Fotoaparát.cz

Test digitální zrcadlovky Canon EOS 550D

Canon nedávno uvedl na trh nový model digitální zrcadlovky s označením EOS 550D. Jde o vylepšení původního modelu EOS 500D, se kterým ale bude v obchodní síti v prodeji souběžně, takže nejde ani tak o nástupce jako spíše o paralelní model. V následujícícm článku se podíváme na Canon EOS 550D podrobněji.

Mechanické provedení

Obrázek č. 1 - Canon EOS 550D Obrázek č. 2 - Zadní stěna

Stejně jako u předchozích verzí je nový model od předchozích téměř k nerozeznání. Totéž platí i pro rozměry a hmotnost. Také samotné provedení vyvedené v černém plastu zůstalo velmi podobné. Jednotlivé ovládací prvky i tlačítka zůstaly na svých místech, jen se mírně pozměnil jejich tvar a velikost, ale v zásadě prostě zůstalo vše při starém. To ale rozhodně není na závadu, protože jde o léty prověřenou koncepci, na kterou jsou navíc uživatelé již zvyklí a není jí mnoho co vytknout. Snad jen tradičně ne zcela vhodně umístěný hlavní vypínač přístroje, při jehož ovládání se mi často stávalo, že jsem ne zcela přesným pohybem palce pootočil i hlavním otočným ovladačem snímacích režimů. Tenhle jediný detail, o kterém se hovořilo už i u předchozích modelů, by už Canon konečně mohl nějak elegantně vyřešit.

Propracované ovládání je výtečně doplněno českou lokalizací menu. Samotné řešení menu zůstalo koncepčně také stejné, je přehledně organizované s barevně odlišenými částmi pro jednotlivé typy nastavení. Také český překlad je povedený, což jistě velmi usnadní práci především začátečníkům, kterým je fotoaparát cíleně určen. Dříve se hodně diskutovalo o absenci samostatného stavového LCD displeje v této třídě fotoaparátů, ale já osobně jsem si na tento fakt už tak nějak zvykl a už mi to ani nepřijde. Možná spíše naopak, zobrazení na hlavním LCD monitoru je přehlednější, vejde se tam více informací a nejeden fotograf jistě ocení i fakt, že jednotlivé hodnoty i ikonky jsou podstatně větší a tím i lépe čitelné. Zejména pak v tomto případě, kdy je fotoaparát vybaven velmi kvalitním LCD monitorem s úhlopříčkou 3“ a rozlišením rekordních 1.040.000 obra­zových bodů. To je samozřejmě také velkým přínosem při prohlížení pořízených fotografií, kdy jsou i takto v terénu dobře viditelné i velmi jemné detaily, pro snazší posouzení kvality ostrosti snímků. Posun v kvalitě LCD monitoru je opravdu znatelný a lze jej považovat za velké plus tohoto modelu. Za povšimnutí stojí také fakt, že LCD monitor má (konečně) poměr stran 3:2, stejně jako pořízené fotografie a tak se při prohlížení využije každý pixel. Všechny dosavadní digitální zrcadlovky měly monitor s poměrem stran 4:3 a v základním náhledu tak zůstala část nevyužita, respektive se na ní zobrazovaly základní informace o snímku. Provedení displeje s poměrem stran 3:2 je ale podle mě vhodnější.

Celkově tak lze hodnotit mechanické provedení fotoaparátu a jeho ovládání jako velmi dobré. Úchop je dobrý, i když bude vyhovovat spíše menší ruce. To je však v této třídě fotoaparátů obvyklé. Jediná výhrada tedy směřuje k vypínači, naopak ocenit lze zejména nový formát a provedení LCD monitoru. Hledáček pak lze označit jako standardní.

Obrázek č. 3 - Detail zadní stěny Obrázek č. 4 - Horní strana
Obrázek č. 5 - Boční pohled

Obrazová kvalita

Digitální zrcadlovka Canon EOS 550D je vybavena snímacím čipem typu CMOS z dílen samotného Canonu s rozlišením 18 milionů obrazových bodů. Formát čipu je, jak je v této třídě fotoaparátů obvyklé, 22,3×14,9 mili­metru, jinak označovaný jako APS-C. Maximální rozměr snímku je tak 5184×3456 obrazových bodů. Snímky se ukládají na paměťovou kartu typu SD. Přístroj samozřejmě podporuje také vysokokapacitní verzi karet, označených jako SDHC a dokonce nově již také SDXC. Snímky je možné ukládat ve formátech JPEG a RAW, případně také v obou verzích současně. Jedním z nejdůležitějších parametrů je však rozsah citlivosti ISO, který snímací čip umožňuje. V tomto případě je k dispozici rozsah ISO 100 až 6400 a v uživatelských funkcích pak lze povolit i maximální citlivost ISO 12800. To je vzhledem k velikosti čipu a jeho vysokému rozlišení opravdu hodně vysoká citlivost. Proto nás bude opravdu hodně zajímat, jak si fotoaparát povede při laboratorních testech. Podíváme se na tři nejpodstatnější parametry čipu, kterými je úroveň šumu při jednotlivých citlivostech, odstup signálu od šumu a také dynamický rozsah. Pro porovnání použijeme laboratorní výsledky mezinárodní asociace DIWA, jíž je FotoAparát.cz členem. Pro větší názornost a srovnání s konkurencí se podíváme také na to, jak dopadly konkurenční modely. Konkrétně to budou modely digitálních zrcadlovek Sony Alpha 500 a Nikon D5000, které spadají přibližně do stejné skupiny přístrojů.

Obrázek č. 6 - Porovnání celkové míry šumu u aparátů Canon EOS 550D, Nikon D5000 a Sony Alpha 500

Vůbec nejdůležitějším parametrem je asi celková úroveň nežádoucího šumu obsaženého ve fotografiích při jednotlivých citlivostech ISO. Porovnání výsledků tohoto parametru najdeme na ukázkovém grafu č.6. Z výsledku je patrné, že Canon EOS 550D si vede nejlépe už od nejnižsích hodnot ISO, i když rozdíl oproti konkurentům je minimální. Mírně lepší výsledky pak Canon podává i při vyšších hodnotách citlivosti ISO a to i s ohledem na rozptyl v jednotlivých barevných kanálech. Za zmínku stojí pohled na graf konkurenčního Nikonu, kde kolem hodnoty ISO 3200 dochází k mírnému poklesu míry šumu, které si lze vysvětlit snad razantnějším nástupem softwarového redukování úrovně šumu. Mírně lepšího výsledku pak Canon dosahuje i při nejvyšších citlivostech, přičemž však pouze Sony umožňuje použití maximální hodnoty ISO 12800, kdežto Nikon končí na citlivosti pouze ISO 6400. Celkový výsledek je však nutno brát s mírnou rezervou, protože konkurenční modely Nikonu a Sony mají výhodu v podobě nižšího rozlišení (12 milionů obrazových bodů) ale naopak zase mají o poznání nižší pořizovací cenu a znevýhodňuje je také fakt, že jsou o něco starší. To je pak nutno brát v úvahu i při posuzování dalších obrazových parametrů.

Obrázek č. 7 - Porovnání odstupu signálu od šumu u aparátů Canon EOS 550D, Nikon D5000 a Sony Alpha

Dalším sledovaným parametrem laboratoře DIWA je odstup samotného obrazového signálu od nežádoucího šumu, výsledky najdete na grafu č.7. Tady se v podstatě opakuje situace z předchozího grafu č.6 s porovnáním předchozího kritéria. Canon začíná mírně lépe již při nejnižších hodnotách, které se ale velmi rychle vyrovnávají, přičemž Sony v podstatě kopíruje výsledek Canonu. Opakuje se i zvláštní zakřivení grafu u Nikonu, způsobené zřejmě taktéž softwarovým zpracováním obrazu v obrazovém procesoru fotoaparátu.

Obrázek č. 8 - Porovnání dynamického rozsahu u aparátů Canon EOS 550D, Nikon D5000 a Sony Alpha 500

Posledním sledovaným parametrem je dynamický rozsah fotografií, opět v závislosti na citlivosti ISO, což nám zobrazuje graf č.8. V tomto ohledu je na tom nejlépe Nikon a to v celém rozsahu citlivostí ISO, i když rozdíl je jen velmi malý. Naopak o něco hůře je na tom Sony, jehož výsledná křivka padá o něco výrazněji směrem dolů k slabším hodnotám.

S ohledem na výsledky laboratorních testů lze říci, že digitální zrcadlovka Canon EOS 550D dosahuje vynikajících parametrů obrazové kvality a to především s ohledem na fakt, že na téměř stejnou plochu snímacího čipu musela dostat zhruba o 6 megapixelů více, což je opravdu hodně – oproti konkurentům je to rozdíl jedné třetiny rozlišení navíc. Teoretickou otázkou pak je, jakých výsledků by Canon dosáhl, kdyby déle nenavyšoval rozlišení a zůstal také někde na hodnotě kolem 12 megapixelů. Dá se logicky očekávat, že výsledek by pak byl ještě o poznání lepší. Je to svým způsobem škoda, protože mnoho fotografů by jistě raději vyměnilo nižší rozlišení za ještě lepší výsledek.

Obrázek č. 9 - Pohled na celkovou testovací noční scénu při ISO 100 se srovnáním nastavení vyvážení Obrázek č. 10 - 100% výřezy z jednotlivých testovacích snímků pro lepší srovnání
Obrázek č. 11 - Testovací noční scéna v plném rozlišení při citlivosti ISO 6400 bez redukce šumu

Dále se pak podíváme na výsledky praktického fotografování v terénu. Na snímku č.9 je celková testovací noční scéna, kterou obvykle používám. Na tomto snímku je scéna v plném rozlišení, pořízená při ISO 100 a složená ze dvou polovin při různém vyvážení bílé barvy. Je zřejmé, že vyvážení bílé na předvolbu žárovkového světla si s umělým osvětlením poradilo celkem dobře, ale automatika již viditelně táhne k červeným odstínům, i když rozdíl není nijak zásadní. Nejzajímavější je snímek č.10, kde najdeme jednotlivé 100% výřezy z testovacích snímků pořízených při všech dostupných citlivostech ISO. Z porovnání je patrné, že od ISO 100 do ISO 800 je výsledek vynikající a prakticky bez nárůstu šumu či viditelné desaturace. Při ISO 1600 je vidět nepatrný nárůst šumu a ztráty kresby detailů avšak bez vlivu na desaturaci snímku. Při ISO 3200 je to podobné, k desaturaci nedochází a nárůst šumu a ztráty detailů je minimální. Při ISO 6400 již dochází k jemné desaturaci a také k nárůstu šumu a ztráty detailů. Fotografie pořízená na nejvyšší citlivost ISO 12800 pak již vykazuje především velmi výraznou ztrátu detailů kresby a tak je praktické využití této hodnoty již značně omezující. To však není nic neobvyklého, protože nejvyšší hodnota citlivosti ISO je vždy na hranici použitelnosti a to v podstatě u všech digitálních zrcadlovek, bez ohledu na značku či cenu.

Obrázek č. 12 - Canon EOS 550D + EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS, citlivost ISO 3200, čas 1/1000s a clona f/ Obrázek č. 13 - Canon EOS 550D + EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS, citlivost ISO 6400, čas 1/100s a clona f/1
Obrázek č. 14 - Canon EOS 550D + EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS, citlivost ISO 800, čas 1/40s a clona f/11 Obrázek č. 15 - Canon EOS 550D + EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS, citlivost ISO 400, čas 1/40s a clona f/16

Na snímcích č.12 až 15 si pak můžete stáhnout několik fotografií v plném rozlišení a zcela bez úprav tak, jak byly pořízeny. Fotoaparát byl v tomto případě vyresetován na tovární nastavení a byly vypnuty funkce na redukci šumu. Snímky jsou v maximálním rozlišení a kvalitě ve formátu JPG.

Celkově lze z laboratorních výsledků i z mých praktických zkušeností říci, že Canon EOS 550D dosahuje vynikající obrazové kvality a také posouvá použitelnou citlivost ISO v této kategorii fotoaparátů zase o kousek výš. Zvýšené rozlišení na stejné ploše čipu se také nijak negativně neprojevilo na zvýšení šumu v obraze. V tomto ohledu tak novému fotoaparátu opravdu není co vytknout, naopak lze si jen pochvalovat, jaká kvalita je dnes dostupná i začínajícím fotografům.

Zkušební video ke stažení v rozlišení Full HD (pozor, záznam má cca 100MB)

Funkce

Fotoaparát je doslova našlapán funkcemi tak, jak je známe již z předchozího modelu EOS 500D a nebo i z vyššího modelu EOS 7D. K nejzajímavějším patří bezesporu možnost natáčení videosekvencí v plném Full HD rozlišení (je ale samozřejmě možné uživatelsky nastavit i rozlišení nižší). Krátký záznam ukázkového videa jsem přiložil k testu a tak si jej můžete stáhnout k prohlédnutí. Jen pozor – je pořízeno právě v plném Full HD rozlišení a tak má datový objem skoro 100MB, přestože jde jen o krátký, přibližně 15 vteřinový šot. Při natáčení videa (samostatná funkce na hlavním otočném voliči snímacích režimů) stejně jako při použití systému živého náhledu, je k dispozici automatické zaostřování, kdy lze ostřící bod pomocí křížového voliče umístit kamkoli v obrazové ploše. Samotný záznam se ukládá ve formátu Quicktime MOV a rychlost snímání je až 30 snímků za vteřinu. Kvalitu záznamu si pak nejlépe vychutnáte na LCD nebo plazmovém televizoru, připojeném přes rozhraní HDMI, které je i přímo na fotoaparátu, takže je lze přímo propojit kabelem. Přínos této funkce je zřejmý, protože čip digitální zrcadlovky je kvalitnější než čipy většiny běžných videokamer a hlavně lze použít výměnné objektivy, což je také kvalitativní posun oproti vestavěným objektivům kamer. Další výhodou je velmi dobrá možnost práce s hloubkou ostrosti při využití světelnějších objektivů, o čemž si majitelé videokamer mohou nechat jen zdát. Skvělá je také možnost připojení externího stereofonního mikrofonu, pro doplnění videa o kvalitní záznam zvuku. Nejvhodnější jsou samozřejmě speciální mikrofony, které lze k fotoaparátu připevnit zasunutím do sáněk pro externí blesk.

Vylepšen byl také systém poměrového měření expozice. TTL měření u EOS 550D probíhá v 63 zónách, které jsou aktivně propojeny také se systémem automatického zaostřování, pro přesnější vyhodnocení situace a fotografované scény. Poměrové měření by tak mělo být přesnější. Zbývající tři režimy měření expozice zůstaly stejné. Za zmínku však stojí podstatné rozšíření rozsahu korekce expozice. Většina digitálních zrcadlovek Canon umožňovala ručně korigovat expozici pouze v rozsahu ±2 expoziční stupně. Výrobce však vyslyšel hlasy říkající, že tento rozsah je nedostatečný a u modelu EOS 550D jej rozšířil na ±5 EV.

Zbývající funkční výbava fotoaparátu zůstala v podstatě stejná jako u předchozího modelu. To však neznamená, že by funkční výbava byla nedostatečná. Naopak je nabídka funkcí velmi široká a z velké části kopíruje i vyšší model Canon EOS 7D, který patří k tomu nejlepšímu, co na dnešním trhu v oblasti digitálních zrcadlovek s čipem APS-C existuje. Snad jen škoda, že ani tyto nejnovější přístroje Canonu stále nepodporují možnost přímého připojení GPS jednotky pro záznam informací o souřadnicích míst, kde byly fotografie pořízeny. Nejeden fotograf cestovatel by jistě tuto možnost ocenil. Naštěstí však existuje možnost, jak to obejít záznamem trasy v libovolné GPS navigaci a následným přidáním GPS souřadnic do dat EXIF pomocí speciálních programů.

Obrázek č. 16 – Porovnání výsledků ostrosti základních objektivů

Příslušenství cena a závěr

Zcela zásadní otázkou je u digitálních zrcadlovek také rozsah, kvalita a celková nabídka možného příslušenství. V tomto ohledu je Canon velmi silný a jakožto největší současný výrobce má v tomto ohledu prakticky bezkonkurenční nabídku veškerého myslitelného příslušenství. K dispozici je nejen rozsáhlá nabídka objektivů, ale také externích systémových blesků a v neposlední řadě také velmi kvalitních fotografických tiskáren. V nabídce najdete vše. Od maličkých tiskáren pro tisk pohlednicového formátu, přes vynikající inkoustové tiskárny pro tisky formátů A4 nebo A3+ až po velkoformátová zařízení pro tisk obřích zvětšenin vhodných například pro výstavy. K fotoaparátu Canon EOS 550D existuje také možnost rozšíření o bateriový grip, rozšiřující možnosti napájení a který také disponuje samostatnou spouští pro pohodlnější fotografování na výšku a bezpočet dalšího vybavení a doplňků. Značně rozsáhlou mapu příslušenství najdete na stránkách českého zastoupení výrobce Canon CZ.

Jedno bolavé místo však Canon stále ještě má – je to nabídka základních objektivů právě pro digitální zrcadlovky s čipem APS-C. V případě velmi vysokého rozlišení 18 megapixelů, jakým disponuje právě model EOS 550D, jsou nároky na kvalitu objektivu o to vyšší. Nějaký základní objektiv potřebuje téměř každý fotograf a u začátečníků to platí obzvlášť. Základní objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS je sice do začátků dostačující (vyniká především nízkou hmotností, malými rozměry a skvělou cenou), ale časem se jistě nejeden fotograf začne rozhlížet po něčem lepším. Jednou z alternativ je nový objektiv EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS, který je možné zakoupit s EOS 550D v cenově zvýhodněném setu. Jeho optickou kvalitou jsem však byl upřímně řečeno přímo zklamán (viz ukázkový graf č.16). V podstatě jedinou solidní alternativou tak zůstává objektiv Canon EF-S 15–85mm f/3,5–5,6 IS USM. Ten je sice dobrý, ale není zrovna levný, protože stojí skoro stejně, jako tělo fotoaparátu EOS 550D.

Obrázek č. 17 – Obsah balení Canon EOS 550D

Obrázek č. 17 – Obsah balení Canon EOS 550D

Běžné balení setu aparátu EOS 550D s objektivem EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS obsahuje samotné tělo aparátu s krytkou těla, popruhem, gumovou očnicí a krytkou okuláru. Objektiv je dodáván s oběma krytkami, ale bohužel však bez sluneční clony, což je opravdu škoda, protože sluneční clona v ceně je již dnes běžným standardem. V balení dále najdeme 2 CD se softwarem, USB kabel a kabel pro připojení k televiznímu přijímači (nikoli však kabel HDMI). V neposlední řadě také samozřejmě baterii se síťovou nabíječkou. Obsah kompletního balení je na ukázkovém snímku č.17.

Závěrem je ještě nutno zmínit prodejní cenu, která je také velmi důležitým kritériem. Běžná cena v českých obchodech se pohybuje (06/2010) včetně DPH zhruba na úrovni 18.000 Kč za tělo nebo 20.000 Kč za set s objektivem EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS. Set s objektivem EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS pak vyjde přibližně na 25.000 Kč. Vzhledem k celkovým parametrům a užitné hodnotě lze cenu považovat za velmi příznivou.

Canon EOS 550D je bezesporu skvělým fotoaparátem, který nabízí opravdu nekompromisní obrazovou kvalitu, vynikající nabídku funkční vybavenosti, velmi rozsáhlé příslušenství a také příznivou cenu, kterou se stává dostupný i začátečníkům, kterým je také určen. Jistě si jej ale také pořídí nejeden profesionál jako záložní tělo. Drobnými nedostatky pak zůstává snad jen již tolikrát probírané provedení hlavního vypínače, nemožnost přímého propojení s GPS navigací a také absence kvalitního, cenově dostupného základního objektivu pro náročnější amatérské fotografy.

Podrobné technické specifikace a další informace najdete na Canon CZ.

.