Jak na barevný objekt v černobílé fotografii

Mezi populární úpravy fotografií patří metoda, kdy na fotografii zůstane jeden objekt v původních barvách, zatímco zbytek fotografie je převeden do odstínů šedi. Jak takto fotografii upravit se dočtete v článku.

Mezi populární úpravy fotografií patří metoda, kdy na fotografii zůstane jeden objekt v původních barvách, zatímco zbytek fotografie je převeden do odstínů šedi. Určitě už jste takovou fotografii někdy viděli. A možná jste chtěli vědět, jak takovou úpravu vytvořit.

Jaké fotografie upravovat

Samotná úprava je důležitá, ale kvalita upravované fotografie je zcela zásadní. Špatnou fotku úpravou nezachráníte a odbarvování by nemělo být samoúčelné. Vždy se tedy sami sebe zeptejte, zda převod do odstínů šedi a zdůraznění jednoho objektu ve fotografii barvami dá snímku nějaký smysl. Samozřejmě se může pohybovat od hlubokých myšlenek po kýč (a ten bude asi častější), ale musí být.

Dobře působí třeba jeden barevný objekt ve skupině stejných černobílých, kdy dojde k jeho zdůraznění: jeden člověk v davu, jedna květina v záhonku, jeden podzimní list mezi hromadou jiných a podobně. Také můžete touto úpravou oddělit objekt od zbytku fotografie, když například chcete zdůraznit kontrast mezi fotografovanou osobou a prostředím. Obecně lze říct, že vždy když máte nějaký výrazný hlavní prvek, můžete ho ještě zdůraznit. Ovšem opatrně. Jakmile takto barevně rozdělíte fotografii, je to barva co začne určovat kam se upře pozornost diváka, a může to narušit původní vyznění snímku.

Naopak nemá příliš smysl upravovat fotografie, kde je třeba více různých prvků, které má divák vnímat, kde je hlavní prvek doplněný vedlejšími, nebo kde hraje roli okolí hlavního prvku – to je často úpravou potlačeno. A samozřejmě se vyvarujte snímků, které jsou založené na barvách.

Ovšem vy jste fotografové a jaký snímek se nakonec rozhodnete upravit je zcela na vás. Toto je hlavně technický „jak na to“ návod.

Jak na to přes výběr

V zásadě se jedná o převedení části fotografie do odstínů šedi a jako u mnoha jiných úprav zde hraje hlavní roli výběr. Chcete-li totiž odbarvit jen část fotografie, musíte jí nejprve vybrat. Většina programů pro úpravy fotografií umožňuje použití úprav jako odbarvení jen na zrovna vybrané oblasti. Adobe Photoshop i Zoner Photo Studio to umí a v nich si také vše ukážeme.

Chcete-li vybrat pozadí pro další úpravy, stačí vybrat objekt který má zůstat barevný a následně výběr obrátit (Ctrl+Shift+I). Je to jednoduší a rychlejší. Samotný výběr vytvoříte některým z řady dostupných nástrojů. Eliptické a obdélníkové výběry jsou nepoužitelné kvůli svému tvaru a kouzelná hůlka na vícebarevných objektech nefunguje (kouzelnou hůlku použijte pouze pokud máte jednolité pozadí, pak ho jednoduše vyberete právě kouzelnou hůlkou a máte po starostech). Doporučuji použít některé laso.

laso v Zoner Photo Studio laso v Photoshopu

Obyčejné laso funguje tak, že prakticky nakreslíte hranici výběru a oblast kterou do ní uzavřete je vybrána. Máte sice plnou kontrolu nad hranicí výběru, ale musíte se pekelně soustředit, aby vám neujela ruka. Pokud se to stane, musíte začít s výběrem znovu.

Mnohoúhelníkové laso je bezpečnější. Klikáním vytváříte lomenou čáru a výběr do ní uzavřete. Dokud nekliknete a nepřidáte tak další rovný úsek lasa, nic se nestane. Nevadí proto když vám občas ujede ruka. Na druhou stranu oblé tvary musíte obklikávat intenzivně, aby z jednotlivých krátkých úseček vznikl plynulý oblouk. Výběr dokončíte kliknutím na výchozí bod.

Magnetické laso je asi nejpohodlnější a nejpřesnější. Jedete kurzorem přibližně po hraně vybíraného tvaru a laso se na ní samo přichytává. Občas si vytvoří záchytný bod. v obtížnějších místech s jemnými detaily je můžete vytvořit klikáním. Problém je, pokud vybíraná oblast nemá zřetelné hrany. Pak magnetické laso tvoří různé patvary.

Máte-li objekt na fotografii úspěšně vybraný, invertujete (obrátíte) výběr a vyberete tak celé okolí objektu – zbytek fotografie. Pak již jen s použitím libovolného filtru nebo úpravy převedete takto vybranou oblast do odstínů šedi – jaké možnosti máte, se dočtete v článku „Digitální černobílá fotografie – jak na ni“.

Metoda s použitím výběru je sice jednoduchá, ale má své mouchy. Zásadní nevýhodou je, že výběr má ostré hrany. Nemůžete tak například hloubkou ostrosti rozmazanou hranu objektu vybrat s určitým rozmazáním, aby byl i přechod do černobílé pozvolný. Na opravdu precizní práci je vhodné využít místo výběru vrstvy.

výsledek po výběru magnetickým lasem

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    03.02.2011 10:15

    Jifi: Ano, to je pravda, jen jsem to opomněl zmínit, šlo spíš o vysvětlení fungování jednotlivých druhů lasa (ono se dokonce lze vrátit po vlastní ujté ruce zpět a výběr se tak v daném místě prakticky ani nevytvoří). Každý výběr lze doladit (v ZPS i v PS). V PS lze třeba i udělat výběr, z něj masku vrstvy úprav a tu následně dotáhnout... možností je spousta, ale spíš pro pokročilejší upravovatele. Tohle by mělo pomoci fotografům, kteří vůbec netuší jak na to.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    03.02.2011 10:35

    No, ale člověka neznalého to zaskočí - že po jediném ujetí ruky by to bylo v pytli. Ono se z výběru dá ubírat nebo k výběru přidávat - a opět stejným lasem. Takže ujetí ruky nepředstavuje vůbec žádný problém - stačí jen překlikávat mezi variantami lasa :-)

  • Tom Novacek
    Tom Novacek
    03.02.2011 10:39

    když už se uchýlím k této úpravě, tak používám klasicky vrstvu BW úpravy a pak místo, které má být barevné, normálně "vygumuju"...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    03.02.2011 12:07

    Tak hlavně v PS CS5 (a tuším i nových PS Elements) lze laso použít v content-aware režimu, kdy se do značné míry "opravuje samo".
    Nekomentuju (ne)vkusnost těchto úprav, ale kdo, chce, ať si zkusí - v nových PSE by to měl i začátečník dokázat hned napoprvé :-)

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    04.02.2011 10:16

    navod asi super, ale tohle selektivni odbarvovani, brrrrrrrrrrrr!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram