Na Oblík a Tříjezerní slať

Oblík neboli Pařezák je vrcholem s kruhovým výhledem zejména díky rozsáhlým polomům, které postihly les kolem vrcholu hory. V oblasti se nachází i další perla - Tříjezerní slať s tmavými rašelinnými jezírky a velkými létajícími šídly. Pokud budete v oblasti Srní, je to asi nejzajímavější výlet.

Celková délka cesty

Celková trasa je 21 km. S výjimkou kratších úseků v závěru výstupu a sestupu z Oblíku je možné absolvovat cestu na kole.

Výchozí místo

Výchozím místem je Srní, vesnička s několika velkými rekreačními zařízeními včetně krytého bazénu, dostupná autobusem po trase Sušice – Modrava.
U hotelu Srní je parkoviště.

Mapa

Šumava – Povydří, 1:50 000, 1995 KČT

Oblík

Trasa

Na Mozau

Vyrážíme po žluté značce přes Staré Srní a Mozau. Asi po 40min přecházíme po mostku Vchynicko – tetovský kanál. Vystupujeme nejprve lesem kolem schwarzemberského křížku pak lukami do oblasti Zelenohorských chalup. Asi po 40 min narážíme na modrou značku přicházející od Velkého Boru. Procházíme krásnými loukami se stromořadími a valy z kamenů, které před mnoha desetiletími vybírali z políček místní obyvatelé.

Pohled na Sokol

Po hodině chůze širokou cestou přicházíme k odbočce cesty na vrchol Oblíku (1225m), která je značená žlutou barvou. Na vrchol, kde je pěkná vrcholová skalka, dorazíte z rozcestí asi za 15 min. Cestu na Tříjezerní slať lze výrazně zkrátit neznačenou lesní cestou, která začíná na vrcholu a míří jihovýchodním směrem na rozcestí žluté a modré v místě, které se nazývá Pod Oblíkem. Cesta z vrcholu sem trvá asi 30min.
Začátek povalového chodníku do Tříjezerní slati je odtud vzdálen jen 0,5 km po silničce, kterou vede žlutá značka.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram