Z Albrechtic na Sedlo

Krásný románský kostelík v Albrechticích a keltské hradiště Sedlo jsou určitě nejzajímavějšími místy tohoto krátkého výletu. Ze skalnatého ostrohu v blízkosti vrcholu Sedla je krásný výhled na Kašperk. Za dobrého počasí jsou vidět až významné vrcholy v železnorudské oblasti.

Celková délka cesty

Celková trasa je 8 km. Trasa není vhodná pro kola.

Výchozí místo

Výchozí místo vesnička Albrechtice je přístupná autem nebo autobusem ze Sušice nebo Strašína. Auto můžete zaparkovat v Albrechticích u kostela nebo u penzionu asi 200 m odtud, kde je možné i příjemně posedět venku u pěnivého moku.

Mapa

Šumava – Povydří, 1:50 000, 1995 KČT

Sedlo u Albrechtic

Trasa

Kašperk ze Sedla

Albrechtice (kostel P.Marie a Petra a Pavla) – po červené značce na vrchol Sedla – vyhlídka (30 min) – nejprve po hřebeni, pak sestup na křižovatku cest U Durmáků (20 min) – po neznačené lesní cestě na západní okraj obce Milčice (30 min) – dále po široké cestě na silnici Sušice – Albrechtice (10 min), kde narazíme na červenou značku – po červené kolem křížku zpět k albrechtickému kostelíku (30 min).

Sedlo-vyhlídka

Sedlo je složitý lesnatý kopec, který spolu s věžemi Kašperku dominuje celému Sušicku. Z vrcholu máte krásný pohled až na hraniční hřebeny.
Za pěkného počasí jsou odtud vidět i největší šumavské vrcholy Velký Javor a Roklan. Nad kepelskou planinou vidíte Polom a Pancíř.

Hradiště na Sedle

Přímo na vrcholu je keltské hradiště z 5. století před n. l.
Valy z poskládaných kamenů jsou v některých místech až 7 m vysoké. Obvod hradeb mnohoúhelníkového tvaru je 920 m. Hradby využívají skalní terén.
Na východním cípu jsou zbytky akropole. Bezpečnost hradiště zvyšovalo 6 dřevěných pevnůstek včleněných do hradeb. Na jižní straně přecházely hradby v kolmou skalní stěnu.
Archeologické nálezy, které lze vidět v sušickém muzeu, jsou velmi chudé. Jedná se o keramiku zdobenou vlnovkami. Hradiště bývalo obydleno pravděpodobně jen příležitostně jako útočiště.

Albrechtický kostel

Fotografování vždy v sobě slučovalo umění a technickou vědu. Prudký rozvoj technologií zpřístupnil fotografii obrovskému množství zájemců. Ti dnes vyfotografují doslova stamilióny snímků. Přesto opravdu vynikajících fotografií vzniká málo. Skloubit umění vidět a schopnost dokonale zachytit totiž není vůbec jednoduché. Ten pravý moment totiž může trvat jen zlomek vteřiny.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Veronika Hejnova
    Veronika Hejnova
    02.01.2009 22:57

    Tak na tomhle tom krasnym miste ma stat rozhledna..... fuuuuj ..... vubec se to tam nehodi a uz to proste nebude ono .... je to nadherny misto ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram