Test fotoaparátu Ricoh Caplio R2

Přinášíme recenzi 5 Mpx elegantního modelu Ricoh Caplio R2, ktery doplňuje řadu modelů Rx. Nedávno jste měli možnost přečíst si recenzi modelu R1 a R1v. Čím se od nich liší? Přečtěte si následující článek.

Menu, ovládání, postřehy

Veškerá data se ukládají buď do vnitřní paměti fotoaparátu o velikosti 28 MB nebo na karty SD či MMC. Bohužel spolu interní paměť a karta nespolupracují. Je-li karta vložena, snímky se ukládají pouze na ní. Navíc se zaplní jen do odhadnutého počtu fotografií a přestože je na ní ještě místo, žádné další se neuloží. Kruhové navigační tlačítko umožňuje v režimu focení zvolit přednastavený fotografický režim, zvolit režim blesku (vypnuto, zapnuto, pomalá synchronizace, redukce červených očí) a volbu makrorežimu. Tlačítko OK, kterým se potvrzují zvolená nastavení, je ideálně uprostřed. Blesk má dosah 0,2 m – 2,7 m při širokém ohnisku a 0,13 m – 2,1 m při nejdelším ohnisku pro ISO auto. Při jeho nabíjení se LCD vždy vypíná, čímž se šetří baterie.

Režim focení

Scénické režimy

Fotoaparát má tyto expoziční režimy: normální, portrét, sport, krajina, noční krajina, textový režim, vysoká citlivost. Konkrétní použití si musí každý uživatel vyzkoušet sám. Například textový režim exponuje ve dvou barvách (černá/bílá) ve formátu tiff a je určen pro focení textu. Manuální nastavení expozice není možné (s výjimkou časů 1 s – 8 s). Po zapnutí je fotoaparát v normálním režimu, ke kterému se vztahuje i další popis. V ostatních režimech jsou některá nastavení nepřístupná. Pokud jste změnili nějaké nastavení, tak vás na to fotoaparát při opětovném zapnutí upozorní. Výborná funkce.

Tlačítko ADJ skrývá korekci expozice, vyvážení bílé, nastavení ISO a jednu volitelnou funkci – rozlišení, režim ostření, ostrost, způsob měření expozice. Výběr funkce se provádí v menu. V režimu makro k nim přibývá možnost posunu ostřícího bodu.

MENU fotoaparátu, které se objeví po stisku tlačítka MENU má dvě základní části, které mají další podmenu, jak ukazují následující obrázky. Jejich přehlednost je výborná. R2 obsahuje některé volby, kterými R1v nedisponuje.

V prvním lze nastavit velikost a kvalitu ukládaných snímků. Zvolit lze automatické či manuální ostření, případně pevné zaostření na 2,5 m (SNAP) či nekonečno. Manuální ostření nijak neukazuje zaostřenou vzdálenost. Zato lze zvětšit náhled na displeji stiskem šipky „dolů“ na kruhovém spínači. Při zoomovaní v režimu ručního ostření se ostření i zoom ovládá pomocí tlačítka zoomu, musíme proto mezi oběma volbami přepínat pomocí tlačítka OK. Fotoaparát disponuje režimem plošného měření expozice (256 segmentů), režimem s důrazem na střed a bodovým měřením. Velikost plochy při bodovém měření fotoaparát neukazuje a výrobce jej neuvádí. Lze zvolit míru ostrosti ze tří úrovní. Režim běžného sekvenčního focení je nastaven na 3 snímky při maximálním rozlišení a 13 snímků při rozlišení 1280×1024 bodů. Doba mezi dvěma expozicemi je přibližně 0,5 s (resp. 0,25 s) a uložení snímků trvá ještě cca 6 sekund (resp. 15 sekund). Elektronika nepřeostřuje a nemění expoziční hodnoty. Tuto funkci nelze kombinovat s bleskem. Sekvence S-CONT ukládá do jednoho snímku 16 fotografií od stisku spouště. Sekvence M-CONT ukládá posledních 16 fotografií pořízených do okamžiku uvolnění spouště také do jediného snímku. Výsledná fotografie je vždy v rozlišení 2520×1920 bodů.

Barevný režim – lze zvolit živé barvy, normální barvy, neutrální barvy či černobílou variantu (R1v jej nemá). Bracketing má fotoaparát hned dvojí. Expoziční bracketing má pouze pevnou hodnotu +/-0,5 EV. Po jediném stisku spouště se exponují všechny tři snímky. Lze vybrat i bracketing vyvážení bílé. Vytvoří jednu „červenou“, jednu normální a jednu „modrou“ verzi snímku. V položce TIME EXPOSURE lze zvolit čas expozice 1 s, 2 s, 4 s, 8 s. Elektronika k nim volí nejnižší clonu. Tato volba je vhodná například na focení ohňostroje, jedoucích aut v noci atp. Zajímavá je funkce intervalového snímání, u níž lze nastavit interval mezi dvěma expozicemi 5 sekund až 3 hodiny (R1v od 30s). K fotografiím lze ihned po expozici namluvit komentář.

Do fotografie lze vložit informaci o době pořízení. Kompenzaci expozice lze volit tradičně v intervalu +/-2EV v krocích po 1/3EV. Bílá je přednastavena na slunečno, zataženo, dva typy žárovkového osvětlení, zářivku a lze ji nastavit i manuálně. ISO lze volit z hodnot 64,100,200,40­0,800. Aparát volí při plně automatické expozici zcela libovolnou hodnotu ISO (do 400) i libovolný čas. Maximální clona závisí na ohniskové vzdálenosti. Pro 135 mm činní 9,3 a pro 28 mm pouhých 5,4. Nejdelší automatický expoziční čas 1s lze v položce SLOW SHUTTER LMT omezit na 1/8 s při 28 mm resp. 1/30 s při 135 mm ohnisku. Poslední položka v Menu je ve čtvrté záložce a obsahuje volbu návratu v výchozím hodnotám nastavení fotoaparátu.

Položka ADJ BTN. SET. v Setupu nastavuje volitelnou funkci přístupnou tlačítkem ADJ. Vybrat lze rozlišení, režim ostření, ostrost a způsob měření expozice. Volba STEP ZOOM mění spojitou změnu zoomu na změnu po skocích v krocích 28 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm a 135 mm. Setup se prakticky od modelu R1v neliší, je pouze změněno pořadí a přibyla volba nastavení hlasitosti zvuků a nastavení typu USB připojení.

Samospoušť má vlastní tlačítko. Lze volit 10 s či 2 s hodnotu. Obvyklou indikaci pomocí diody na čelní stěně přebírá při volbě 10 s blesk, který se musí za tímto účelem nabít. U předchozího modelu v testu následovala věta: „Proto se při nastavení samospouště po dobu nabíjení vypne LCD. Škoda, že volba délky samospouště není naopak.“ A to u tohoto aparátu není pravda. LCD se totiž v tomto případě nevypíná. Nicméně jak jsem zjistil, je to totiž způsobeno výhradně kvalitou baterie DB-50. Za použití NiMH 2100mAh displej na okamžik opět potemní.

Na LCD lze postupným stiskem tlačítka DISP nechat zobrazit živý histogram, vodící linie, ponechat jen snímanou scénu či jej zcela vypnout. V režimu vypnutého LCD se po namáčknutí spouště však u modelu R1v scéna zobrazí. A tato vlastnost zůstala i modelu R2.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram