitele.. jaky poridit blesk pro A77 II? co si mam predstavit pod pojmem "standartni sanky"?
    Vim, ze Sony melo po KM zdedeny typ ktery nebyl kompatibilni s jinymi vyrobci, nicmene stejne tak Canon ci Nikon maji sve.. takze ted chcili blesk, nemohu pouzit "klasicky Sony" ale jaky tedy?

    Jsem z toho trochu tumpachovy protoze vsude ve clancich napisi oslavne "standardni patice" ale kdyz se podivate do obchodu, vzdy vam blesk pro konkretniho vyrobce fotaku a neco jako OEM maji mozna tak ty nejlevnejsi a nejjednodussi zalezitosti z eBay.

    Dekuji za odpoved a pripadne se omlouvam za svou neznalost.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram