Ještě nedávno byla černá černá, bílá bílá, Alfa byla zrcadlovka a NEX bezzrcadlovka... a pak se vše nějak zamotalo. V dnešním testu se podíváme na nový přírůstek do řady bezzrcadlovek Sony. Model A5000 není, jak by se zdálo z názvu, zrcadlovka ani SLT, ale právě bezzrcadlovka. A je dokonce menší než mnohý NEX.

Co přimělo Sony změnit zaběhnuté značení modelových řad netuším, ale pravděpodobně za to může stále větší sbližování kategorie SLT (nástupce DSLR) a bezzrcadlovek u tohoto výrobce. Z posledních představených novinek si troufám tvrdit, že koncept SLT, pro které bylo doposud označení Alfa vyhrazeno, končí. Otázkou také je, co bude s NEXy, když se mezi ně tlačí Alfy? Opustí Sony značení které má již čtyři modelové řady? Sony A5000, na kterou se podíváme v tomto testu, NEX natolik připomíná, že je to pravděpodobné, a také stávajícím NEXům už u Sony začali říkat Alpha NEX.

Pro přehlednost, v „nové“ řadě Alfa zatím známe A3000, bezzrcadlovku vzhledu SLT (test na FotoAparát.cz), dnes testovanou A5000, která ze všeho nejvíc připomíná dosavadní NEXy, a A7, což je Full Frame bezzrcadlovka také tak trochu NEXového střihu. A5000 míří v komletním portfoliu Sony někam mezi NEX-3N a NEX-5T – cílí tedy na fotografy, kterým už kompakt nestačí.

Konstrukce a ovládání

Jak jsem již zmínil, A5000 vypadá jako NEX. Placička s malým gripem a vzhledem k tělu poměrně velkým bajonetem na objektiv, který je dokonce vyšší než samotný fotoaparát a je tak kvůli němu na těle boule. Tento designový hrbol je však účelně využitý vyskakovacím bleskem. Sáňky na externí blesk chybí. Stejně tak nečekejte žádné velké množství ovládacích prvků. A5000 je již od pohledu spíše jednodušším fotoaparátem pro majitele kompaktů, kteří zatouží po výměnném objektivu.

Zadní straně dominuje 3“ LCD. Není dotykový, ale je výklopný o 180° nahoru, takže se můžete pozorovat při fotografování autoportrétů. Vedle displeje se nachází kruhový volič fungující také jako čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, dále tlačítko menu, přehrávání fotek a tlačítko „?“. Na hraně mezi zadní a horní stěnou je speciální spoušť na natáčení videa a také mechanické tlačítko na otevření blesku. Horní strana fotoaparátu obsahuje jen spoušť, kolem které je páčka zoomu (!) a vypínání. Tím je výčet ovládacích prvků u konce.

Jak je ale u fotoaparátů Sony poslední dobou dobrým zvykem, jsou všechna čtyři tlačítka zadního voliče i „?“ uživatelsky nastavitelná na různé funkce. Fotoaparát si tedy přizpůsobíte svým potřebám a nedostatkem ovládacích prvků většinou trpět nebudete.

Zcela chybí jakýkoli volič expozičních režimů. Tato funkce je schována pod tlačítkem uprostřed ovládacího kolečka. Po jeho zmáčknutí se objeví volič na obrazovce a režim vyberete otočením kolečka.

Kromě tradiční expoziční svaté čtveřice P/A/S/M je k dispozici Inteligentní auto, ještě inteligentnější Super auto (už prostě vůbec nevíte co a proč fotoaparát dělá, ale „Zařízení pořizuje automaticky krásné snímky…“). Automatické režimy vás ale neomezí jen na bezmyšlenkovité cvakání. Lze jim nastavit i některé parametry – třeba clonu, WB, efekty… A to způsobem přívětivým k začátečníkům, kdy třeba clonu nastavujete posuvníkem jako „pozadí rozmazané-ostřejší-ostré“.

Nechcete-li na inteligenci fotoaparátu zcela spoléhat, ale zároveň si nevěříte na manuální nastavení, můžete volit z 9 scénických režimů. Mimo to je na voliči režimů také panoramatický režim a režim pro natáčení videa.

U panoramatického režimu se pozastavím. Funguje jako obvykle, po stisku spouště pořídí fotoaparát sérii fotografií zatímco pohybujete přístrojem (horizontálně nebo vertikálně). Z pruhů fotografií je pak sestaveno panorama. Fotoaparát snímky opravdu fotí a exponuje pomocí mechanické závěrky, které má u A5000 velmi ostrý i když ne hlasitý zvuk. Při snímání panoramatu tak upoutáte pozornost okolí.

V menu také najdete sbírku několika „kreativních“ efektů, kterými můžete vaše snímky přímo při fotografování upravit. Jedná se o efekty typu Dětská kamera, Posterizace atd. a většině lze dále mírně upravit vzhled.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    05.02.2014 16:52

    jako kapesni zapisnik jako doplnek k DSLR proc ne.
    Osobne mi nejvic vadi absence hledacku, konkretne v lete na slunicku na displeji nevidim na NEXu skoro nic...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    06.02.2014 18:41

    pokud to má být spojovací článek mezi ILCE-3000 a ILCE-7, tak jsem docela v šoku.. i výrazně levnější ILCE-3000 má hledáček a patici pro blesk... nechápu koncovou skupinu, kdo si toto koupí.. NEX-3 umí to samé a stojí o třetinu méně..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram