Rozhovor o trendech a vývoji zrcadlovek Nikon

Na letošní Photokině jsme vyzpovídali Dirka Jaspera, produktového manažera a plánovače produktů pro profesionály, Nikon Europe. Ptali jsme se na trendy v sekci zrcadlovek určených pro profesionály a vyspělé fotoamatéry: Rozhovor byl zaměřen na nejvyspělejší modely Nikon D4, D800 a právě uvedenou zrcadlovku D600.

V současné době testujeme zrcadlovku Nikon D600. Je opravdu hodně našlapaná. Autofokus má 39 ostřících bodů, sensor 24,3Mpix, ISO 6400, HD video, co uděláte v této kategorii pro profesionály a náročné fotoamatéry příště?

Budeme vždy dělat, co chtějí zákazníci a věštit ze skleněné koule nikdo neumí. Chtěli jsme v podobě D600 dát fotografickým nadšencům i něco navíc proti očekávání. Proto třeba autofokus ostří i při clonovém čísle f8. Přístroj je proti D800 a D4 více user friendly a zároveň je tu i řada technologií z profi třídy. Naopak tu najdete i režim Help pomáhající začínajícím fotografům.

Extrémně vysoké rozlišení FF senzoru 36Mpix u zrcadlovky Nikon D800 bylo určitě velké překvapení. Hodláte v tom pokračovat?

S tímto rozlišením jsme se dostali na limit dnešní technologie. D800 je výjimečný fotoaparát. Podle některých testů překonává dokonce středoformáty. Vyžaduje to použít některé další speciální technologie v těle. Pro D600, který je určen pro jiné zákazníky, je 24 MPix akorát.

Co odolnost těchto přístrojů? Hlavně při cestování a fotografování v přírodě se může přístroj poškodit.

Dokázali jsme, že přístroje Nikon vydrží Arktidu i pouště. A Nikon D600 je stejně odolný jako D800.

Co vestavěné GPS. To se hodí cestovatelům. Vy jste tady byli vždy trochu před Canonem. Nyní má Canon v novém modelu Canon 6D vestavěnu GPS a vy máte „jen“ přídavnou.

Máme i WIFI a GPS je k dostání do 100EUR, takže není problém ji dokoupit. Co je hlavní. Nikon D600 si můžete koupit ihned. Canon zatím na trhu není. Tohle byla neskutečná práce. Víte, že záplavy totálně zničili náš závod v Thajsku, byly tam 2 metry vody, a postihlo nás i několik dalších katastrof. Přesto se nám podařilo takhle rychle uvést celou profi řadu na trh.

Jak vidíte video v zrcadlovkách? Canon i Sony jsou v této oblasti hodně silní. Canon má třeba celou řadu Cinema EOS pro natáčení videa, neuvažujete o něčem podobném?

Pro nás je prioritní fotoaparát. Nemáme “branch” na video. Naše fotoaparáty umí samozřejmě HD video. Například série seriálu Dexter byla točena Nikony D4. Přístroj má profi video výbavu za dobrou cenu.

Jaké technologie vidíte jako důležité, které chcete rozvíjet?

Určitě je důležitá kvalita obrazu. U D4 a D800 jsme se zaměřili na kvalitní obraz při vysokých hodnotách nastavení citlivosti ISO. U profi modelů se dá autofokusem ostřit i při velmi slabém světle. Autofokus u Nikonu D4 a D800 mají citlivost –2EV u modelu D600 –1EV. Určitě je důležitá také konektivita. Třeba na Android…

Jaké nové speciální objektivy chystáte. Canon jich má řadu. MP65 (makro 5:1) či shift objektivy.

Vyrobili jsme již 70 miliónů objektivů. Od roku 1959 používáme bajonet F-mount a všechny tyto objektivy jsou stále kompatibilní i na nových tělech. Nikon je prostě “futureproof” (pozn. překladatele: zákazník má jistotu i pro budoucnost). Nikon je optická společnost. Vyrábíme si sklo a vyvíjíme i nové povrchové úpravy skla (technologie nano-coating například). Používáme fluoritové členy. Objektivy odlehčujeme. Dnes už to není o přesnosti broušení nebo optické konstrukci, ty jsou už řadu let perfektní, teď pracujeme na materiálech.

Jak vidíte pozici tzv. bezzrcadlovek ve svém portfoliu?

V této oblasti jsme dlouho vyčkávali, jak se zachová trh. Nebyli jsme první, ale za 6 měsíců jsme se v tomto segmentu s Nikon 1 stali dvojkou na trhu. Klíčem je pro nás kompaktnost a velmi dobrý výkon.

Díky za rozhovor.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Zbyněk Buřival
    Zbyněk Buřival
    01.10.2012 15:28

    Bezva marketingový proslov. Co se bezzrcátek týká, tak proti Panasonicu, Olympusu a Sony je Nikon jen předražený značkový fetiš. O konkurenci nebo dvojce na trhu nemůže být řeči.

    Odolnost platí možná pro nejdražší jedničkové modely a některé vybrané objektivy nad 30 tisíc. Kupodivu Pentax nebo Olympus to zvládají i u objektivů pod desítku či levnějších těl. Bohužel šizení buildu se stává jaksi "standardem" většiny výrobců. I když popravdě Canon je na tom ještě podstatně hůř.

    Jinak tvrzení o dostupnosti D600 jsou fakt vtipné. Možná v DE ano, ale v ČR nelze tělo za 50 tisíc nazvat dostupným ani náhodou.

  • Martin K. 2
    Martin K. 2
    01.10.2012 21:02

    "Budeme vždy dělat, co chtějí zákazníci..." :-D :-D :-D tak už první věta mě neskutečně pobavila a bylo mi jasné, že to budou jen plky a řeči o ničem.. a řešit osud DX? to Nikon řeší v jiných kruzích než s obyčejnými plebs.

  • Dominik Šlambora
    Dominik Šlambora
    01.10.2012 23:19

    A kdo není spokojen s D600? Neslyšel jsem moc zaporných reakcí, krom vyšší ceny a menší velikosti těla. A dostupnost byla myšlena spíše jako rychlé uvedení přístroje včetně českého trhu ihned po uveřejnění fotoaparátu, což si myslím, že není úplně jednoduché.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    02.10.2012 18:17

    Tohle je rozhovor s manažerem a reprezentantem firmy. Odpovědi jsou jaké jsou. Dirk hraje za team jménem Nikon. Myslím si však, že řadu věcí lze z odpovědí vyčíst mezi řádky. Z tohoto hlediska pro nás užitečná půlhodinka. Při podobných rozhovorech nelze očekávat příliš konkrétní odpovědi. Co se týče reakcí na D600 (To: JancakV), nevím na čem se zakládají. Připravujeme úvodní recenzi tohoto fotoaparátu. Měli jsme ho půjčený na dva dny v průběhu Photokiny. Určitě je to výborný přístroj. V téhle kategorii zrcadlovek určitě pěkně fouká co se týče konkurence i co se týče zájmu fotografické veřejnosti..

  • viperisso
    viperisso
    03.10.2012 09:59

    To je zase plno chytrych panu, kteri urcite ukazali Nikonu jak se to ma spravne delat.
    Za mne, D600 je vyborny stroj a proti ostatnim modelum vcetne konkurence ma cenu nastavenou pomerne zajimave. Ano nestoji 20 tis, ale auto muzete mit take za 200tis, lepsi za 500 a asi pro vsechny "slusne" za mego. Kdo na co ma a chce (ci potrebuje a ma na to) to si koupi, kdyz do toho investovat nechci nebo to je pro mne drahe, prijde mi zbytecne nadavat ...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram