Pozvánka na workshop Fotografování krajiny

FotoAparát.cz a profesionální fotograf Rudolf Jung vás zvou na krajinářský workshop do Českomoravské vysočiny. Krajinu můžete fotografovat jako celek nebo se zaměřit na detaily. Workshop se koná ve dnech 26.-28.5. 2006, v článku najdete podrobné informace.

V dnešním článku vám přinášíme pozvánku na workshop Fotografování krajiny, který bude probíhat pod vedením Rudolfa Junga o víkendu 26.-28.5.06 na Vysočině v okolí Nového Města na Moravě. Rudolf Jung, člen Asociace profesionálních fotografů a vedoucího fotooddělení ČT, vystudoval obor fotografie na pražské FAMU. Znáte ho z našich rozhovorů jako fotografa portrétukrajiny. Na Setkání fotografů v Hostivaři jste měli možnost shlédnout jeho prezentaci nebo si s ním osobně podiskutovat. Někteří z vás se již přihlásili na zahraniční workshop Fotografování dun v Polsku, kde budeme pod jeho vedením fotit jak působivou polskou krajinu – mraky, duny, tak krásnou dívku v plenéru.

Na to, jak krajinu fotografovat, nám pan Jung odpověděl takto: „Krajinu lze pojmout mnoha způsoby. Zpravidla ani jedním, nejsme schopni postihnout ji celou. Důležité je, čím nás zaujme. Mohou to být detaily, nebo naopak celky. V mnoha případech nás zaujme její původní čistota, kdy si myslíme, že je bez zásahů člověka a naopak lidská práce vytváří stopy lineární i barevné, které nadchnou jinou mysl“.

termín: 26. – 28. 5. 06

počet účastníků: max. 16

cena: 3 450 Kč (včetně DPH)
V ceně je kromě výuky zahrnuto ubytování ve 2 lůžkových pokojích, snídaně, upomínkový předmět, certifikát.

Časový program kurzu:

Pátek 26. 5. 2006

  • 17.00 – 19.00 příjezd do Nového Města na Moravě a ubytování
  • 19.00 – 24.00 trocha teorie, promítnutí prezentace, prohlídka výstavy na téma Krajina, přátelské posezení v Horácké galerii na zámku v Novém Městě na Moravě

Sobota 27. 5. 2006

  • 7.00 – 8.00 snídaně
  • 8.00 – 8.30 přesun
  • 8.30 – 11.30 fotografování krajiny
  • 12:00 – 13:00 oběd
  • 13.00 – 17.00 fotografování krajiny
  • 18:00 – 19:30 večeře
  • 19:30 – 24.00 posezení s promítáním a hodnocením nafocených snímků, tisk

Neděle 28. 5. 2006

  • 7.00 – 8.00 snídaně
  • 8.00 – 8.30 přesun
  • 8.30 – 11.30 fotografování krajiny
  • 12:00 – 13:00 oběd
  • 13:00 závěrečné zhodnocení, rozloučení
  • 14:00 ukončení workshopu

1. Teoretická část:

A/ fotografická technika a její používání

  • Doporučujeme digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy a s velkým ohniskovým rozsahem (24mm – 200mm a více). Pokud není k dispozici zrcadlovka s výměnnými objektivy, volte raději přístroj s pevným sklem a s 12ti násobným zoomem. Stativ je v krajině samozřejmostí. Doporučujeme i filtry pro barevnou fotografii. Rádi bychom práce promítali a probrali s účastníky, jak se jim podařilo dané téma uchopit a zvládnout. Proto se raději přikláníme k této technice. Nikomu však nechceme zakazovat film, ale pak se ochudí o diskusi nad vlastní tvorbou. V místě, kde budeme, sotva dokáže filmy zpracovat a vyrobit pozitivy.
  • V případě fotografování na film je dobré vzít si sebou i ČB filmy + rubínový filtr. Lepší jsou méně citlivé a jemnozrnné filmy. Dobrý je pak i větší formát filmu.
  • Výše zmíněná technika je pouze doporučená. Pěkné fotografie se dají nafotit i kompakty. Důležité je fotit s tím, co umíte ovládat.

B/ zásady a zákonitosti fotografování pohledem R. Junga:

  • a) jak fotografovat krajinu
    Krajinu lze pojmout mnoha způsoby. Zpravidla ani jedním, nejsme schopni postihnout ji celou. Důležité je, čím nás zaujme. Mohou to být detaily, nebo naopak celky. V mnoha případech nás zaujme její původní čistota, kdy si myslíme, že je bez zásahů člověka a naopak lidská práce vytváří stopy lineární i barevné, které nadchnou jinou mysl.
  • b) ukázka fotografií z historie – etalon určitého stylu
    První fotografií na světě byla fotografie krajiny, „Pohled z okna“. Expozice trvala mnoho hodin. Nám dig. přístroje umožňují vidět svou práci ihned po zmáčknutí spouště. Otázkou je, jestli bychom neměli těch několik hodin stát a jen přihlížet, abychom získali k tomu místu vztah. Pokud o něčem dlouho přemýšlíme, vytváříme si určitý názor, no a krajina je zrovna tím oborem, kde je na snímcích ten názor znát. Není důležité, jakou techniku používám a není nutné se přizpůsobovat historickým stylům. Krajina je jen jedna, ta, která je v této době. V každém čase je moderní.
  • c) Budeme snímat tok času v krajině, hledat rytmy v obraze a popřípadě se pokusíme vytvářet barevné kompozice s větším důrazem na barvy a s potlačením reality.

C/ společné diskuse

2. Praktická část

Zaměřeno na správné používání vlastní fotografické techniky.
V průběhu kurzu bude probíhat společné hodnocení fotografií pod vedením Rudolfa Junga a promítání pořízených snímků projektorem. Nejlepší fotografie budou vytisknuty na fotografické tiskárně.

Místo konání: Českomoravská vysočina v okolí Nového Města na Moravě. Mapka-návod cesty, bude zaslána přihlášeným účastníkům.

Doporučení na oblečení:
I když se workshop koná v květnu, doporučujeme teplé oblečení. Nezapomeňte na pláštěnku. Vhodný je i fotobatoh.

Ubytování: zajištěno ve dvoulůžkových pokojích přímo v Novém Městě na Moravě (v ceně workshopu)

Doprava: individuální – auty, doporučení bude zasláno přihlášeným účastníkům, není v ceně workshopu.

Stravování: Večeře ani obědy nejsou v ceně workshopu, jsou předem zajištěny.

Ostatní: nejlepší fotografie bude možno vytisknout v místě na kvalitní fotografické tiskárně. K zapůjčení mohou být digitální zrcadlovky či objektivy (nahlašte při registraci – na vlastní zodpovědnost). Spoléhejte však spíš na vlastní techniku.

Závazná objednávka účasti
Plánujete-li účast na workshopu, potvrďte prosím co nejdříve účast Vaší objednávkou odesláním emailu na adresu workshop@foto­aparat.cz, kde musíte uvést:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu
  • V případě firmy Název firmy, IČO, DIČ
  • Email, kam vám bude zasláno potvrzení účasti
  • Telefon
  • Datum narození ve formě šesti čísel, který pak pak použijete jako variabilní symbol při placení workshopu (příklad: 5.dubna 1965 bude 050465)
  • Fototechniku, se kterou plánujete pracovat na workshopu

Počet účastníků seminářů je limitován. V případě příliš velkého zájmu budou vyřizovány objednávky podle data přijetí.

Platba na seminář probíhá předem se 7denní splatností po odeslání objednávky e-mailem. Peníze prosím pošlete až na základě obdržení potvrzení o přijetí do kurzu od FotoAparátu.cz. Při zrušení objednávky do 7 dnů před seminářem činí storno poplatek 20 %, poté 100 % z ceny semináře.

PhotoHint.com, s.r.o. se zavazuje za žádných okolností neposkytnout Vaše osobní data třetím osobám a v maximální možné míře je chránit před zneužitím dle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Borek Lupoměský
    Borek Lupoměský
    11.02.2006 12:47

    Má někde pan Rudolf Jung nějaké portfolio na webu? Z těch dvou fotek, co jsou připojeny k článku, jsem spíš zděšen.

    BorekL

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    11.02.2006 13:29

    Pripojene fotografie jsou z polskych dun, kde se les znacne lisi od ceskeho. Dalsi fotografie pana Junga najdete napr. na
    http://www.fotoaparat.cz/article/10218/1.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    11.02.2006 13:44

    To Borek: imaginární krajiny moc nefotím. Je to o vidění. O tomhle jsou workshopy. Třeba se naučím něco vidět a třeba také ne...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    13.02.2006 15:07

    Borek - podívej se na článek o tom druhém workshopu o focení dun a pak je na FA někde přímo článek/rozhovor s p.Jungem. Tam na mě ilustrační fotky udělaly dojem daleko lepší a věřím, že se od autora něco přiučit dá.
    Jinak ale musím souhlasit, že pokud by mě měl na workshop nalákat jen tento článek, tak to teda ani náhodou, tohle se moc nepovedlo :-(

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    16.02.2006 16:54

    Dekuji za pripominky, trosku jsem to podcenila, neb jsem doufala ze fotografie v doplnujicich clancich jsou dostatecne ...omlouvam se hlavne panu Jungovi a verim, ze nove fotografie jiz o kvalitach lektora vypovidaji lepe, brzy doplnime take o fotografie ceske krajiny.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram