• Laco K.
    Laco K.
    30.03.2007 08:13

    takéto stroje by už mohli stáť do 1000 Sk.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    01.04.2007 00:37

    Přístroj až po okraj narvaný demencí.
    Jak jinak lze chápat stabilizaci zvýšením citlivosti, naprosto nesourodé stanovování expozice (viz ukázka denních fotek - které, jak doufám, nejsou foceny ve stejnou dobu).
    Manuál a skutečnost v rozporu s informací na stránkách, iso 125 už připomíná spíš slavné vodopády než čistý obrázek. Ono 7 Mpix na chipu téhle velikosti udělá svoje.

    Skutečně by vám jinak Oly další hračku nepůjčil, kdyby se na závěr nenapsalo, že "si své kupce najde a že některé věci jsou vlastně výhoda"? Ve skutečnosti nevidím jediný důvod, proč by jej za cenu okolo 7.000 korun měl někdo chtít.
    Existuje spousta lepších strojů - a nechci-li se o nic starat, vždycky je možnost "zeleného foťáčku".

    Olympus opět prokázal, proč měl na zdejších stránkách tu vlezlou reklamu. Zoufale ji potřebuje.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    01.04.2007 12:43

    SW stabiliazci má dnes prakticky každá značka a občas ji kombinuje s optickou. Což zřejmě nevíte.

    Znmíněné snímky nejsou focené ve stejnou dobu.

    Znám pěkných pár lidí, kteří se "čudlíků" na foťáku bojí.

    Neposuzujte, prosím, věci kolem sebe podle sebe, a už vůbec ne z pohledu Fotografa.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    01.04.2007 17:05

    Momentíček... SW Stabilizace přeci nemusí znamenat zvyšování citlivosti. Dokonce jsem ochoten se hádat, že označovat "ISO BOOST" jako stabilizaci obrazu je zavádějící a smrdí klamavou reklamou.
    Můžete, prosím, nějak doložit své tvrzení, že "téměř každá značka používá SW stabilizaci"?
    Nepochybuji o tom, že každá značka v automatickém režimu zvyšuje ISO. Jen nevěřím (možná z naivity), že by tomu všichni říkali "SW Stabilizace".

    Kromě toho - nejsem si jist, jestli se to implementuje, ale není problém navrhnout algoritmus, který na základě znalosti pohybu ruky umí obraz "stabilizovat" dodatečně.
    Tomu bych byl ochoten říkat "stabilizace softwarem". Jde v podstatě o statickou variantu digitální stabilizace u kamer.
    Jednoduchou verzi takového "stabilizátoru" je možno vidět např. jako součást filtru "focus magic" (ten ovšem umí "napravit" pouze lineární pohyb do jednoho směru).

    Že nejsou focené ve stejnou dobu je dobře (protože kdyby byly, byla by to pro aparát hodně špatná reklama), nicméně i tak je vidět zásadní nestabilita stanovování expozice (což - pravda, může být způsobeno i jistou změnou scény).

    Bojí čudlíků? No... upřímě řečeno, zde mohu za příklad použít "typicky techno-bojnou skupinu". Moji prarodiče se dobře naučili používat dálkové ovládání s desítkami čudlíků: vědí, co který dělá. Jakási "funkční logika" - tzn. stav, kdy se musí kvůli nastavení lézt do hloubi menu (např. mobilní telefon) a kdy každý čudlík v závislosti na stavu stroje znamená mnoho různých věcí, jim problémy dělá.

    Nesoudím z pozice fotografa, ale spotřebitele. Užitné vlastnosti téhle pakárny jsou mnohem nižší, než mnoha starších (a levnějších) přístrojů. Proto poznámka o tom, že neznám cílovou skupinu pro tento přístroj.

  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    02.04.2007 07:10

    Udivuje mne, že tento článek pro FA vůbec vznikl. Že by pro pár zlaťáků? Pro Oly je asi výhodnější někoho využít, než si platit vlastní PR. Mrzí mě, že tento server kdysi publikoval moje články.

  • Zuhzkha
    Zuhzkha
    29.05.2007 10:26

    Tak jsem si přečetla zdrcující kritiku na tento výrobek od předchozích uživatelů a rozhodla jsem se napsat svůj názor. Musím předeslat, že jsem úplný začátečník. Paní prodavačce jsem ve specializované prodejně vysvětlila, co chci. /jednoduché ovládání, baterii, která vydrží, pouze na focení obyčejných snímků/. Poradila mi Olympus FE 240. Koupila jsem ho za 4 990 kč a jako laik jsem s ním spokojená. Myslím si, že tento fotoaparát si opravdu své příznivce najde. Každý totiž není "profík".

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse