Do redakce jsme dostali nástupce fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30, který nese označení DMC-FZ50. Jaká vylepšení přináší a jaké snímky nám dovolí tento 10Mpx ultrazoom s dvanáctinásobným optickým zoomem, se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Panasonic. Myslím, že budete překvapeni.

V úvodu musím napsat, že fotoaparát nebyl ještě zcela ostrý vzorek. Proto tento test vezměte spíše jako test uživatelský a snímky spolu s komentáři v závěru tomu odpovídají.

Stručná charakteristika

Panasonic FZ50

Panasonic DMC-FZ50 je kompaktní 10,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 12× optickým zoomem se stabilizací obrazu, s hledáčkem o rozlišení výborných 235 000 bodů a výklopným a otočným displejem. V základním balení najdete fotoaparát, speciální Li-Ion baterii, nabíječku, řemen na zavěšení na krk, CD se softwarem, tištěný manuál a 32 MB SD kartu. V tuto chvíli není cena stále stanovena (srpen 2006). K dispozici budou v barvě černé a stříbrné.

Zaměřím se na rozdíly mezi FZ30 a FZ50 a především na snímky z této novinky. Jiné je LCD, rozlišení čipu a zpracování obrazu (Venus Engine III).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Ovládací prvky Ovládací prvky

Aparát je v tomto směru prakticky shodný s předchůdcem FZ30. Ovládání je také shodné a více se o něm dočtete v testu FZ30. Zásadní rozdíl je v kompletním počeštění.

Pravá strana Zadní strana
Hledáček Levá strana
Dolní strana Levá strana

Jestliže jsem u FZ30 napsal, že pružinka pro vysunutí baterie ji spíše vyhazuje z těla, pak u tohoto modelu to již neplatí. Vše je, jak má být.

LCD, hledáček a CCD

LCD

2" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů (tedy méně než FZ30). Jeho čitelnost odpovídá současným potřebám – je velmi dobrá. A protože jej lze nejen otáčet, ale i vyklápět v podstatně větších úhlech než u FZ30, tak neexistují již úhly, při kterých docházelo k nepříjemným odleskům. Existuje však jisté omezení – při focení shora je možné si LCD zastínit rukou, což je dáno umístěním „kloubu“ LCD. Dost mě překvapilo, i když je to rozumná vlastnost, že nešlo přepínat obraz do hledáčku při vyklopeném LCD. (Musíte nejdřív LCD dostat k tělu a pak teprve přepnout. Naopak to nelze). 

Elektronický hledáček velikosti 0,44" má rozlišení 235 tisíc bodů (nepodstatné navýšení počtu) a osobně jsem jej používal více než LCD. Očnice byla přepracována. 

CCD je 10,4 (10,1 efektivně) Mpx čip velikosti 1/1,8" s maximálním rozlišením 3648×2736 bodů (4:3). Snímat lze v poměrech stran 4:3, 3:2 i 16:9.

Objektiv a ostření

Sedí dobře

Objektiv je zcela shodný. Přesto zde jeho parametry uvedu. Objektiv Leica se 14 členy v 10 skupinách (3 asférické, 1 ED člen). Světelnost je F2,8-F3,7. Maximální clona je f/11. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 35 mm – 420 mm. Při použití nižších rozlišení se (díky výřezu z čipu a nikoliv přepočtu z celého políčka čipu) dosahuje optického zvětšení ekvivalentního až 21,4 při 3Mpx rozlišení. Lze říci, že stejného efektu dosáhnete výřezem z plného pole. Optický zoom lze doplnit 4× digitálním. Ten se aktivuje ihned, nikoliv jako doplněk na „konci“ optického. Objektiv má závit o průměru 55 mm.

Nejkratší ostřící vzdálenost (makro) je cca 5cm (W) a cca 2m (T). Nejmenší plocha je tak přibližně 54×41 cm. Veškeré možnosti ostření jsou shodné s FZ30. Standardně je k dispozici sluneční clona, která se na objektiv „nacvakává“ a to pouze v jediné poloze. Na to jsem si nezvykl. Raději bych bajonet, nebo alespoň možnost záměny nahoře-dole.

Mezi dostupné příslušenství patří telepředsádka LT55, která má zvětšení 1,7× a širokoúhlá předsádka LW55, která má zvětšení 0,7×. S nimi tedy dosáhnete rozmezí ohniskových vzdáleností 24,5 mm až 714 mm. Jejich hmotnost je 260 g u telepředsádky a 195 g u širokoúhlé předsádky.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    10.09.2006 11:36

    Jako autor jsem jen upřesňoval, kdy nelze obraz z LCD přepnout do EVF.

  • Milan Vaclík
    Milan Vaclík
    05.11.2006 15:40

    Fotoaparat jsem mel moznost pouzivat cely mesic a uprimne receno,jsem trochu na rozpacich.Fotoaparat podle meho nazoru je velmi dobry v normalnich svetelnych
    podminkach-tzn.pri foceni venku,jedno je-li slunecno nebo zatazeno.
    Problem spis vidim pri foceni portretu v umelem osvetleni nebo s bleskem.Fotky osob ne me pusobi hrozne vyzehlene.Zduraznuji,ze mluvim o fotkach pro domaci pouziti.Mam i pristroj Olympus 320 a fotky z neho mi pripadaji barevne a vubec celkove proste prijemnejsi a to je pristroj za 5500 Kc...
    Rozliseni 10 Mega je podle me spis marketingovy tah, ale pokud jsou rozmery snimace stejne velike jako u 30tky,je to je bluf bez efektu.Redukce sumu je podle me tak silna,ze to bude vadit i mene pokrocilemu fotografovi.Tak jaka pozitiva vlastne napsat,snad vyborny otocny displej,cestina,snadny pristup k funkcim,kvalini baterie-opravdu vydrzela cca 300 snimku a skoro 70% jsem fotil z bleskem.Pokud budete kupovat jeste jednu nahradni,klidne kupte neznackovou(AVACOM je o polovinu levnejsi-cca 600kc a vydrzi stejne).

  • Jarda Blízek
    Jarda Blízek
    05.06.2007 12:40

    FZ50 mám zatím jen krátce,ale za tu dobu si poradil při každé mé tuoze si cokoli vyfotit ;)

  • Pantani
    Pantani
    18.12.2007 09:49

    Stále váhám mezi Panasonic DMC-FZ50 nebo DMC-FZ18, poraďte prosím, jde mi jednoduše o to, který mi bude dělat hezčí fotky...

  • Patrik  Dusil
    Patrik Dusil
    15.03.2008 18:20

    Dobrý den, jsem začátečník ve fotografování a proto bych měl na vás otázku. Moc mě zaujal tento model fotoaparátu, myslím,že ve své třídě je to špička a tak zvažuji jeho koupi, ale také zvažuji variantu, že si připlatím a koupím nikon D40. Chtěl bych se zeptat co je lepší varianta, určitě co se týče kvality snímku nikon na tom bude o mnoho lépe, ale zase FZ50 má mnohem lepší výbavu než nikon. Tak, co byste mi poradil?
    Děkuji Patrik Dusil
    DěkujI Patrik Dusil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (42)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram