Panasonic LUMIX DMC-G2

Fotoaparát Panasonic DMC-G2 s dotykovým displejem je jedna z několika bezzrcadlovek na našem trhu. Používá mikro 4/3 formát a tak může být menší, než ostatní. Reálné fotografie pořízené objektivy LUMIX G VARIO 14-42 a rybím okem LUMIX G FISHEYE 8 najdete v následujícím redakčním testu.

S objektivem G VARIO 14-42 S objektivem Lumix G Fisheye 8mm

Vlastnosti fotoaparátu G2

Panasonic DMC-G2 patří mezi nejmenší a nejlehčí fotoaparáty svého druhu na trhu. Velmi dobře se drží, především pak menšíma rukama. Veškeré podstatnější funkce mají vlastní tlačítko (páčku). Zbytek běžných nastavení najdeme ve standardním Q.MENU (po stisku tlačítka Q. menu). A ve velmi přehledném menu fotoaparátu najdeme zbytek. G2 má řadu funkcí shodných s dříve testovaným GF1. Navíc je displej dotykový, takže některé funkce (především místo zaostření a nastavení Q.menu) lze volit rovnou na displeji. Přímo lze volit režim ostření – manuální, stálé a jednorázové. Také režim zaostření – Detekce tváří / AF Tracking / ostření na 23 bodů / ostření na 1 bod a ostření dotekem na displeji v kombinaci s předchozími (při detekci tváře ostří na daný bod/ AF Tracking daného bodu/ Ostření na body z dané oblasti/ Ostření na daný bod). Přímo lze volit i režim snímání – jeden snímek, sekvence, bracketing, samospoušť. V kterémkoliv nastavení lze stiskem tlačítka iA přejít ke snímání v režimu inteligentní automatiky (ta funguje velmi dobře).

Horní strana Přední strana

Možnosti hlavního voliče režimů jsou pak vidět na přiloženém snímku. Video lze zapnout buď stiskem příslušného tlačítka, nebo spouští v režimu natáčení videa. Tradičně se kompenzace expozice nastavuje stiskem roleru na zadní straně. Tento způsob jasně ukazuje nápověda na LCD. Jak která funkce ovlivní výsledek je třeba zkoušet a možností je mnoho. Případně fotit do formátu RAW. Škoda, že bracketing má pevně zvolené možnosti. Pro +/- 2EV musíte exponovat sedm snímků. Kladem je, že se všechny exponují na jedno držení spouště. Mezi scénické režimy patří Portrét (Normální/Soft Skin/Venkovní/Vnit­řní/Kreativní) /Krajina (Normální/Při­rozená/Architek­tura/Kreativní) / Sport (Normální/Ven­kovní/Vnitřní/Kre­ativní) / / Makro(Květina/Jí­dlo/Předměty/Kre­ativní) / Noční portrét (Noční portrét/Noční krajina/Osvětle­ní/Kreativní) / SCN (Západ slunce/Dítě 1,2/Domácí mazlíček/Rozostření okrajů). Při videu lze použít Portrét (Normální/Soft Skin/Venkovní/Vnit­řní/Kreativní) / Krajina (Normální/ Přirozený/Archi­tektura/Kreativ­ní) / Sport (Normální/Ven­kovní/Vnitřní/Kre­ativní) / Makro (Květina/Jídlo/Před­mět/Kreativní) / Slabé osvětlení / SCN (Západ slunce/Párty/Por­trét) / (Výběr fotografií SCN je aktivován stisknutím tlačítka „Motion picture“. SCN režim fotografií bez odpovídajícího filmového SCN režimu je zaznamenán v normálním režimu nebo v jiném souvisejícím).
Na kompletní seznam funkcí se podívejte na stránky www.panasonic.cz.

Zadní strana Zadní strana

Fotoaparát umožňuje nastavit čas expozice od 1/4000 s až do 60s a také režim Bulb (maximálně 4 minuty). Clona u objektivu Panasonic LUMIX G VARIO 14–42 je od F3,5 (5,6) do F22.

Quick menu Možnosti Disp

Citlivost lze vybrat Auto, Inteligentní Auto, ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Hodnota ISO 6400 je opravdu pouze nouzová.

Interní blesk se směrným číslem GN 11 disponuje všemi možnými režimy. Auto, Auto/Redukce červených očí, Nastavení zapnutí, Nastavení zapnutí/Redukce červených očí, Pomalá Synchr.,Pomalá Synchr./Redukce červených očí, Nastavení vypnutí.
Je-li zvolena synchronizace na druhé lamely, jsou dostupné pouze tři režimy (bez redukce červených očí). Připojit lze i externí blesky. Synchronizační čas s interním bleskem je 1/160s a delší.

Setový objektiv Lumix G Vario 1:3,5–5,6/14–42 ASPH má redukci vibrací. Použitý čip otevřeného standardu Micro 4/3 asi opět rozpoutá vášnivé diskuze především u zastánců FF formátu i formátu APS-C. Podívejte se na snímky a udělejte si závěr sami. Kdo preferuje především velikost a hmotnost, má z čeho vybírat.

Čip je zmíněného standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13 mm. Efektivní rozlišení je 4000×3000 bodů (12Mpx). Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1. SuperSonicWave filtr se stará o odstranění nečistot z čipu (čištění lze zapnout v Menu).

Tělo má hmotnost cca 455g (včetně příslušenství), objektiv 14–42 má hmotnost 180g a rybí oko 160g. Rozměry samotného těla jsou cca 124×84×74mm.

Hledáček je excelentní. Zobrazuje totéž co LCD (s výjimkou toho, co souvisí s dotykovostí LCD), má navíc rozlišení 1 440 000 bodů. Navíc má dioptrickou korekci v rozsahu +/- 4 dioptrie, což je hodně. Při focení od boku se nezřídka stane, že o obraz na LCD přijdete. V takovém případě vypněte v Menu fotoaparátu automatické přepínání mezi LCD a EVF. LCD má velikost 3" a je tvořen 460 000 body. Obraz na něm je vynikající. To platí jak pro barevnou věrnost, tak pro jemnost zobrazení.

Provozní časy a výdrž

Start aparátu je prakticky okamžitý a i ostatní provozní časy nijak neomezují.. Na jedno nabití baterie uvádí výrobce výdrž cca 360 snímků. Osobně jsem nafotil cca 200 snímků a baterie „ztratila“ jeden dílek na ukazateli nabití. Ve všech směrech „šlape“ G2 zrcadlovkám „na paty“ a v porovnání s režimem živého náhledu zrcadlovek bych systém snímání bezzrcadlovek považoval za rychlejší. U G2 určitě.

Video

Režim videa je shodný s fotoaparátem GF1. Lze zvolit sedm různých variant. Tři ve formátu AVCHD Lite (ideální pro přehrávání na TV), čtyři ve formátu MOTION JPEG. Technická data – PAL 1280×720, 50p (výstup na senzoru 25fps) (SH: 17Mbps, H: 13Mbps, L: 9Mbps) // Motion JPEG (HD / WVGA / QVGA). Aparát při natáčení videa automaticky ostří (volba v menu), případně si můžete pomoci namáčknutím spouště. Ukázku videa v HD rozlišení najdete zde.

Další nastavení snímání

Možnosti nastavení Možnosti nastavení

K dispozici jsou mimo základních režimů expozice (P,A,S,M) také scénické režimy, Inteligentní automatika (má vlastní tlačítko a „přebíjí“ právě nastavený režim), režim Mé barvy, tři vlastní režimy a režim videa. Výborné je automatické vyvážení bílé. Nicméně pokud budete potřebovat, nastavíte prakticky jakou chcete – k dispozici je kromě řady pevných možností také vyvážení od 2500K do 10 000K po 100K.

Zajímavý je režim filmu, ve kterém nastavíte barvu snímku. V režimu Multifilm pak můžete exponovat tři barevně odlišné snímky najednou. Aparát samozřejmě zvládá (a to velmi dobře) i režim detekce tváře, včetně preference ostření na známé (uložené) tváře. Stále nenajdeme režim detekce úsměvu.

Možnosti nastavení Možnosti nastavení

Podstatné je, že lze (samozřejmě) snímat i do formátu RAW, kde některé „barevné“ úpravy odpadají a lze je v případě potřeby nechat na PC.

Podrobnou specifikaci fotoaparátu Panasonic G2 naleznete na www.panasonic.cz.

Prohlížení a úpravy při prohlížení

Přiložené snímky dokumentují možnosti zobrazení množství informací a menu při prohlížení. Funkce jsou v porovnání s GF1 mírně odlišné. „Listovat“ mezi snímky lze pomocí tahání prstu po displeji – obdobně jako u dotykových telefonů.

Menu při přehrávání LCD při přehrávání

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    31.08.2010 07:25

    Mám FF, ale když srovnám cenu s novým Nikonem D3100, rozhodně bych do tohodle kočkopsa nešel.. Být levnější, pak klidně ano.

  • Jaroslav Prkno
    Jaroslav Prkno
    15.04.2011 08:21

    Nejde s tím fotit makro !

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram