Na Plešné jezero a na Plechý (1378m)

Výhled na Plešné jezero od památníku Adalberta Stiftera na vršku jezerní stěny patří spolu s výhledem na Černé jezero k nejhezčím leteckým pohledům Šumavy. U jezera již vůbec není patrno, že zde bývala budova roty pohraniční stráže. Cestou z Nové Pece si prohlédnete významnou technickou památku: Schwarzemberský kanál, který byl nedávno vyčistěn a opraven. Škoda jen, že ze skaliska na vrcholu nejvyšší hory české části Šumavy není žádný výhled.

Celková délka cesty

Celková trasa je 26 km. Zkrácená trasa z Nové Pece 2.část je 17,5 km. K Plešnému jezeru lze dojet na kole, zbytek trasy není vhodný pro kola.

Výchozí místo

Výchozím místem je Nová Pec (část u nádraží), která leží na trati Volary – Horní Planá – Český Krumlov. V případě, že jste autem, je možno popojet do 2,5 km vzdálené 2. části Nové Pece a zde na louce zaparkovat.

Mapa

Šumava – Trojmezí, 1 : 50000, KČT, 1991

Plechý

Trasa

Plešné jezero

Nové Pece – 2. část vyrazíme po zelené značce. Asi po 25 minutách stoupání dojdeme k Schwarzenberskému kanálu. Pokračujeme širokou cestou podél kanálu. Asi po 30 minutách docházíme k aquaduktu. To je místo, kde Koňský potok protéká tunelem pod korytem Schwarzenberského kanálu. Odtud jdeme dále po zelené, kolem v létě otevřeného kiosku (15min). Po dalších 20 minutách opouštíme silničku a začínáme stoupat kamenitou cestou lesem. V době jarního tání, je to cesta potokem.

Plešné jezero

Asi po 25 minutách stoupání přijdete k okraji kamenného moře, které je čelní morénou Plešného jezera. Narozdíl od kamenných moří u Červené a morén jiných šumavských jezer je toto území hustě porostlé klečí. Po průchodu morénou jsme již na hrázi Plešného jezera ve výšce 1090 m. Zde začíná prudký výstup po žluté značce na vrchol Plechého. Ke Stifterovu pomníku podle úrovně vaší fyzičky dorazíte za 20 – 40 minut. Na vrchol Plechého je to od pomníku asi 20 min. cesty zachovalou horskou smrčinou. Z vrcholu pokračujeme po červené značce sledující hraniční kameny až k hraničnímu přechodu pod Plechým (40min).

Ubývající sníh

Sestup je prudký. Z hřebene zpět do Čech sestupujeme od hraničního přechodu po modré značce. Asi po 40 minutách dojdeme ke kiosku a podél Kobylího potoku k aquaduktu. Pokud se potřebujete vrátit do Nové Pece – nádraží, pokračujte po modré značce podél potoka a dále po silnici Jelení – Nová Pec až na nádraží. V případě, že máte auto v 2. části Nové Pece, je nejkratší vrátit se zpět po stejné cestě.

Horský les

Ve Schwarzenberském kanálu díky nadšení potomků inženýra Rosenauera opět teče voda!
Kanál byl postaven v letech 1789 – 1822 pro zásobování Vídně palivovým dřívím. V dobách největší slávy se zde plavilo až 800 m&sup3 denně. Kanál o celkové délce 44 km začíná v retenční nádrži zvané Rosenauerovo jezírko, která je napájená potůčkem Světlá. U Jelení proráží tunelem horu Plešivec, prochází pod Plechým a Smrčinou. V této části ústí do kanálu Jezerní potok vytékající z Plešného jezera. U Zvonkové poprvé přechází na rakouské území. Nakonec vtéká do potoka Zwettelbach. Kanál je v průměru 3–4 m široký a jeden metr hluboký. Stěny jsou zpevněny žulovým bloky. Podél celého kanálu vede cesta sjízdná pro kola.

Plešné jezero je s plochou 7,5 ha druhým největším jezerem české části Šumavy. Maximální hloubka je 17m. Nad jezerem se tyčí 260 m vysoká příkrá jezerní stěna. Při výstavbě Schwarzenberského kanálu byla čelní moréna utěsněna, zvýšena a opatřena stavidlem pro regulaci výtoku do Jezerního potoka. Od roku 1911 u jezera stávala Lucemburská chata. V 50-tých letech byla přestavěna na sídlo roty Pohraniční stráže a jezero se stalo nepřístupným. V letech 1968–69 a potom až do roku 1974 bylo k Plešnému jezeru možno dojet autobusem z Nové Pece. Fotografovat se zde samozřejmě nesmělo i když můj táta tu svou Flexaretu dvakrát zmáčknul. Uvnitř jezera v blízkosti hráze je kámen s vytesanou korunkou, který připomíná první návštěvu prince Jana Schwarzenberka 13. srpna 1868. Kolem jezera roste kleč, kterou můžete využít při svých fotografických záměrech. V jezerních vodách roste vodní kapradina šídlatka jezerní.

Asi 220 m nad hladinou jezera ve výšce 1311m leží pomník Adalberta Stiftera, německy píšícího básníka Šumavy, rodáka z nedaleké Horní Plané. Pomník 14,5 m vysoký byl vytesán z pleckenštejnské žuly v letech 1876–77. Hezkou prací je i staré železné zábradlí pod pomníkem. Vyhlídka od pomníku Adalberta Stiftera je nejkrásnějším místem celé cesty. Je to letecký pohled na Plešné jezero, Smrčinu, Lipenskou nádrž a protější masiv Želetavské hornatiny s nejvyšším vrcholem Knížecí stolec.

Plechý je výškou 1378 m nejvyšším vrcholem české části Šumavy. Vrchol leží na hranici s Rakouskem. Z vrcholové skalky není vzhledem k vzrostlému lesu žádný výhled.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram