Test digitální zrcadlovky Konica Minolta Dynax 7D

Už je to tady, křičeli jsme kdysi na náměstí, ale nevěděli, co přijde. Tentokráte to trochu pozměníme. Opět můžeme zvolat „už je to tady“, ale dnes již víme, co přichází. Tedy alespoň v oblasti digitální techniky. Je to již nějaký čas očekávaná digitální zrcadlovka od firmy KonicaMinolta s označením Dynax 7D, s vestavěným stabilizátorem obrazu přímo na čipu. Více se o ní dozvíte v dnešním redakčním testu...

Vyvážení bílé
Možnosti nastavení vyvážení bílé jsou 4. Buďto se spolehnete na automatiku nebo si vyberete jednu z 6 přednastavených možností (denní světlo, stín, zatažená obloha, žárovka, zářivka a blesk) a každou v rozsahu +3 až –3. Případně si nastavíte teplotu chromatičnosti ve stupních Kelvina, kterou nastavujete po 100K od 2500K do 9900K. A nebo si ji ručně změříte a nastavíte přes uživatelské nastavení. Pro většinu snímků jsem používal automatické nastavení a to s velmi dobrým výsledkem.

vyvážení na žárovku vyvážení automatické Vyvážení

Zaostřování a režimy snímání

Dynax 7D je vybaven 9 bodovým systémem automatického zaostřování s 8 řádkovými a jedním zkříženým středovým snímačem, které zajišťují přesné zaostření a sledování objektů pohybujících se v záběru. Systém disponuje jak Prediktivním řízením zaostřování tak Sledováním objektu, což v praxi znamená, že systém předvídá, kam se objekt pohybuje a tím urychluje proces ostření. Tak jako u Dynax7 u i Dynax 7D si můžete vybrat buďto široké zaostřovací pole s automatickým výběrem zaostřovacího bodu a nebo vybírat AF bod ručně pomocí zadního kruhového voliče. V nabídce je kromě AF pro jednotlivé snímky (AF-S), standardního AF (AF-A) i průběžné AF (AF-C) nebo DMF (ruční doostření po AF). Pokud snad vám rychlé automatické zaostřování nevyhovuje, není problém přepnout do MF. Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série snímků s rychlostí 3 snímky/s. Vyrovnávací paměť vám dovolí naexponovat 9 snímků v sérii v plném rozlišení ve kvalitě RAW a 15 šestimegových snímků v sérii ve formátu JPEG a kvalitě fine. Novinkou je intervalové snímání s minimální délkou intervalu 30s až 60minut v sérii 2 až 240 snímků s automatickým spouštěním snímání. V nastavení 0,5 až 24hodin v krocích po 0,5 hod.

Vestavěný blesk a externí blesky

Blesk

Vestavěný blesk od prvního prototypu Dynax7D dostál určitých konstrukčních změn a to k užitku. U první konstrukce bylo vidět, že blesk je z přední části odkrytý, jako je tomu u filmové Dynax60. Tato konstrukce se však ukazuje jako ne moc vhodnou z důvodu nebezpečí poškození blesku i výbojky. U Dynax 7D je konstrukce opět standardní a to taková, že se sklopený blesk „schová“ do těla a výbojka je tak zpředu chráněna. Směrné číslo je 12 s vyzařovacím úhlem pro ohnisko 24mm. Při nastavení různých ISO je tak dosah blesku od 1m do 12m. Jak jsem se již zmiňoval, synchronizace je jen 1/160s při vypnutém stabilizátoru. Při použití blesků Minolta 5400HS, 3600HSD a 5600HSD je možná synchronizace i s nejkratším časem 1/4000 – systém HSS.

Blesk se nevyklápí daleko od osy objektivu, proto je třeba si dávat pozor, při použití objektivů s velkým průměrem a širokoúhlým záběrem, na nebezpečí vrhání stínu horní přední částí objektivu do záběru. Velmi zde záleží na konstrukci používaného objektivu. Při testování s novým objektivem KonicaMinolta AF 17–35/2,8–4 docházelo v rozsahu 17–24 při malých vzdálenostech (okolo 1m) k vrhání stínu do obrazu. Blesk může kromě standardního režimu pracovat ještě v režimu redukce červených očí, synchronizace na druhou lamelu, synchronizace při dlouhých časech a vestavěné dálkové bezdrátové ovládání (přídavný blesk).

Pro měření je používán systém ADI (Advanced Distance Integration), kdy se kromě měření za objektivem používá pro výpočet expozice i směrné číslo a změřená vzdálenost. Výkon záblesku je tak méně ovlivňován jasem pozadí nebo odrazem od fotografovaného objektu. Tento systém je aktivní, ale jen v kombinaci s novými objektivy Minolta řady D. Při použití blesků jiných výrobců je použito standardní TTL měření.

Korekce expozice s bleskem je –2EV až +2EV v krocích po 1/2 EV a není svázaná s korekcí expozice. Výrobce doporučuje jako přídavné blesky používat blesky Minolta řady D a to 2500D, 3600HSD a 5600HSD. Kromě nich i makro blesky Twin Flash 2400 a Ring Flash 1200 se synchronizačním kabelem.

Energie a příslušenství

Pro činnost fotoaparátu se používá lithium-ionový akumulátor NP-400 s kapacitou 1500mAh. Výrobce tvrdí, že výdrž je průměrně 400 snímků. V praxi se mi to moc nepotvrdilo. Výdrž akumulátoru byla asi poloviční. Je ovšem pravda, že při testu byl používán i vestavěný blesk a z důvodu testování i špatného počasí byl používán stabilizátor na více jak 2/3 snímků. Svoje sehrála i venkovní teplota blížící se nule. S použitím standardně dodávané nabíječky BC-400 trvá nabití akumulátoru cca 150 minut. V případě, že vlastníte vertikální grip, je výhodou možnost použití 2 akumulátorů naráz nebo přes dodávaný adaptér 6 akumulátorů AA. V případě interiérového fotografování je možné použití síťového napáječe AC-11, který není součástí dodávky.

„Dimage Master“ je volitelné softwarové vybavení, zlepšující pracovní postupy pro zkušenější uživatele. Obsahuje různé nové nástroje pro třídění, porovnání a zpracování snímků ve formátu RAW. Řízení tiskového výstupu: Exif Print, PRINT Image Matching II, PictBridge. Rozhraní pro počítač je USB 2.0 High speed.

Dynax7D podporuje i formát DPOF verze 1.1 (Digital Print Order Format), který umožňuje přímý tisk snímků z fotoaparátu v laboratořích a na domácích tiskárnách kompatibilní s DPOF. Tiskové soubory nelze vytvářet pro formát RAW nebo snímky používající barevný profil Adobe RGB. Nastavení DPOF se provádí v menu a má 3 volby: tisk označených snímků, tisk označených složek – adresářů a tisk celé karty. Také je možné si nastavit tisk datumu snímku či vytvořit a tisknout index print.

Ukládání dat na vnějších zařízeních umožňuje program „Dimage Transfer“ pro Dynax7D, který bude volně dostupný ke stažení od ledna 2005.

Dalším standardním příslušenstvím kromě akumulátoru a nabíječky je CD-ROM „Dimage Viwer“ se software pro další práci se snímky, široký závěsný řemen WS-4, Krytka sáněk blesku SC-1000, krytka okuláru hledáčku, očnice s gumovým lemem EC-1400, Krytka do bajonetu BDC-1000, Svorka pro dálkovou spoušť, Ochranný panel LCD displeje MPP-1000, USB kabel USB-2 pro přenos snímků do PC a pro přímý tisk na tiskárně – kompatibilní s PictBridge, a videokabel VC-500 pro možnost prohlížení si snímků na televizoru.

Jako volitelné příslušenství je možné dokoupit vertikální grip VC-7D, Pouzdro na fotoaparát CS-7D, již zmiňovaný síťový napáječ AC-11, adaptér pro paměťové karty SD/CF 1, a dálkové spouště v délce 0,5m nebo 5m.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Milan Spurný milans
    Milan Spurný milans
    07.12.2004 08:46

    No ono v modu AUTO je citlivost 100-400. Potom v menu jsou 2 nastevení rozsahu citlivosti pro manuál: 100-1600 a druhé 100-3200. Standardně je zvolen manuální rozsah 100-1600. Pokud se chce člověk dostat na těch 3200, musí to v setupu prvně přepnout.
    Zkoušel jsem i pár fotek s bleskem 5600HSD a připadá mi vše korektní (netvrdím, že jsem vše již dokonale otestoval) - zkoušel jsem v labu také blesk přes synchro-kabel a zvolil jejich programové vyvážení WB pro blesk a vše mi opět připadalo zcela korektní. To jsou alespoň mé dosavadní zkušenosti...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.12.2004 10:58

    pro Petra W: používal jsem režim A a S,a tam mi ISO 3200 fungovalo
    pro Klacka: nevím u které fotografie máte pocit že jsem udělal neostrost schválně. u ohniska 675mm a čase 1/40s? nebo u času 0,5s? a nebo u ohniska 300mm a čase 1/30s? mé svědomí je čisté, a osobně neznám nikoho kdo by toto zvládl. Pokud vy někoho takového znáte, gratulujte mu za mne, je to člověk z výborným předpokladem pro focení.

  • Pavel Langer
    Pavel Langer
    07.12.2004 12:34

    ten stabilizator by se mi hodil do mojeho Canóna pak by 20D už neměl chybu :-))

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    07.12.2004 13:01

    pl: a co ti brání si koupit stabilizovaný objektiv? Uvidíš výsledek v hledáčku, stabilizace je účinnější a na Minoltu si ani nevzpomeneš ;)

  • Michal MARKO
    Michal MARKO
    10.12.2004 13:58

    hmmm 77mm filter to bude zase radosti :))) Dobra recenzia.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (23)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram