Test digitální zrcadlovky Canon EOS 7D

Po úspěšném modelu EOS 50D představil letos Canon další novou digitální zrcadlovku, která nese označení EOS 7D. Nejde ale ani tak o nástupce modelu EOS 50D, jako spíše o zcela nový model, možná i modelovou řadu, která bude reprezentovat to nejlepší, co Canon v kategorii zrcadlovek s čipem formátu APS-C dokáže. Nebo alespoň EOS 7D takovým vrcholem zatím je.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č.1 - Canon EOS 7D Obrázek č.2 - Zadní strana
Obrázek č.3 - Pravá strana

Nový Canon EOS 7D se po stránce mechanické konstrukce a designu drží zavedené firemní koncepce, ale přesto najdeme například oproti modelu EOS 50D řadu odlišností. Nejzásadnější změnou je asi přesun hlavního vypínače ze spodního okraje zadní stěny na levou horní část pod otočný ovladač expozičních režimů. Toto umístění je jistě praktičtější než to původní, nicméně nejlepším řešením se mi stále zdá umístění u spouště tak, aby se dalo ovládat jednou rukou. Další změnou je právě samotný otočný volič režimů, který je nyní zjednodušen vypuštěním některých funkcí zajímavých spíše jen pro začínající uživatele. Dále pak nedaleko spouště přibylo multifunkční tlačítko s uživatelsky volitelnou funkcí. Na přední straně přístroje se pak objevil lépe umístěný senzor pro příjem signálu z bezdrátového dálkového ovládání a pak také mikrofon pro záznam zvuku při natáčení videosekvencí.

Obrázek č.4 - Těsnění těla Obrázek č.5 - Pohled do hledáčku

K podstatnějším změnám pak došlo na zadní stěně fotoaparátu. Objevil se zde miniaturní reproduktor, senzor pro snímání intenzity okolního osvětlení k automatické regulaci jasu LCD monitoru, tlačítka pro rychlé nastavení funkcí a také pro snadné přepínání záznamu do formátu RAW nebo JPEG. Dále pak také velmi praktický ovladač pro přepínání mezi fotografováním s živým náhledem a natáčením videosekvencí s tlačítkem uprostřed, kterým se zahajuje záznam (viz ukázkový snímek č.8).

Obrázek č.6 - Konstrukce hledáčku Obrázek č.7 - LCD displej
Obrázek č.8 - Nový ovladač

Další překvapení nás pak čeká při pohledu do hledáčku. Nejen že je větší a jasnější než u předchozích APS-C modelů, ale konečně i Canon začal v konstrukci hledáčku, či spíše hlavně matnice, používat průhledový LCD dispej, který umožňuje například zobrazení pomocné mřížky na matnici pouhou aktivací příslušné funkce bez nutnosti výměny matnice samotné. Je to velmi praktické a snadné. Třešničkou na dortu je pak 100% pokrytí snímané scény hledáčkem.

Samozřejmostí pak zůstal velký 3“ LCD monitor s rozlišením 920.000 obrazových bodů a hlavně robustní konstrukce těla, založená na celokovové konstrukci doplněná o sadu těsnění proti nežádoucímu vnikání vody a prachu do útrob fotoaparátu. Nezměněn zůstal i přehledný a intuitivní design ovládacího menu s lokalizací do češtiny. Celkově tak lze hodnotit mechanické provedení i ergonomii jako špičkové a nové vychytávky jako velmi povedené, posouvající celkový standard zase o kousek výše.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • j.vysta
    j.vysta
    29.01.2010 18:31

    Dobrý den,pěkná recenze.Mám jen takovou otázku. Zajímalo by mě který z těchto dvou fotoaparátů má nižší šum při vysokých hodnotách ISO: Nikon D300s nebo Canon EOS 7D?

  • Roman Mácha 1
    Roman Mácha 1
    26.03.2010 08:16

    recenze i foťák super..snad jen ten střih mohl používat oba kruhové voliče :-)

  • Richard Petrech 1
    Richard Petrech 1
    25.12.2010 18:07

    Chcel by som sa len opytat ci 7D ma automaticke fotenie. Tym myslim, ze dam fotak na stativ a nastavim si, aby napr. kazdu minutu spravil fotku (pripadne nejaky iny casovy rozostup) tak aby som pri nom nemusel ani byt. Da sa to? Ak hej tak ako? Nemozem sa k tomu nikde dopatrat... Dik moc...

  • Alex Kazakow
    Alex Kazakow
    25.12.2010 23:08

    RisoP: S profi ani poloprofi zrcadly zkušenosti nemám, ale tuším (tedy něco jsem o tom četl), že k tomuto účelu musíte mít speciální dálkovou spoušť, která toto umí. O tom, že by to uměl fotoaparát sám o sobě, nevím...

  • Richard Petrech 1
    Richard Petrech 1
    26.12.2010 15:03

    Alex: Kamos ma Nikon D300 a viem, ze jemu to islo ked sme spolu boli na jednej chate. Nechal to na stative a fotilo mu to pravidelne kazde dve minuty. Nepametam si ale, ze by mal k tomu nejaky zvlast ovladac este, myslim, ze nic take nemal... Dik za info aj tak

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (48)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram