Digitální fotoaparát Sony NEX-5 je v setu s objektivem 18-200 mm tak trochu zvláštní kombinace těla a objektivu. Navíc NEX-5 nemá hledáček. Natáčí stereo video a má nestandardní bajonet...

Zrcadlovky bez zrcadla mají ve svých řadách dalšího zástupce. Tentokrát je jím opravdu zvláštní Sony NEX-5. Od dříve testovaných modelů
Olympus EP-2,
Panasonic DMC-G2, DMC-GF1,
Samsung NX 10
se liší především tím, že již kromě zrcátka nenajdete ani hledáček.

Se setovým objektivem 18-200 mm Se setovým objektivem 18-200 mm - maximální délka (bez sluneční clony)
Pohled shora Pohled shora

Základní vlastnosti

Vlastní tělo fotoaparátu NEX-5 je velikosti shodné s kapesními kompaktními fotoaparáty. Ale v tomhle se schovává čip velikosti APS-C. Já měl zapůjčený NEX-5 společně v setu s objektivem 18–200mm. Celkový vzhled vidíte na přiložených fotografiích. Uvítal bych navíc patku objektivu pro připevnění na stativ. Při celkové hmotnosti setu vnímám stativ našroubovaný do těla záporně. Ovládání funkcí fotoaparátu je relativně komplikované. Na těle nejsou žádná ovládací tlačítka s přímými volbami, na která jsou zvyklí i uživatelé běžných kompaktních přístrojů. Vše se musí nastavovat v menu. Pokud navíc potřebujete nastavit více položek, ale mezi tím vystoupíte z menu (namáčknutím spouště), menu se otevře na celkovém přehledu (neotevře se na poslední pozici). Na druhou stranu je třeba uvést, že informace na displeji hodně pomohou s kompletním nastavením. Zobrazuje se navíc i nápověda, můžete vyvolat (vlastní tlačítko) tipy pro exponování.

S bleskem S bleskem

Celkové bych ovládání hodnotil jako velmi nezvyklé a to i pro majitele kompaktních fotoaparátů. Například řada Sony H má klasický hlavní volič režimů a ten mi zde opravdu chyběl.

Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Velikost čipu/rozlišení APS-C(23,4×15,6 mm )/14,2 Mpx – 4.592×3.056 (efektivně)
Závěrka 1/4000–30s, Bulb
Hmotnost / rozměry 310 g tělo s příslušenstvím (baterie, popruh, karta), cca 865 g včetně objektivu 18–200mm / 111 × 59 × 38 mm (bez výstupků)
LCD LCD: výklopné (viz. snímky) 3", 921kpx
Videorežim AVCHD – 1920×1080/MPEG4 – 1440×1080, VGA, stereo zvuk
Záznamové médium Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, paměťová karta SD, SDHC a SDXC
Cena (internet, září 2010) 27 790,– (kit s 18–200mm objektivem)

Nastavení a možnosti fotoaparátu

Nyní k některým možnostem nastavení a vlastnostem fotoaparátu. Po stisku „Nabídka“ se zobrazí základní menu přístroje. Je zde (viz. obrázky) Režim snímání, Fotoaparát (klasické menu), Velikost snímku (samostatné menu pro rozlišení v jednotlivých režimech), Jas/barva (zde nastavíme kompenzaci expozice, citlivost, vyvážení bílé atp. a hlavně DRO/Auto HDR. Funkce DRO zajistí v automatickém režimu prokreslení ve stínech. Funkce Auto HDR exponuje vždy tři snímky s různou expozicí a složí v jediný, současně se uloží i standardní snímek. Následuje volba Přehrávání (nastavuje funkce a volby přehrávání snímků) a poslední položkou ne Nastavení (klasický setup). V něm se nastavuje např. stabilizace, redukce šumu, nebo lze formátovat kartu. Tlačítkem uprostřed otočného voliče vstoupíte do volby režimu snímání. Vybrat lze iA, P, A, S, M, panorama, redukci rozmazání (nastavuje vysokou citlivost) a posledním jsou scénické režimy. Inteligentní automatika (iA) „myslí za vás“, mezi scénickými režimy je mj. noční snímání z ruky, kdy aparát exponuje několik snímků a jejich zpracováním vytvoří co nejostřejší snímek. Tento režim překvapivě fungoval velmi dobře. I pro časy kolem 1/10s a 150mm ohnisko mám použitelné (pro web) snímky. Panoramatický záběr (až cca 200° se exponuje automaticky z „kulometu“ snímků při stisku spouště otáčením fotoaparátu. A výsledky jsou velmi zajímavé.

Kdo by čekal podobné množství nastavení úprav pořízených snímků bude zklamán. Pro úpravu snímků není ve fotoaparátu žádná funkce.

NEX-5 mě mile překvapil rychlostí zpracování dat. HDR se zpracovává cca dvě sekundy, zpracování panoramatických fotografií je zanedbatelně krátké. Rychlost ostření je na systém měřením kontrastu také výborná.

Z pohledu množství funkcí je NEX-5 výborný s výjimkou úprav pořízených snímků. Rychlost je ve všech směrech možné hodnotit velmi kladně.

Tělo Sony NEX-5H Umístění baterie a karty

Čip je formátu APS-C (23,4×15,6 mm )/14,614 M – 4.592×3.056 (efektivně) Mpx. Sám o sobě není stabilizovaný, což bychom u Sony Alfa asi nečekali. Stabilizované jsou některé objektivy. Např. 18–200 mm z našeho setu. Nad čipem je antiprachový elektromagnetický vibrační mechanismus. Šum je na reálných snímcích na velmi přijatelné úrovni (viz. srovnávací snímky). Celkově lze považovat obrazovou kvalitu tohoto setu v rámci bezzrcadlovek za výbornou.

Poloha LCD Poloha LCD
Poloha LCD

LCD displej je po všech stránkách sám o sobě výborný. Nadstandardně vysoké rozlišení 921kpx umožňuje i velmi přesné manuální ostření, případně prohlížení snímků. Manipulace s ním je však trochu horší. Sklopit ho na focení nad hlavou je totiž náročnější. Je to snad první typ fotoaparátu s výměnnými objektivy, kde zcela chybí hledáček. Při focení z ruky jsem si na to nezvykl. Při focení ze stativu se zase ukázaly kvality LCD a hledáček rozhodně nechyběl. Ovšem kombinace takto dlouhého a poměrně těžkého zoomu s absencí opory hledáčku o hlavu nutně vyžaduje objektiv s optickou stabilizací a „pevné ruce“.

Video

Použití videa se stalo nedílnou součástí fotoaparátů. Možnosti nastavení najdete výše, nebo na stránkách výrobce. Použitý objektiv má minimální vůle, celkově je výborně mechanicky zpracován a to umožňuje natáčet video se zoomem bez jakýchkoliv skoků v obraze. Navíc aparát bez potíží „stíhá za zoomem“ i správně přeostřovat. Stereozvuk je již jen „třešínkou na dortu“. Zde si stáhněte ukázku AVCHD HD videa.

Kompatibilita

S NEX-5 jsou plně kompatibilní objektivy Sony s bajonetem E. S adatérem lze použít objektivy Sony Alfa i objektivy Minolta a Konica Minolta (ostření musí být manuální). Momentálně je nabídka přímo pro řadu NEX omezena na tři typy. A to je nevýhoda nového systému.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • To Shi
    To Shi
    09.09.2010 21:12

    TomasHr: Sony NEX a G11 jsou zcela jiná kvalitativní třída. A srovnávat jejich displaye? No comment.
    My se přece nebavíme o tom kolik čudlíčků a funkcí celkem má který přístroj. Pokud chce někdo udělat fotku dítěte na školní besídce nebo fotit někde na hradě či v kostele, kde je i pro oči šero, ale nemůže tam použít blesk, ten si na to určitě nevezme G11. A po tom takoví uživatelé touží. Nechtějí si dělat hlavu s tím jak něco cvaknout, ale chtějí tu fotku mít. Není pochyb, že DSLR a Sony NEX zvládnou totéž, ale i ta nejmenší DSLR je minimálně 2x těžší a do "kabelky" se také nevejde. Jestliže někdo může mít stejný obrazový výkon, ale v podstatně menším balení, pro toho tu je nová nabídka - Sony NEX.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    10.09.2010 09:07

    ToShi: Sorry, nevšiml jsem si, že u G11 displej proti mé G10 v rámci "pokroku" ještě trochu ořízli :-( U G10 je rozdíl menší a najdou se kompakty s diplejem plně srovnatelným. Na okraj - z toho G10 dělám běžně fotky 30x40cm, takže vím moc dobře co umí a co ne. Stručně řečeno, lepší kompakty se nedají podceňovat, výsledky se z nich dají získat velice zajímavé (mimochodem nejen při zcela minimální citlivosti).

    Ale k té kvalitě - mě připadá, že si děláš moc iluzí o tom masovém uživateli. Naprostá většina lidí touží po tom, aby si cvakla dítě na zahradě nebo snímek typu "manžel a Eiffelovka". Na tohle nejen že u kompaktu nic neztratí, oni dokonce budou NEXem možná zklamaní, protože narazí na záludnosti hloubky ostrosti atd. Bude jim to kompenzováno o dost lepším chováním v šeru, to jistě ano, ale v celkovém průměru se budou výsledky lišit poměrně málo. Zato je podobný uživatel obvykle dost citlivý na cenu, což hraje proti NEXu.

    NEX (a vůbec tento koncept i od jiných výrobců) může být obrovský přínos pro lidi, kteří už přeci jen o fotce začínají trochu přemýšlet, ale nechtějí se tahat s DSLR systémem. Jenže nemohu si pomoci, ale právě tito už na některé omezení asi narazí.
    Je to škoda, u Sony odvedli z velké části dobrou práci, chybí jen malý (ale důležitý) krůček k tomu, aby to byla stoprocentní chvála...

  • Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    Rumcajz - vrchní lupič a druid širokoúhelnický
    11.09.2010 15:09

    18-200 mi k tomuto foťáku přijde opravdu šílený, ale s 16/2,8 by se mi pro manželku i pro mě líbil. Občas si bere na srazy mamin s dětma a podobně moji D700, párkrát jsem jí na tom nechal 24-85 2,8-4 a po prohlédnutí snímků jsem zjistil, že to všechno fotila stejně na 24mm, takže objektiv je úplně OK :)

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    13.09.2010 14:24

    Tahle kategorie foťáků mi přijde velmi zajímavá, zejména pro různé výlety a chození po horách, kdy fotografování není primárním účelem, ale...
    Zaráží mě, že většina funkcí je přístupná pouze přes menu. Je to podobná zhovadilost, jako závit 62 mm za Zeissovi 16-80 (na 16 mm se dá kvůli vinětaci použít jen velkej polarizák s redukcí). Přijde mi, že konstruktéři od Sony ne vždy přemýšlejí hlavou. V případě ovládání mě naopak velmi příjemně překvapil Olympus Pen, který dokazuje, že to i na malém kompaktním těle lze řešit elegantně a prakticky. Zatím tedy zůstanu u své Alfy 700 :-).

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    01.10.2010 14:12

    hezka hracka ... na koncerty super, budou vas brat za amatera a pusti vas tam, pritom to je pouzitelne ;-))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram