Test blesku Canon Speedlite 320EX

Blesk Canon Speedlite 320EX nepatří mezi nejvýkonnější, ale co se týče výbavy a funkcí je z celé řady blesků Canon asi nejzajímavější. Kromě klasického blesku totiž obsahuje světlo pro natáčení videa, bezdrátovou spoušť a sám může fungovat v bezdrátovém režimu. V článku se na všechny funkce podrobně podíváme.

Blesk Canon Speedlite 320EX nepatří mezi nejvýkonnější. Jeho směrné číslo (GN) je 32 (Canon používá směrné číslo přímo v modelových označeních blesků). Pro srovnání, profesionální blesky Canon mají GN 58, vestavěné blesky digitálních zrcadlovek kolem GN 12. Co směrné číslo znamená v praxi si můžete přečíst v článku Směrné číslo blesku GN. Co činí 320EX zajímavým je množství funkcí, které nabízí. Kromě klasického blesku totiž obsahuje LED světlo pro natáčení videa a infračervenou bezdrátovou spoušť. Blesk může navíc fungovat v podřízeném (slave) režimu, kdy je ovládán a nastaven jiným bleskem z fotoaparátu bezdrátově (pomocí záblesku).

Specifikace Speedlite 320EX:

  • Směrné číslo 32 (zoom 50mm), 24 (zoom 24mm)
  • Zoom hlava (manuálně) 24mm nebo 50mm
  • Vysokorychlostní synchronizace, druhá lamela
  • LED světlo pro video (75 lux)
  • Podřízený bezdrátový blesk (je ovládán, nemůže ovládat)
  • Modelovací záblesk
  • Infračervená dálková spoušť fotoaparátu
  • Otočná výklopná hlava (90° nahoru, 180° doleva, 90° doprava)
  • Pomocné světlo AF záblesky
  • Nastavení blesku přímo z menu kompatibilních fotoaparátů
  • Napájení 4 x AA baterie
  • Rozměry 70×115×78,4mm
  • Hmotnost 275g (bez baterií)
  • specifikace na webu Canon

Konstrukce blesku

Canon Speedlite 320 EX

Jak blesk vypadá je vidět na obrázcích, nemá tedy příliš smysl vše popisovat. Za zmínku stojí uchycení blesku na fotoaparát. To je aretováno páčkou s pojistkou, což je proti dříve používaným šroubovacím kolečkům rychlý a pohodlný způsob. Pohyb hlavy blesku žádnou pojistku nemá, ale kroky při otáčení a naklápění jsou zřetelně oddělené a musíte překonat drobný odpor, proto by náhodné otočení hrozit nemělo. Zoom hlavy z 24 na 50mm je manuální. Prostě povytáhnete přední část hlavy s difuzérem. Aby se vám nestalo, že na zoom zapomenete, indikuje ho blesk blikající diodou „TELE“. Při všem otáčení a povytahování působí blesk solidním dojmem. Nic se příliš neviklá. Hřebíky bych si s bleskem pochopitelně zatloukat netroufal, ale v běžném provozu by měl po mechanické stránce vydržet dost. Utěsněný proti prachu a vlhkosti jako vyšší modely sice blesk oficiálně není, ale pár kapek nebo sněhových vloček mu neuškodí (v praxi vyzkoušeno při tvorbě testovacích snímků).

Canon Speedlite 320 EX

Veškeré ovládací prvky blesku jsou na zadní straně, běžně budete využívat jen zapínání, které zároveň slouží i jako přepínač do podřízeného režimu. Při natáčení videa využijete ještě tlačítko pro rozsvícení LED světla (to můžete ostatně rozsvítit kdykoli a z blesku se tak stane poměrně výkonná baterka). Vypínač světla musíte cca 0,5s podržet, což zabraňuje náhodnému zapnutí nebo vypnutí diody, kdybyste o něj zavadili při jiném nastavování. LED světlo má také přepínač „auto“, při kterém mohou některé zrcadlovky rozsvítit LED automaticky, pokud mají při natáčení videa málo světla.

Na blesku nenajdete žádná tlačítka pro nastavení výkonu blesku nebo jeho režimu, vše se nastavuje přímo z menu kompatibilních digitálních zrcadlovek.

Blesk může s kompatibilními fotoaparáty fungovat jako infračervená dálková spoušť. Tlačítko spouště je na pravém boku hned pod hlavou a při držení v pravé ruce se ovládá pohodlně ukazováčkem. Držíte-li blesk v levé ruce, ovládáte spoušť palcem. 4 AA baterie se vkládají z boku pod posuvná výklopná dvířka podobná těm na zrcadlovkách. Baterie můžete měnit i když máte blesk nasazený na fotoaparátu.

Canon Speedlite 320 EX

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    02.01.2012 15:52

    "Za zmínku stojí uchycení blesku na fotoaparát. To je aretováno páčkou s pojistkou, což je proti dříve používaným šroubovacím kolečkům rychlý a pohodlný způsob." -- Podle obrázku vypadá aretace přesně stejně jako u tři a půl roku starého 430 EX II (a novějších jako třeba 580 EX II), takže už je to spíš standard než novinka. Celkově mi 320 EX připadá jako ochuzená verze 430 EX II (doplněná o naopak o pár drobností) a vzhledem k cenovému rozdílu (jen asi 1000 Kč) bych řekl, že je ochuzená možná až moc.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    11.01.2012 12:38

    Je ochuzená hlavně o rozptylnou a odraznou destičku, aby se dalo dobře blýskat i s širším ohniskem a odrážet s catchlightem do očí - to se dá sice kutilsky nahradit kartičkou a gumičkou, ale ta šířka chybí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram