Canon nám cenami a technologiemi, které namíchal do nových „full frame“ fotoaparátů Canon EOS 6D a Canon EOS 5D Mark III, pořádně popletl hlavy. Srovnávací uživatelský test jsem napsal jako současný uživatel Canon 5D Mark II, který se zabývá cestovatelskou a krajinářskou fotografií.

Baterie a ukládání dat

Dobrá zpráva je, že Canon 5D Mark II, 5D Mark III i 6D používají stejné baterie. Kontrola stavu pro značkové baterie, které používám, funguje stejně jako u 5D-ček.

Špatná zpráva je, že Canon v EOS 6D nepoužil v této třídě v minulosti tradiční a o poznání robustnější CF karty a nasadil SD karty. Vím, jsou levnější, počítače na ně mívají slot. Problém ale není, že jsou trochu pomalejší než CF (sekvenci v 6D stíhají). Na trecích v horách, kde není elektrika, používám značkové CF karty. Často vůbec nejsou podmínky pro zálohování. K SD kartě 16GB a výše takovou důvěru nemám. Zároveň velmi vítám trend zdvojeného slotu pro paměťové karty u modelu 5D Mark III nebo Nikon D800, kde je navíc hlavní slot CF. Bohužel toto není případ 6D.

Co mne zaujalo dál

GPS

Funguje dobře. Když jsem poprvé zapnul přístroj, hledal Kašperské Hory asi 30 minut. Je to přece jen Japonec. Pak se ale držel jako klíště velmi přesně. Když jsem nahrál fotku do Lightroomu ver. 4.3, okamžitě přesně a správně zobrazil na mapě, kde jsem fotil na test.

Náměstí v Kašperských Horách v Lightroomu ver. 4.3.

Pro cestovatele, který občas fotografuje a neví, kde vlastně je, je GPS-ka úžasná věc. Máte ji zde pěkně ve fotoaparátu a píše rovnou do EXIFU. Super. Ale přesto pozor. Zapnutá GPS spotřebovává energii z baterie a za několik dnů vám ji vypotřebuje i bez fotografování. V praxi to znamená vypínat a zapínat jen když potřebujete záznam nebo pokud nemáte problém každý cca druhý den si dobít. Loni na měsíčním treku v Himálaji jsme byli s bateriemi silně na hraně a určitě bych si nedovolil ji často zapnout. Jednoznačná pochvala.

Menu v Canon EOS 6D s GPS Menu v Canon EOS 6D s GPS

WIFI

Ovládání fotoaparátu na dálku mobilem zatím asi moc nevyužiji. Chápu, že takto mohu nalíčit foťák a z dálky 30 metrů ovládat. Na Facebooku aktivní moc nejsem, abych ihned sdílel fotky přímo z expedice. Ale časem to třeba přijde. Určitě to je dobrý nápad, který přitáhne nové zákazníky do FF kategorie.

Video

Canon EOS 6D není primárně určen pro videografy. Tady je Mark III mnohem lépe připraven. Přesto i zde ve srovnání s kdysi revolučním Canon EOS 5D Mark II výrobce opět trochu přisypal: kontrolu úrovně hlasitosti a možnost poslouchat zvuk připojením sluchátek. To druhé při cestovatelských reportážích asi moc nevyužiji. Fotograf na cestách musí maximálně omezit jakékoliv příslušenství.

Obrazová kvalita

Kvalita obrazu při vysokých hodnotách ISO je pro mne klíčová a pořád je tu prostor na zlepšování. V divoké přírodě vidíte zvířata nejčastěji brzy ráno a pak zase večer, kdy je hrozně málo světla. Fotografujeme při světle ohně či svíček či při slabém pouličním osvětlení. Každá clona zlepšení je prostě výborná věc.

Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark III vs. Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon EF 100mm f/2,8 IS L

Dnes má cenu sledovat tento parametr od ISO 800 výše. Protože jsem již otestoval Canon EOS 5D Mark III nečekal jsem špatné zprávy, což se potvrdilo. Z výřezů vidíte, že je znát o deset procent větší rozlišení a lehce měkčí kresba u Canon EOS Mark III a naopak trochu méně šumu. Pro fotografickou praxi je tento rozdíl nevýznamný. Laboratorní čísla DXO samozřejmě rozdíl měří.

Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark III vs. Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon EF 100mm f/2,8 IS L

Dynamická pružnost je velmi podobná u všech tří testovaných fotoaparátů.

Canon EOS 6D - ISO 20000

Závěr a doporučení

Canon EOS 6D je fotoaparát s profesionální obrazovou kvalitou a vynikajícími technologiemi. Je ideální pro krajinu, makro. Pro sport, zvířata v přírodě a rychlé akce vůbec musíte počítat s „trochou rýmy“, díky již tak mnoho probíranému autofokusu (Rýmou myslím kreativní kompozice mimo střed). Všichni ale dobře víme, že fotograf a jeho zaujetí pro věc je vždy mnohem důležitější než jakákoliv technika. Díky malé hmotnosti je výborný pro cestování.

Trochu složitější to však nyní bude mít Canon EOS 5D Mark III. Má sice výborný autofokus, dva sloty na paměťové karty a pár dalších věcí navíc. Za GPS a WIFI se musí ale dále připlatit a navíc většina fotografů to chce mít hezky v jedné krabici. A tohle se při ceně 78000 Kč vs. 50000Kč už hodně lidem vůbec nemusí líbit. Fotografové v našich zemích jsou většinou přemýšliví pragmatici. Prostě Canon nám připravil hodně těžké dilema.

Klady Zápory
Výborná ergonomie Autofokus má opět pouze jeden citlivý křížový senzor
Vylepšené ovládání Pouze jeden slot a navíc na SD karty
Svižnější automatické ostření s výborným středovým senzorem
Zlepšení kvality obrazu – šum při vysokých hodnotách ISO
GPS, WIFI

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších zrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze zrcadlovek či recenze full frame fotoaparátů obecně.

Canon EOS 6D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 10:27

    Je to první FF fotoaparát v nejlevnější kategorii FF. co má WIFI přímo vestavěn. Lidi chtějí sdílet na dálku i na blízko. Letos jsem potkal v klášteře v Ladakhu jednu fotografku - fotila lidi Leicou na ČB. Viděl jsem to zklamání lidí, že jim to nemůže ukázat. A tenhle trend jde dál. 6D je i rozumně velký a FF je spojována s kvalitou a tu chce i spoustu lidí, kteří technice vůbec nerozumí. Alespoň já znám pár lidí, co takhle uvažují..

  • Petr Bambousek SulaSula.com
    Petr Bambousek SulaSula.com
    09.01.2013 11:46

    Jsem spokojený majitel 6D a měl jsem ho "koupený" prakticky hned po představení. Jsem si vědom jeho nedostatků (pro mě jen AF), ale především jeho předností (neskutečně kvalitní výstupy a citlivost středního AF -3EV!), které jsou pro moji tvorbu mnohem důležitější. Přínost wi-fi spatřuji hlavně v možnosti připojit foťák k tabletu nebo smart telefonu a fotit diskrétné na dálku, případně si promazávat nepovedené fotky na externím zařízení bez nutnosti vytahovat foťák z brašny. Jen si Andreji oprav v závěru to označení EOS 6D Mark II :-D To si schovej za dva roky, až předělají AF a donutí to současné majitele zase změnit :-D

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 12:18

    Petře, mě je jasné, že jakmile ten přístroj vlastníš, začneš WIFI využívat a posouvá tě to hned dál. Já mám zatím 5D Mark II a momentálně zkouším nové věci v krajině, kde mě neomezuje. Jednou to však ten čas přijde, jen se neví kdy. Tenhle můj foťák byl na cestách již několikrát na hranici života a smrti utopením.. Těla se musí maximálně využít dokud spolehlivě jedou.

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    11.01.2013 22:41

    Líbí se mi, že fanda Canonu nehaní Nikon a Canon dokáže hodnotit objektivně včetně chyb. Podle mě pěkně napsáno.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    13.01.2013 20:56

    To: Díky. Jsem určitě pragmatik a ne zrovna srdcař značek. Jakmile máš objektivy, přechod Canon - Nikon a naopak je ekonomický nesmysl. Dobré je, že synové jsou žlutí, takže jim mohu koukat přes rameno. Oni také věděli proč to udělali. Jinak bychom si brali navzájem objektivy. Ty už máme společné s Helenou. Jen o můj Pentax 645 nikdo nestojí...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram