Photokina 2012

Minulý týden se v Kolíně nad Rýnem konal největší evropský fotografický veletrh PHOTOKINA 2012. Každý druhý rok se všechny známé i neznámé fotografické firmy sjedou do několika velkých hal a představí své novinky a produkty, včetně mnoha zajímavostí. A u toho jsme nemohli chybět.

Co se týče představování novinek, mají výrobci fototechniky dvě možnosti. Buď představí novinku ještě před Photokinou, nebo přímo na veletrhu. V prvním případě mají jistotu, že je nikdo nezastíní ještě zajímavějším produktem. V druhém mají šanci přitáhnout pozornost nejen všech fotografických médií, ale i těch ostatních, která na veletrh zavítala prostě proto, že je to událost velkého rozsahu.

Známé firmy

Nikon a Sony představili své novinky již před veletrhem. Novinky přímo na Photokině tak ukázal z velkých hráčů na fotografickém trhu Canon, Panasonic, Pentax, Olympus, Samsung a Fujifilm.

Canon představil na Photokině dlouho předpovídanou a očekávanou novinku, Canon EOS 6D. Fullframe zrcadlovku pro nadšence, kteří si ale nechtějí nebo nemohou pořídit 5D. Novinka je menší a lehčí, i když ne zase o tolik, například konkurenční D600 je výrazně menší. Ovládání vychází z modelu 60D. Více o 6D najdete ve FotoBlogu.

Canon EOS 6D v porovnání s 5D mkII

Z kategorie kompaktních fotoaparátů představil Canon zástupce profi řady Powershot G15 (z neznámého důvodu přeskočil G13 a G15), malý ale výkonný kompakt S110 a SX50 HS s 50× zoomem. Na to, jak takové přilížení vypadá, se můžete podívat na tomto videu.

Nikon ukázal své novinky již před veletrhem, žádné překvapení se tedy nekonalo. Ovšem všechny novinky byly k vyzkoušení na „stánku“. Stánku v uvozovkách, protože Nikon, jako ostatně většina velkých firem, zabral téměř polovinu haly. Se zástupcem společnosti Nikon jsme udělali rozhovor, který se na FotoAparátu objeví v nejbližších dnech.

dekorace na stánku Nikon

Olympus na Photokině nepředstavil nic převratného, pouze inovoval stávající produktové řady. Na minulé Photokině představení profi kompakt XZ-1 navázal letos XZ-2 (podrobnosti ve FotoBlogu) a rodina bezzrcadlovek PEN se rozrostla o dva nové modely PEN Lite (E-PL5) a PEN Mini (E-PM2) – na těch je hlavně zajímavé, že významná část elektroniky je shodná s profesionální bezzrcadlovkou OM-D E-M5. Ze čtyř na Photokině představených objektivů M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8, M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8, M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0 a 15mm objektivu „v krytce“, který je ještě tenčí než pancake objektivy, je nejzajímavější 60mm makroobjektiv, který má speciální přepínač pro zaostření na nejkratší možnou vzdálenost.

makroobjektiv Olympus

Panasonic představil také novou bezzrcadlovku Lumix GH3. Novinka z nejvyšší řady se vrhá do oblasti profesionálního videa. Rozlišení záznamu je sice „jen“ FullHD, ale možnosti nastavení snímkovací frakvence, komprese a kodeku by měly umožnit natáčení ve vysoké kvalitě i pro následné zpracování. Více o GH3 opět ve FotoBlogu. Spolu s fotoaparátem představil Panasonic také objektiv vyšší třídy Lumix G X Vario 35–100 mm s konstantní světelností f2,8 v celém rozsahu.

představení Panasonic GH3

Sony své novinky také představilo před veletrhem, ovšem i tak, a celkem pochopitelně, vzbudil fullframe kompakt RX1 a SLT a99 zájem. Bohužel RX1 byl pouze předprodukční vzorek a v prosklené kostce. a99 jsme si osahali a RX1 alespoň vyfotili a natočili (video zde). Trochu v pozadí zájmu tak zůstal NEX-6 – bezzrcadlovka vyplňující cenovou a technologickou mezeru mezi NEX-5R a NEX-7.

Sony RX1 Sony RX1 v rozloženém stavu
Sony a99 Sony a99

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram