Test blesku Canon Speedlite 320EX

Blesk Canon Speedlite 320EX nepatří mezi nejvýkonnější, ale co se týče výbavy a funkcí je z celé řady blesků Canon asi nejzajímavější. Kromě klasického blesku totiž obsahuje světlo pro natáčení videa, bezdrátovou spoušť a sám může fungovat v bezdrátovém režimu. V článku se na všechny funkce podrobně podíváme.

Blesk

Samotný záblesk lze nastavit několika způsoby. Kromě naklápění a otáčení a zoomování, které je mechanické, se vše nastavuje v menu ve fotoaparátu. Sílu záblesku může nastavit buď automatika fotoaparátu podle expozice v režimu E-TTL II nebo E-TTL, nebo si zvolíte manuální nastavení blesku. Při automatickém nastavení se blesk vždy snaží přizpůsobit sílu záblesku tak, aby byla expozice optimální. Například i v režimu M (manuál) na fotoaparátu, kdy si vymyslíte naprosto nesmyslné hodnoty, se blesk snaží expozici dorovnat. Jeho výkon pak korigujete kompenzací zábleskové expozice. Při manuálním nastavení blesku regulujete výkon přímo od plného po 1/64 síly – opět v menu fotoaparátu. Slabší záblesk ručně neuděláte (byť v automatickém režimu umí blesk i slabší záblesky).

Mezi obvyklá nastavení blesku patří synchronizace na první a druhou lamelu a jak je u „větších“ blesků obvyklé, také vysokorychlostní synchronizace, která za cenu sníženého výkonu „vysvítí“ i kratší než synchronizační časy závěrky (více o synchronizaci blesku v článku PhotoHint 11: Synchronizace blesku).

Na fotografiích vidíte šíři osvitu blesku a výkon blesku v modelové situaci. K funkci „běžného“ blesku není co víc dodat.

osvit blesku Canon Speedlite 320EX, zoom na 24mm, f/3.5, 1/250s, ISO 100 osvit blesku Canon Speedlite 320EX, zoom na 50mm, f/3.5, 1/250s, ISO 100
výkon blesku Canon Speedlite 320EX, zoom na 24mm, f/2.8, 1/250s, ISO 100 výkon blesku Canon Speedlite 320EX, zoom na 50mm, f/2.8, 1/250s, ISO 100
bez blesku, f2.8, 1/250s, ISO 100

Bezdrátově ovládaný blesk

Přepnete-li blesk do režimu SLAVE, může fungovat v sestavě blesků Speedlite jako podřízená jednotka. To samozřejmě předpokládá, že máte nějakou nadřízenou jednotku. MASTER může být jak některý z blesků Canon (MR-14EX, MT-24EX, 580EX II), tak kompatibilní fotoaparát (600D, 60D, 7D), nebo přímo vysílač ST-E2. Nejedná se totiž o běžné nastavení „vidím blesk tak blesknu taky“. Blesky ve skupině přijímají od řídící jednotky nastavení výkonu a mohou tak fungovat zcela automaticky, případně je možné nastavovat jejich sílu na dálku.

Komunikace je „vizuální“. MASTER blesk vyšle velmi rychlou sérii záblesků (vysílač ST-E2 bliká infračerveně), kterou předá SLAVE bleskům informaci, jak mají fungovat. Při samotném focení se už blesky jen odpálí. Blesky mohou být na čtyřech vzájemně se neovlivňujících kanálech a v každém kanálu ve třech skupinách (A, B a C) – v každé skupině libovolný počet blesků. MASTER pak odpaluje všechny skupiny vybraného kanálu, ale každá skupina může mít vlastní nastavení výkonu. Jak to funguje v praxi?

Jako řídící jednotku pro test jsem použil DSLR Canon EOS 7D, který umí ovládat podřízené blesky přímo vestavěným bleskem. Možnosti nastavení jsou opravdu široké. Můžete si vybrat, zda do expozice zahrnout i vestavěný (MASTER) blesk, nebo blesknout na minimální výkon jen pro odpálení. U skupin externích blesků si nastavíte poměr, jejich výkonu, případně kompenzaci expozice. Kombinací je nepřeberné množství a prakticky cokoli si vymyslíte nějak nastavíte. Důležité ale je, že 320EX v pravou chvíli opravdu bleskne a to s požadovaným výkonem.

Co může na první pohled ideálně vypadající funkci znepříjemnit? Za prvé indikace SLAVE režimu na blesku. Když je 320EX v podřízeném režimu, dává to širokému okolí najevo pravidelným blikáním přisvětlovací LED, jejíž výkon v tu chvíli proklínáte. Je to nepříjemné a v některých situacích to může být i rušivé.

Druhou drobnou nepříjemností je umístění čidla pro odpálení záblesku. Je na přední straně, takže 320EX musí být natočený na fotoaparát aby „viděl“ – dle tvrzení výrobce alespoň pod úhlem 45°, v reálné situaci v závislosti na podmínkách. Ale na to, že budete fotografovat z větší vzdálenosti, odpalovat si blesk postavený poblíž fotografovaného objektu a „prodloužíte“ si tak dosvit blesku, zapomeňte. Právě proto je blesk použitelný spíš v interiéru se světlými stěnami, kde si s viditelností nemusíte dělat tolik starosti. Řídící záblesk se odrazí od stěn a dosvítí všude. Pokud ovšem MASTER blesku určíte roli pouze odpalovače (minimální výkon), dosah rapidně klesá.

bezdrátové odpálení blesku Canon Speedlite 320EX

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    02.01.2012 15:52

    "Za zmínku stojí uchycení blesku na fotoaparát. To je aretováno páčkou s pojistkou, což je proti dříve používaným šroubovacím kolečkům rychlý a pohodlný způsob." -- Podle obrázku vypadá aretace přesně stejně jako u tři a půl roku starého 430 EX II (a novějších jako třeba 580 EX II), takže už je to spíš standard než novinka. Celkově mi 320 EX připadá jako ochuzená verze 430 EX II (doplněná o naopak o pár drobností) a vzhledem k cenovému rozdílu (jen asi 1000 Kč) bych řekl, že je ochuzená možná až moc.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    11.01.2012 12:38

    Je ochuzená hlavně o rozptylnou a odraznou destičku, aby se dalo dobře blýskat i s širším ohniskem a odrážet s catchlightem do očí - to se dá sice kutilsky nahradit kartičkou a gumičkou, ale ta šířka chybí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram