Dnes se podíváme na novinku tak trochu designem připomínající zrcadlovku, ale to jen na první pohled. Jedná se totiž o v poslední době velmi módní záležitost a to kompakt s výměnnými objektivy. V případě Sony je to přírůstek do řady NEX s bajonetem E-mount, kde se rychle rozrůstá jak počet objektivů s tímto bajonetem, tak i počet kompaktních těl, které však dosud měly velmi společný design. Nová Alfa 3000 nebo ILCE 3000 je tak první výjimkou.

Někde jí nazývají Alfou 3000, což by spíše připomínalo další kousek z digitálních velkých zrcadlovek řady Alfa (bajonet Minolta A), jinde se o ní píše jako o ILCE 3000 (Interchangeable Lens Camera E-mount), což je u Sony označení pro kompakty s výměnnými skly a menším E-bajonetem.

Je to celkem jedno, i když název Alfa a její tvar budí pocit, že by to mohlo být něco mezi velkou (Minolta A) a malou (NEX) řadou. Něco, co je spojuje. Zda se to ale povedlo, si nejsem tak úplně jistý. Alfa 3000 je takový zvláštní (píši teď výhradně o tvaru a ovládání) kočkopes, u kterého člověk začne přemýšlet, co tím vlastně výrobce chtěl říci. Zda na trhu v řadě NEX, která je spíše „placatou“ záležitostí, chyběl fotoaparát tvaru malé zrcadlovky, nebo něco jiného. A bude o takový fotoaparát zájem? Ostatně označení s číslicí 3 na začátku dává tušit, že se tu asi tvoří nová typová řada a možná budou následovat další. 3-kové označení značí nejnižší a také nejlevnější fotoaparát v řadě, většinou vybavený hlavně automatickými funkcemi. A právě to u nové Alfy A3000 najdete.

Základní parametry

  • Snímač CMOS Exmor™ APS HD 23,2 × 15,4 mm
  • Rozlišení 20 MPix (5456×3632pixel)
  • Formát RAW, JPG, video AVCHD / mp4
  • Bajonet E-mount
  • El.hledáček 0,2MPix
  • 3“ LCD 230kPix
  • P/A/S/M
  • ISO 100–16000 pro snímky, 100–3200 pro video
  • Exp.čas 1/4000–30s
  • Barevný prostor sRGB/AdobeRGB
  • SD/SDHC/SDXC/Memory Stick PRO Duo™/Memory Stick XC-HG Duo™
  • Rozměry 128×91×84,5mm
  • Hmotnost 350g bez objektivu

Tělo je, co se týče tvaru, úplně nové. Nic, co by Sony dodnes vyrobila (no možná je to škoda, mohli využít těl A33, nebo A55). A je patrné, že se jedná opravdu o ekonomický fotoaparát. Je kompletně celoplastový, dokonce i očnici chybí gumový lem. Na druhou stranu je tělo navrženo ergonomicky. Tak, aby se i přes svoji malou velikost dobře drželo. Proto je třeba A3000 brát jako přístroj pro skupinu uživatelů, kteří by možná chtěli přejít na vyšší typ fotoaparátu, ale neví, zda jim klasická digitální „zrcadlovka“ bude vyhovovat.

LCD a Hledáček

Potom ale nelze nevytknout dvě věci, které pravděpodobně velmi ovlivnila snaha o levný fotoaparát. První je LCD, které je sice 3“, ale je na pravé straně „zmenšeno“ o nutnou ovládací lištu (samotná tlačítka nemají popis) a jeho rozlišení pouhých 230kPix také nepatří k vrcholným parametrům a je doménou spíše malých levných kompaktů. Výrobce ve snaze zachovat příbuznost k ostatním přístrojům řady NEX zachoval ovládací Menu tvořené 5 skupinami s typickou ikonou pro každou skupinu. Bohužel asi zase v rámci šetření nemá LCD dotykové ovládání, i když logika Menu a rozmístění ikon je právě pro to tvořeno. LCD také není výklopné.

Druhou věcí, kterou bych jinak dobře vypadajícímu fotoaparátu vytknul, je pohled do hledáčku. Velmi zarazí jeho malá velikost a ne zrovna jemné rozlišení – pouhých 200kPix. Takovéto elektronické hledáčky snad byly standardní ve fotoaparátech před 5 a více lety, ale dnes je to opravdu velmi málo. Upřímně, častokrát jsem raději komponoval přes zadní LCD, i když tvar fotoaparátu se nabízí jako zrcadlovka, kde má být komponování výhradní věcí právě hledáčku. Lze snad jen doufat, že u případných A5000 nebo A7000 bude hledáček větší. Také chybí automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD. Hledáček samozřejmě zobrazuje 100% pole a je možná dioptrická korekce –4 až +3,5. A stejně tak jako u LCD je možné nastavovat jeho jas. Abych však jenom nekritizoval, minimálně jedna funkce LCD mne příjemně překvapila a nemohu si vzpomenout, zda jí již Sony někdy dříve použilo. Je jí okamžité zobrazování hloubky ostrosti v reálném čase, není tedy nutné mít na to speciální tlačítko.

Jak v hledáčku, tak i na LCD si může nastavit různá zobrazení funkcí. Tak, jak vám bude osobně vyhovovat – jak je vidět v následujících ukázkách.

Zobrazení všech  informací Histogram
Grafické zobrazení Zvětšené písmo

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    26.12.2013 21:46

    pokusim se A7 ziskat

  • Feanor
    Feanor
    27.12.2013 14:00

    Díky za recenzi. Oceňuji že tam nechali nativní ISO 100, narozdíl od nejlevnějšího Nexe.
    Také se přimlouvám za test Sony A7.
    Zatím třeba zde:

    http://www.digitalrev.com/article/sony-a7-vs-a7r-hands/MTY4ODgwMTkw

  • Daniel Kubíček
    Daniel Kubíček
    06.01.2014 23:50

    Nedávno jsem si tento fotoaparát pořídil a až na umístění přepínače Disp/hledáček a na malý hledáček mu nemám co vytknout. Oproti zrcadlovkám Nikonu a Canonu má SONKA šikovný čtyřsměrný OTOČNÝ VOLIČ namísto tlačítek, LEPŠÍ ERGONOMII zaručující maximální pohodlí (PŘEDEVŠÍM GRIP JE FANTASTICKY VELKÝ), ROZMĚRY i NÍZKÁ VÁHA (cca o 160g+ lehčí), díky EL. HLEDÁČEK má možnost kompletního vstupu do menu, nastavování apod. přes samotný hledáček bez použití hlavního displeje, který má navíc 100% pokrytí), všechny objektivy jsou KOVOVÉ (18-55mm, 55-210mm, 30mm macro, stabilizovaná 50mm s f/1,8 apod) navíc i vždy S KOVOVÝM ZÁVITEM - BAJONET (žádný plast), FUNKCI PEAKING PRO NAPROSTO BEZCHYBNÉ MANUÁLNÍ (DO)OSTŘENÍ také v klasických zrcadlovkách nenajdete, focení přes displej je stějně rychlé jako přes hledáček (u zrcadel je focení přec displej mnohem pomalejší, nemá ŽÁDNÉ GUMOVÉ KRYTKY KONEKTORŮ, KTERÉ SE ČASEM ODCHLIPUJÍ, VLNÍ SE A NEDRŽÍ, začátečníkům dobře poslouží i ZLATÝM FOŤÁČKEM (AUTOMATIKA S TENDENCÍ ZPRŮMĚROVAT TŘI POŘÍZENÉ SNÍMKY A Z NICH SLOŽIT JEDEN KVALITNÍ SNÍMEK), navíc STAV BATERIE JE PO CELOU DOBU UDÁVÁN V %, OSTŘÍCÍ BOD MŮŽETE NASTAVIT AŽ DO ROHŮ, NABÍDNE HDR, má o něco VĚTŠÍ APS-C SNÍMAČ NEŽ KTERÝMI DISPONUJÍ KLASICKÉ ZRCADLOVKY OD CANONu, DVOJNÁSOBNÉ MOŽNOSTI V OBLASTI ISA I SNÍMÁNÍ VIDEOZÁZNAMU (oproti Canonu 1100D), nabídne též DUO SLOT NA PAM. KARTY (MEMORY od Sony a SD-SDHC), U ZÁKLADNÍCH (výše jmenovaných) OBJEKTIVŮ SE NEOTÁČÍ PŘEDNÍ ČLEN (!) - dobré pro polarizační filtry, i PRŮMĚR PRO FILTRY A KRYTKY ZŮSTÁVÁ ZACHOVÁN NA 49mm, MOŽNOST ZVĚTŠENÍ IKON (stav baterie, hodnot ISO apod), SKVĚLÁ PANORAMATA, ŽÁDNÉ ZRCÁTKO (snažší čištění snímače) apod. to určitě nejsou zanedbatelné věci.
    Spíše výrobci vyčítám interní nadíjení (nutnost dokoupit externí nabíječku, která je pohodlnější pro nabíjení při dvou bateriích a je u ní lépe "čitelná" dioda probíhajícího či ukončeného nabíjení)

  • Daniel Kubíček
    Daniel Kubíček
    07.01.2014 00:06

    Jen upřesním... To "nemám mu co vytknout" + porovnání s běžnými zrcadlovkami je vždy míněno v této cenové kategorii (fotoaparát kolem 8.000 až 11.000 Kč)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.02.2014 10:12

    Sony A7 bude v pondělí

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram