FotoŠkola 1 - Digitální fotoaparáty

FotoŠkola je nový seriál článků pro začínající fotografy, nebo pro nefotografy, kteří se jimi chtějí stát. V prvním díle se podíváme na digitální fotoaparáty - nezbytný doplněk fotografa. V dalších dílech se můžete postupně seznámíme s jejich ovládáním, vlastnostmi, ale i postupy při fotografování. Ale teď už ke kompaktům, zrcadlovkám i bezzrcadlovkám.

Výměnné objektivy jsou dalším důležitým rysem zrcadlovek. Pořídíte si jediný fotoaparát a jeho možnosti rozšiřujete dokupováním nových „skel“. K zrcadlovkám můžete také pořizovat různé blesky a další příslušenství. Jsou to prostě přístroje pro profesionály a nadšené amatéry, kteří jsou ochotní do své záliby investovat. Tomu je přizpůsobené i ovládání zrcadlovek – minimum automatiky a spoustu ovládacích tlačítek.

zlomek nabídky objektivů Canon

Maximální kvalita fotografií a široké fotografické možnosti DSLR jsou kromě ceny vykoupeny i rozměry a hmotností. Plná výbava vám zabere celý batoh a může stát i statisíce. Také je zrcadlovka z velké části mechanická a proto nikdy nebude tak odolná jako některé kompakty. DSLR prostě nejsou na nošení po kapsách.

Zrcadlovky nabízí několik fotografických firem, ale ať si pořídíte jakoukoli značku, základ je stejný. Zrcátko, výměnné objektivy, široké možnosti nastavení fotoaparátu a velmi podobný vzhled převážně v černé barvě.

Zrcadlovky bez zrcadla

Relativně nová skupina digitálních fotoaparátů nazývaná „zrcadlovky bez zrcadla“, „kompakty s výměnnými objektivy“, nebo taky „bezzrcadlovky“, je tak trochu křížencem digitálních zrcadlovek a kompaktů. Fotoaparáty mají výměnné objektivy jako DSLR, snímač stejně velký jako ve většině DSLR, ale nemají zrcátko a tudíž ani optický hledáček. Tím jsou dané rozměry někde mezi malou zrcadlovkou a kompaktem – některé kompakty jsou dokonce větší. Protože stále míří na pokročilejší uživatelem, mají manuální funkce a spoustu nastavení, ovšem většina je schovaná v menu fotoaparátu a do popředí se dostává automatika a různé poloautomatické režimy.

Výhody a nevýhody tohoto řešení jsou taky někde mezi DSLR a kompakty. Kvalitnější fotografie proti kompaktům jsou vykoupeny většími rozměry a vyšší cenou. Oproti zrcadlovkám jsou bezzrcadlovky levnější a skladnější, ale ergonomie je horší a hledáček může chybět. Jde prostě o mezistupeň a pokud se neumíte rozhodnout mezi zrcadlovkou a kompaktem, může být bezzrcadlovka dobrou volbou.

Další digitální přístroje

Mobilní telefony s fotoaparátem

Mobilní telefony nelze považovat za fotoaparáty. Funkcemi i kvalitou fotografií jsou na úrovni nejlevnějších kompaktů a často ani tam ne. Například chybí zoom. Zaostřování už je u fotomobilů poměrně rozšířené. Blesk je většinou slabý a stejně tak i fotografie za šera. A ovládání a rychlost bývá o nervy.

Digitální středoformátové přístroje

Profesionální fotoaparáty s obřím snímačem (dříve s obřim filmovým políčkem). Často se jedná o systém z více kusů, které se skládají jako stavebnice. Koupíte si tělo přístroje, na něj několik objektivů a ještě zadní stěnu, kde je snímač. Na některé klasické analogové středoformáty lze nasadit i digitální zadní stěnu.

SLT

Zajímavá řada fotoaparátů představená společností Sony. Přístroj vypadá po všech stránkách jako zrcadlovka, funguje tak a používá stejné výměnné objektivy. Jen nemá optický hledáček a zrcátko je pevné – nevyklápí se. Více o SLT se můžete dočíst v článku SLT – jak funguje nový druh fotoaparátů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram