Fotografie týdne ve FotoGalerii - 1. pololetí 2009

Každý týden je ve FotoGalerii uveřejněna fotografie týdne. Nyní vám v jednom článku představíme všechny fotografie týdne, které byly k vidění od ledna do června 2009. Většinu z nich i s komentářem autorů. Dočtete se, jak fotografie vznikaly, a dojde také na "příhody z natáčení".

15. 6. 2009

Tomatito: Ohnivooké šidielko

(c) Tomatito

Priznam sa, ze vacsinou k mojim fotkam pribehy nemam. Mozno iba k zopar, ale nie k makru. Mozem k fotke sidla len tolko napisat, ze vacsinou ich chodim hladat na Chilhamske jazero v UK a nevedel som najst cervene sidielko, az nahodou omylom v robote v londyne kamaratovi pristalo na aute na antene a pritom na okoli nie je vobec nijake jazero, tak som sa chytil prilezitosti a sidielko som si odchytil na fotografovanie, co sa mi skoro nepodarilo, lebo sa chystalo odletiet, tak som zmenil rychlost priblizovania sa k sidielku na rychlost slimaka a nakoniec to vyslo. Sidlo som fotil doma vo vecernych hodinach aby nelietalo. Je to spojene z viacerych fotiek, asi 4 fotky dokopy, a rucne skladane vo Photoshope. Hned na druhy den rano som sidlo pustil kde som ho nasiel, cize v robote. Je pre mna dolezite, aby hmyz, ktory fotim doma (kvoli zlozitejsim fotkam a skladaniu s hlbkou ostrosti, takisto sa mozem s bleskami vyhrat) bol culy, zivy a nijako obmedzovany a aby som ho aj zivy pustil kde som ho nasiel hned na druhy den. Mrtvy hmyz nefotim a ked aj nieco nafotim a nahodou mi cez noc v terariu umrie, fotky uz potom zasadne neuverejnujem. K vytvoreniu fotky ma urcite donutilo to, ze sa velmi rad pozriem zblizka na detaily, ktore by som inak volnym okom nevidel. A ked je v tom aj nejaka pekna sumernost a ostrost a farebnost, tak to lahodi mojim ociam a preto to rad fotim. Mat v portfoliu take fotky to urcite potesi.

22. 6. 2009

Jan Veber: Dáš si?

(c) Jan Veber

Tak s touhle fotkou je to trošku zvláštní. Když se mne Maruška ptala, co bych chtěl letos k narozeninám, odpověděl jsem, že jet zase na nějaký den na vlhy. „Klidně jeď, stejně jsem celé dny od rána do večera v práci.“ To ale neměla říkat, protože jsem byl během několika minut sbalený a vyrazil směr jih Moravy na jedno z mých oblíbených míst.
Tam jsem dlouho pozoroval lokalitu dalekohledem a snažil se objevit, kde že se něco zajímavého děje. Moji pozornost upoutala hrana jedné hlinité stěny, na kterou co chvilku usedla některá z vlh. Bylo rozhodnuto. Kryt jsem postavil nedaleko od hrany a připravil vše pro fotografování. Na kryt jsem nechal ptáky uvyknout a z lokality jsem odjel pokochat se krajem lednického zámeckého parku, dát si moje oblíbené grilované koleno v jedné z místních restaurací a navštívil jsem i své přátele. Zkrátka den jako vymalovaný.
Na druhý den se trošku zatáhlo, ale to vůbec nevadilo, myslím si, že právě naopak. Vlhy byly slyšet a vidět všude kolem, ale na vybrané místo, ne a ne si sednout. A pak se to přece jen povedlo. Bůh fotografů už se na to moje trápení nemohl koukat a tak mi poslal vlhu s nádherným motýlem přímo před objektiv. Sedla si úplně přesně tak, jak jsem si přál a já stačil udělat jen dva snímky. Po několika minutách přilétla ještě jednou (nebo ta druhá) sice bez motýla, ale zapózovala mi také krásně a tak mi vlhy a příroda dali dohromady s mojí ženou nádherný dárek k narozeninám.
Jak v komentářích pod fotografií hezky napsal David Mahovský – takových dárků a narozeninových příležitostí by mělo být víc. Ale měly by potom pro nás takovou cenu?
Tímto bych chtěl ještě jednou všem strašně moc rád poděkovat za krásná přání i za foto týdne…

29. 6. 2009

Juraj Macko: Kúpte si aspoň jednu, mladý pán!

(c) Juraj Macko

Fotografia vznikla na severe Európy, na skalnatom morskom pobreží. Vybrali sme sa s kamarátmi fotiť morské vtáctvo ale tentokrát so zámerom loviť okrem „atlasových“ fotografií i fotky s nejakým nápadom, momentom alebo vtipom. Alky bielobradé, po vašom papuchalci, sú na podobné akcie priam rodení herci. Vydržal som pozerať hodiny na ich život na skalách, vzniklo pri tom pár možno naozaj vydarených fotografií, medziiným i táto.


A to je vše. Takové byly fotografie týdne první poloviny roku 2009. Děkujeme všem fotografům, kteří nám ke svým dílům napsali komentář.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    29.07.2009 13:00

    "...na ptáky jsme krátký...." lá la la la lá....

  • Julianna Kozák
    Julianna Kozák
    29.07.2009 15:28

    Pekné.

  • renegade
    renegade
    31.07.2009 17:35

    Niet pochyb, ze ide o vo vsetkych pripadoch o dobre odvedenu, uz spominanu motivom nekonfliktnu, pracu. U nás je viac ocenenovane remeslo (vsak sa aj hovori, ze ma zlate dno), nez napad a tvorivost, kde to bez konfliktu nejde. Vysledkom v konecnom dosledku je, ze sme spravidla len lacna pracovna sila a aj preto sme tam kde sme a nie napr. tam kde Japonci. Proste sme vtaci, mysliacim tvorom casto na smiech :o)

  • Kamil Übelauer
    Kamil Übelauer
    04.08.2009 13:08

    Je zajímavé, jak mimořádně populární je ptactvo ... nemůžu se zbavit dojmu, že motiv často dělá 75% úspěchu : tučňák = téměř automaticky minimálně 6-ková fotografie ( vrabec = jen výcvak ... ). Netvrdím, že několik těchto fotografií nemá svou kvalitu, ale rozhodně bych se v těchto anketách přimlouval pro větší žánrovou rozmanitost.

  • Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    31.01.2011 11:59

    :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram