Fotoaparát.cz

Rozhovor s profesionálním fotografem Milanem Šustou - lektorem našich kurzů

Profesionální fotograf Milan Šusta vystudoval fakultu žurnalistiky UK a školu výtvarné fotografie LK FAMU. Nyní, po dvacetileté práci fotoreportéra, působí jako volný fotograf nebo se věnuje pedagogické či autorské činnosti. V dnešním rozhovoru vám osobnost i tvorbu Milana Šusty, jednoho z hlavních lektorů našich kurzů, přiblížíme.

Fotograf Milan Šusta vystudoval fakultu žurnalistiky UK a školu výtvarné fotografie LK FAMU. Nyní je po dvacetileté práci fotoreportéra v novinách a obrazové agentuře od roku 1990 volný fotograf. Zabývá se reklamní fotografií a v posledních letech spolupracuje s nakladatelskými domy při tvorbě knih.

Ve volné tvorbě se při cestách do zahraničí zabývá převážně krajinářskou fotografií a ve svém atelieru úspěšně fotografuje nerosty a minerály. Spolupracuje s významnými časopisy v České republice i zahraničí. Působil jako odborný pedagog na fotografických školách. Vystavoval v Praze a mnoha dalších českých městech. Je členem Asociace profesionálních fotografů ČR.

Dobrý den Milane, v současné době působíte jako hlavní lektor na našich fotografických kurzech ve FotoInstitutu.cz. Co Vás na pedagogické práci baví?
To je velice široká otázka. Samozřejmě něco jiného je učit na Střední škole a něco jiného jsou kurzy Fotoinstitutu. Tady jsou studenti, kteří mají o obor zájem, baví je problematika fotografie a chtějí se něco nového naučit. Rád jim předávám zkušenosti, které jsem získal při více než třicetileté praxi. Baví mne samotné setkávání s mladšími lidmi a jsou-li to zapálení fotografové, tak o to více. I pro mne samotného znamená tato práce stále zůstávat tzv. v obraze, sledovat technické a technologické novinky, sám se musím neustále vzdělávat.

Jací jsou dospělí jako studenti?
Částečně jsem odpověděl již v první otázce. Předně mají rádi fotografii. To je nejdůležitější. Jsou zodpovědnější a cílevědomější. Ale také, díky svým zkušenostem, vyžadují od lektora zcela přesné a fundované vedení lekcí. Většinou to jsou lidé na „stejné vlně“ jako lektor a spolupráce s takovými studenty je radostná.

Jaká témata vyučujete nejraději?
Mám raději témata spojená s praktickou činností. I když vím, že taková historie či teorie fotografie je pro studenty také důležitá, více mne uspokojí výuka s fotopřístrojem v ruce. Třeba produktová fotografie nebo fotoreportáž.

V září buddete lektorovat kurz sportovní fotografie přímo v akci na Velké Pardubické. Jaké jsou Vaše zkušenosti s fotografováním sportovních událostí?
Sám jsem začínal jako externista v novinách Sport. To znamenalo soboty a neděle běhat po druholigových a divizních utkáních, navečer udělat doma v koupelně fotky a v neděli večer je dodat do redakce. To byla krušná léta externistů v šedesátých letech minulého století. Později jsem se stal fotoreportérem v tiskové agentuře a měl jsem i specializaci sport. To jsem dělal téměř 20 let, takže by se dalo říci, že nějaké zkušenosti mám. Třeba na té „Velké“ jsem byl více než dvacetkrát.

Jaká témata patří mezi Vaše oblíbená?
Jako volný fotograf si člověk nemůže moc vybírat. Zakázka je holt zakázka. Jsou ale oblasti, kterým se přímo vyhýbám. Za svůj pestrý fotografický život jsem se celkem hodně nacestoval, a tak teď spíše preferuji práci ve studiu. Zkrátka kafíčko, stereo, teplo ateliéru. Vždycky jsem říkal, že je celkem jedno, jestli ve studiu fotím skleničky nebo slečny. V současné době fotografuji převážně gastronomii a makro. Kromě ateliéru vyjdu rád i do krajiny.

Máte ještě po tolika letech v oboru nějaký nesplněný fotografický sen?
Vlastně opravdu ani ne. Snad všechny jsem si splnil. Spíše než sen mám přání, aby si fotografové své práce vážili, a pak si jejich práce bude vážit celá společnost. Ne každý, kdo má fotopřístroj, je fotografem, i když si to o sobě třeba myslí a práce opravdových profesionálů by měla být oceněna.

Můžeme vidět Vaše fotografie na nějaké výstavě?
Ptáte se o 14 dnů pozdě. Právě před čtrnácti dny jsem ukončil letošní výstavu v galerii Skarabeus. V loňském roce jsem vystavoval v galerii Vivo a v Parlamentu České republiky. Samozřejmě připravuji další, ale abych to nezakřikl, tak raději o tom nebudeme mluvit.

Jaké máte plány do budoucna?
V nejbližší budoucnosti mne čeká fotografická práce na odborné publikaci o fosiliích, připravuje se kniha s určitým pražským námětem a jednám o několika výstavách v zahraničí. A dlouhodoběji hlavně zdraví.

Děkujeme Vám za rozhovor, přejeme mnoho úspěchů ve Vaše soukromém i profesním životě. S fotografem Milanem Šustou se můžete setkávat na našich kurzech FotoInstitut.cz i dalších akcích Fotoaparátu.cz.

Milna Šusta je jedním z fotografů, kteří hodnotí Vaše fotografie Okem profesionála.

Pro zájemce si zde dovolujeme připomenout současné téma, které pro Vás připravil a které je prodlouženo až do konce srpna:

Téma na červen, červenec a srpen 2008: „Jin a Jang“

…fotografie vyjadřující protiklady (dobro a zlo, tvrdé a měkké, těžké a lehoučké, ke hvězdám či pod zem,…)…?

Fotografie na toto téma zasílejte do 31. srpna 2008, 24:00 na adresu: fotoinstitut@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Můžete doplnit také váš komentář (jak a čím jste fotografii pořídili, váš záměr,…)