Ke Stožecké kapli

Na další FotoVýlet vás pozveme opět na Šumavu. Na rozdíl od předrevoluční doby můžete dnes bez problémů navštívit okolí Stožce, zvláště známou Stožeckou kapli. Také prales v okolí Stožecké skály má fotografům přírody co nabídnout.

Celková délka cesty

Délka cesty je 7 km, cestu je možno prodloužit a udělat okruh kolem hory Stožec (18km).
Celou cestu s výjimkou výstupu ke kapli a na Stožeckou skálu je možno absolvovat na kole.

Mapa

Stožec - mapa

Výchozí místo

Stožec na Šumavě
Stožec má dobré vlakové spojení z Volar. Toto místo bylo před revolucí prošpikované pohraničníky a tajnými. Dnes leží na trase k hraničnímu přechodu pro pěší Haidmuhle – Nové údolí. V době letních prázdnin zde proudí spousty turistů a cyklistů.

Trasa

Zrcadlení


Ze Stožce vyrazíme po široké cestě do údolí Mlýnského potoka. Po levé straně máme podmáčené louky v červnu se spoustou motýlů. Je tu spousta zajímavých míst, kde se fotograf přírody může vyřádit.
Po příchodu do lesa (2,5km) zamíříme po široké lesní cestě směrem na východ. Asi po 2 km dojdeme k odbočce na Stožeckou kapli. Následuje výstup chráněným jedlobukovým pralesem, kde můžete pozorovat a fotografovat lesní velikány.

Lesní velikán


Roste zde i zajímavá lesní květena s mléčivcem alpským, měsíčnicí a vzácnou lilií zlatohlavou.
Pokud nefotografujete, cesta ke kapli je asi na 15 minut. Od kaple doporučuji vystoupit ještě na Stožeckou skálu (976m). Výstup trvá dalších 15 minut. Odměnou je pěkný pohled na hřeben Třístoličníku a nejvyšší vrchol Šumavy Plechý.

Prales pod Stožeckou kaplí



Pokud spěcháte, bude nejlepší, když do Stožce sestoupíte přímou lesní cestou, která začíná kousek od odbočky ke kapli.
Druhou možností je pokračovat dále na východ a udělat okruh lesy kolem hory Stožec.

Stožecká kaple

Stožecká kaple

Od třináctého století stála na stožeckém vrchu strážní věž, která zajišťovala bezpečnost obchodních karavan na trase Pasov – Prachatice. Podobný příběh, který vypráví A.Stifter o slepci ze šumavské Dobré Vody, existuje i pro pramen pod Stožeckou skalou. Jakub Klauser z Volar, který se uzdravil ze slepoty postavil kapli v roce 1791. Dřevěnou kapli ve švýcarském stylu s věžičkou se zvoncem nechal v roce 1867 postavit kardinál Bedřich Schwarzenberg s knížetem Janem Schwarzenbergem.

Prales pod Stožeckou kaplí

Pro oltář namaloval vzácný obraz Madonu s růží Ignac Schraml. Obraz snad nakonec skončil někde v Bavorsku. Ke kapli vedly 3 křížové cesty (stožecká, cesta z Dobré a českožlebská se zasklenými obrazy na dřevě). Tehdy se zřejmě tolik nekradlo. U dnes vyschlého pramene stával dřevěný kříž. Od jara do zimy sem přicházela procesí s kapelami a družičkami někdy až z Vídně nebo Pasova. V roce 1920 sem přišlo přes pět tisíc poutníků většinou v krojích. Po roce 1948 podobně jako většina sakrálních památek byla Stožecká kaple zdevastována. Přesídlení Němci to těžce nesli a postavili naprosto věrnou kopii kaple v nedalekém Philippsreutu. Slavnost svěcení 27.7.1986 tehdy přenášely německé televizní stanice. V roce 1988 zásluhou Jana Kocourka z Prachatic a dalších nadšenců byla Stožecká kaple znovu postavena. Dnes se zde Němci a Češi zase setkávají. Kaple v hlubokém lese má krásnou atmosféru.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • A160
    A160
    20.12.2001 22:20

    Velice pěkné a obsáhlé. A to nejsem ani ovlivněn tím, že Stožec znám - pocházím totiž ze Strážného / Kořenný/. Děkuji. Jan Bostl, Písek

  • Jiří Palacký
    Jiří Palacký
    12.06.2003 11:23

    Díky za krásný popis, doufám, že se mně podaří zachytit něco z toho na fotkypři dovolené na Šumavě.
    Jiří Palacký, Brno

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram