Novinkou poslední doby se staly zrcadlovky bez zrcadla. Jednou z nich je i další z řady PENů - Olympus E-P2. V redakci jsem jej měli v kitu s objektivem M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 a současně s elektronickým hledáčkem VF-2.

Olympus E-P2 Se zasunutým objektivem 14-42mm

Základní vlastnosti

Olympus E-P2 je mikro čtyřtřetinový přístroj v retrostylu. Odpovídá tomu (kovové) tělo a tak o ergonomii z pohledu profesionálních zrcadlovek nemá smysl hovořit. Ovládání je stejné jako u verze E-P1. Za pozornost stojí na zadní stěně zapuštěný volič režimů v levé horní části. Má to zásadní vliv na nechtěné přetočení – nestane se to. Trochu horší je to s ovládáním pravého (stříbrného) voliče. Vroubkování je sice opravdu skvělé, ale na potřebný tlak je třeba si zvyknout. Vestavěný blesk, stejně jako u předešlého modelu, nenajdeme. Což je nepříjemná vlastnost.

Zadní strana Konektory
Umístění SD karty a baterie
Velikost čipu/rozlišení (stabilizovaný) mikro 4/3 systém / 12,3 (efektivně) Mpx
Rozsah objektivu (kit) 14–42mm, 1:3.5–5.6
Závěrka 1/4000–60s, B (max. 30 minut)
Hmotnost / rozměry 121×70×35 mm/385g (tělo s příslušenstvím bez objektivu)
LCD 3"/230 000 px
Videorežim HD 1280×720/30fps (max. 7 minut), stereo zvuk
Cena (internet) 24 990,– (kit)
LCD při snímání Kompenzace expozice

Nastavení a menu fotoaparátu je řekněme „klasické“. Najdeme vše, co je třeba. Kompletní specifikaci najdete na stránkách Olympus. Reakci na stisk tlačítek jsem vnímal (jde o čistě subjektivní pocit) jako dobrou. Veškeré ovládací prvky jsou hmatem čitelné dobře.

Nastavení Zpracování snímku

Nyní k některým možnostem nastavení. Hodnotu citlivosti lze zvolit od ISO100 do ISO 6400, v automatickém režimu (tovární nastavení a citlivost pro režim videa) ISO200 – ISO1600. Za zmínku stojí umělecké filtry. Těch je osm. Mezi ně patří: Pop Art, Změkčení, Bledé a světlé barvy, Světlý tón, Zrnitý film, Kamera obscura, Diorama (rozostří kraje snímku) a Křížový proces. Zvolit můžeme i vícenásobnou expozici, nebo vybrat jeden z devatenácti scénických režimů (Portrét, Krajina, Krajina s portrétem, Makro, Sporty, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Děti, High key, Low key, Digitální obrazová stabilizace, Přírodní makro, Svíčka, Dokumenty, Panorama, Pláž a sníh, Ohňostroj, Západ slunce, e-portrét). K dispozici jsou i bracketing expoziční bracketing, bracketing vyvážení bílé a ISO bracketing. Ukládání do RAW současně s JPG je samozřejmě možné také. S externím bleskem lze nastavit režim Auto, Redukce jevu červených očí, Synchronizace s dlouhým časem, synchr. na druhou závěrku.

Nastavení Druh a nastavení stabilizace
Nastavení Pohled na čip

Čip je zmíněného standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13,0 mm. Efektivní rozlišení je 4032×3024 bodů (12,3Mpx). Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1. O zpracování obrazu se stará nový procesor TruePic V. Nad čipem je antiprachový ultrazvukový filtr, který lze aktivovat i manuálně. Kompenzační rozsah stabilizace čipu dosahuje podle firemních informací až 4EV. Stabilizaci lze zapnout automatickou, vertikální, nebo horizontální.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    22.02.2010 21:46

    Walther: no zas na druhé straně to srovnání není až tak mimo - vem si, že ze zrcadlovky vyhodíš zrcadlo s celým mechanismem, hledáček, závěrku, samostatné čidlo expozice a AF - je trochu divné, že po takovém množství vyhozených věcí máš cenu dvojnásobnou :-( Přitom naopak navíc tam nic moc není - displej mají zrcadlovky podobný, kontrastový AF je u modelů s LiveView taky, video taky umí i některé lowend typy, atd... Osobně si myslím, že kdyby dokázali udělat podobný přístroj za cenu E420 (klidně i za cenu plastovějšího těla atd.), tak je to prodejní bomba a mimochodem ten zmíněný E-PL1 se k tomu trochu blíží, uvidíme, jaké budou finální ceny, předběžné náznaky koncové ceny nevypadají beznadějně....

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    22.02.2010 22:11

    Nedávno tady byla debata na podobné téma a tak jenom krátce - mám oba srovnatelné typy E420 a E-1P, obojí s pancake objektivy.
    Rozdíl mezi tím je v tom, že E-1P je o jednu velikost fotobrašny menší (Vanguard, stejná řada). Jinak je tam ještě lepší kvalita na nejvyšších citlivostech.
    E-1P se nehodí na všechno, není to žádná rychlovka pokud jde o ostření, na druhou stranu jsem tím širokáčem fotil bowling z bezprostřední blízkosti, seděl jsem v mezeře mezi dráhami, a přístroj celkem stíhal, i když jsem používal předostření a MF režim.
    Hlavně je to ale přístroj s dobrou obrazovou kvalitou v malých rozměrech, s možností volby objektivu, pro mne je to přístroj pro časté nošení, když je už i malá zrcadlovka na obtíž.
    A taky je to hospodový přístroj, spolehlivě ostří za šera, je mnohem rychlejší než třeba E-420 v režimu živého náhledu, je to přístroj nenápadný, uož|ňující focení třeba od pasu. |To se zrcadlovkou tak dobře nejde. A když k tomu přidám krásné zpracování a provedení těla a objektivů, tak se i celkem vyšší cena dá přehlédnout. PL

  • oldabasak
    oldabasak
    23.02.2010 18:49

    Nefotí to tak špatně,ale ani to není takový zázrak,aby byla cena přímo astronomická.Podle mého názoru je tento systém za takové peníze odkázán k zániku.Alespoň na českém trhu.Jo,za nějakých 10000kč vč.objektivu,to by byla jiná pohádka.Ale takhle má Olympus daleko levnější aparáty.např.E-450 Double Zoom Kit za 12000kč a o tolik větší zase není.Za 7500kč k ní koupit M.ZUIKO 17 mm F 2,8 Pancake a ještě hodně ušetřím.NE,NE a NE.Za můj Canon bych to nevyměnil ani v záchvatu šílenstní

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    24.02.2010 08:16

    oldbas - objektiv 17/2,8 v provedení jak je na Pen k E450 nepřipojíte, je tam kratší dosedací vzdálenost a obyčejná redukce není možná, jde to jedině obráceně, na Pen připojit objektivy z E450.
    Finanční otázky jsou relativní, pro někoho je to hodně a pro jiného málo. A taky záleží jestli kupujete sadu nebo jednotlivě. Navíc nyní se cena u nás trochu snížila.
    Jinak si myslím, že cokoli na Olympus je vhodné pořizovat jako součást nějaké sady, jinak na to jsou neobvykle vysoké ceny, to se týká i drobností jako krytky, o objektivech základní modelové řady ani nehovořím. Třeba zoom 1454 je při koupi v setu o 5 tis. levnější než samostatně. PL

  • Jaroslav  Lazar
    Jaroslav Lazar
    24.02.2010 09:45

    Zdravim, o cene se nema cenu bavit, je to opravdu pro nadsence, nebo dosti majetne. Co vsak chci napsat, pokud nekdo nevidel ten hledacek, nedovede si predstavit, super svetelny, paradni, a to jsem vysazen na zrcadlovky,ale tohle se mi libilo, az to pujde dolu s cenou, jestli nekdy, tak si jej koupim a pekne pres redukci dam OM objektivy, mejte se J.L.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram