Olympus konečně představil zrcadlovku E-1

Olympus, jako jedna z vedoucích firem v digitální fotografii, konečně představil svoji první pravou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy. Firma nechce při tomto vstupu určitě nic ponechat náhodě a dává si na čas. Mechanické zpracování a parametry přístroje svědčí o vysoké kvalitě. Přístroj vstoupí do tvrdé konkurence s Canony a Nikony, popřípadě i s Fuji a Sigmou SD9. Kvalita těla a na něj navazujícího systému příslušenství včetně objektivů Zuiko mu určitě dává velké šance. Růst konkurence v segmentu pravých digitálních zrcadlovek dává tušit, že doba, kdy se začnou klasické zrcadlovky masově měnit za digitální, se opět přiblížila.

Olympus je firma známá výbornou optikou. Proto hodně fotografů zamrzelo, že v oblasti klasických zrcadlovek s výměnnými objektivy firma značně vyklidila pozice silnému čtyřlístku Canon, Minolta, Nikon, Pentax. Objektivy Zuiko byly pověstné svojí optickou kvalitou, ale často i dost vysokými cenami. Výrobu výborných plně mechanických těl pro tyto objektivy OM-2000, OM 3 (Ti) a OM 4 (Ti) Olympus na začátku tototo roku ukončil. Automatické ostření dnes prostě žádá většina zákazníků.

Firma se v klasice soustředila na hybridní zrcadlovky s transfokátorem, které označuje IS. Ty však nemohou nikdy nahradit možnosti pravých zrcadlovek s plně výměnnými objektivy. V digitálních fotoaparátech je tomu zcela jinak. Zde má Olympus vedoucí postavení na českém a slovenském trhu. Chybělo tomu jen jediné: pravá digitální zrcadlovka.

Loni na podzim jsme si na Photokině (více v článku PhotoKina 2002 – Reportáž z veletrhu) na stánku Olympusu prohlíželi za plexisklem uloženou maketu digitální zrcadlovky. Na únorovém PMA v Las Vegas (více v článku Novinky od Olympusu na veletrhu PMA) byl již představen prototyp s objektivy a systémovým bleskem.

Olympus E-1

Minulý týden Olympus představil konečně model E-1 včetně technických parametrů a zaváděcí ceny 2199$. Fotoaparát by se měl dostat na pulty prodejen v USA v září. Vedle čtyř objektivů (více v článku Novinky od Olympusu na veletrhu PMA), ohlášených již v únoru se koncem roku objeví ještě ultraširoký zoom 11–22 mm, který odpovídá ohniskovým vzdálenostem 21–44 mm v kinofilmovém formátu. Uváděné ceny objektivů se pohybují od 599$ do 7999$ za objektiv 300 f/2.8. To je na ceny v USA, které jsou po Asii nejnižší, hodně. Firma si patrně věří díky kvalitě.

Tělo je postaveno pro CCD čidlo systému 4/3 inch. Tento systém firma ohlásila právě před loňskou Photokinou jako nový standard pro těla digitálních fotoaparátů, který hodlá prosazovat. Rozměry čipu jsou zde 18×13,5 mm, což je ve srovnání s “full size” (36×24 mm) zhruba 3,5 krát menší. V budoucnu lze možná ještě čekat zvýšení hustoty elementárních světlocitlivých buněk na ploše čidla. Přístroje v tomto standardu jsou velmi kompaktní a proto perfektní třeba na cestování. Výhodou tohoto systému je, že objektivy jsou počítané specielně pro dané čidlo a geometrii těla. Menší rozměry čidla ve srovnání s kinofilmem násobí ohniskovou vzdálenost. To potěší např. fotografy zvířat v přírodě, neboť u systému 4/3 inch bude z objektivu 300 f/2,8 ve “full size” ohnisková vzdálenost 600 mm a to ve velmi kompaktních rozměrech. Na krajinu naopak potřebujete široké a ultraširoké objektivy, což až do nedávna byla jedna z hlavních slabin digitálních fotoaparátů. I tento problém je však řešitelný specielními konstrukcemi objektivů. To dokazuje Olympus objektivem 11–22 mm, který přijde na trh na konci roku.

Technické parametry Olympus E-1

Tělo z magnéziové slitiny je v současné době standard pro profesionální přístroje. Přístroj je vodo a prachotěsný v kvalitě proti stříkající vodě. Ve srovnání s klasickými přístroji jsou digitální zrcadlovky mnohem více citlivé na prach (čidlo neměníte na rozdíl od filmu). To je zde řešeno tzv. ultrazvukovým filtrem, který by měl po zapnutí přístroje odstranit usazený prach z čidla.

Čidlo má 5,1 miliónů aktivních pixelů. To je dnes již v této kategorii minimální standard. Megapixely samotné však nejsou zdaleka jediným parametrem, který rozhoduje o kvalitě snímků. Olympus určitě věnoval hodně pozornosti redukci šumu, který se projeví hlavně u dlouhých expozičních časů a u snímání na nejvyšší citlivosti čidla. V tomto případě je nejdelší čas závěrky 8 minut a nejvyšší citlivost ISO 800, v režimu ISO boost pak 3200. Dobrá filtrace šumu v kombinaci s kvalitou objektivů může znamenat opravdu vynikající kvalitu obrazu. Hlavně u středních časů (1/2 až 1/30 sec) se uplatní Anti-shock systém, což je obdoba tzv. předsklopení zrcátka z analogových zrcadlovek. Krátké časy závěrky až do 1/4000 sec asi zase tak často nepoužijete.

Olympus E-1, zadní část

Standardem pro měření expozice v této třídě je mít všechny tři způsoby: zonální matrix, vážené na střed a bodové (velikost segmentu je zde 1,8%). Neobvykle široké je pásmo pro kompenzaci expozice (+/- 5 EV). Přístroj umožňuje snímání expozičních řad jak pro snímky s bleskem tak i bez blesku. Přístroj má bohaté možnosti nastavení teploty bílé barvy. Je zde třináct nastavení na základě teploty (různé žárovky a zářivky, denní světlo, zamračeno, stín a 4 manuální předvolby). V praxi asi nejspíše necháte tyhle volby spíše na automatice, neboť ta dokáže barevnou teplotu měřit. Přístroj umožňuje pracovat ve všech běžných expozičních režimech tj. od plně automatického až po plně manuální, včetně nesmírně důležitého režimu priority clony a méně používaného režimu priority času.

Automatické ostření je třísegmentové a údajně velmi rychlé. Rozsah EV 0 až 19 EV říká, že bude fungovat i ve špatných světelných podmínkách. Možnost ostřit manuálně je samozřejmostí. To by si asi nikdo nekoupil makroobjektiv ED 50 mm f/2 (100 mm v kinofilmovém formátu).

Hledáček je optický pentagonální hranol se 100% pokrytím snímku, což je něco, co opět přidá na lesku. Dioptrická korekce od –3 do 1 dioptrie je pro nás se z monitorů opotřebovaným zrakem nutností. TFT display na zadní straně má antireflexní vrstvu, aby v něm bylo něco vidět, až budete fotografovat venku za slunečného dne.

Přístroj má jak PC konektor pro studiové blesky, tak i patici pro systémový blesk tzv. Hot shoe. Vedle systémového blesku FL 50 bude v blízké době dostupný i kruhový makroblesk a dvojče (blesk se dvěma reflektory, které můžete různě směrovat).

Přenos dat do počítače je řešen dokonale: rychlý USB 2.0 a ještě rychlejší Firewire. Data lze ukládat ve formtech RAW, TIFF a JPEG (EXIF 2.2).

Přechodový paměťový buffer má kapacitu 128 MB, což umožní sekvenčně nasnímat 12 snímků v rychlosti 3obr./sec. Pro ukládání snímků je přístroj vybaven sloty na velkokapacitní paměti CompactFlash I a II, do kterých přes adaptér dostanete i miniaturní xD karty, které Olympus spolu s Fuji prosazují jako svůj nový standard.

Jako zdroj energie můžete použít buď vestavěný akumulátor na dobíjitelné Li-iontové články (1500 mAh) nebo si dokoupíte battery pack v kapacitě 3400 mAh, který vydrží déle.

Hmotnost těla 660 g svědčí při kompaktních rozměrech o velmi solidní konstrukci.

Olympus E-1 s příslušenstvím

Co tedy říci závěrem. Olympus vstupuje do konkurence proti Canonu a Nikonu, které zatím digitálním zrcadlovkám vládnou. Ti mají proti Olympusu výhodu obrovského množství již nakoupeného foto-příslušenství (hlavně objektivů) ve skříních fotografů po celém světě. Olympus nabízí optimalizovaný systém výhradně pro digitální fotografii. Je to lákavá volba pro vás, co jste se rozhodli opustit klasickou fotografii nebo fotografovat digitálně paralelně s klasikou a těch objektivů zase tak moc nemáte. Objektivy ze systému Olympus 4/3 nejsou bohužel kompatibilní s klasickou řadou analogových přístrojů OM. V klasice vždy platilo, že kvalitu fotoaparátu dělá objektiv. V digitální fotografii tohle samozřejmě platí také, i když se v těle navíc ještě “čaruje“s namě­řenými daty. Výborná reputace Olympusu jako firmy, která se v optice vyzná, bude určitě pro mnoho hlavně movitějších fotografů velice lákavá.

Slibujeme Vám test, až se E-1 objeví v Čechách. Také nás moc zajímá!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Libor Bedřich
    Libor Bedřich
    03.07.2003 22:04

    Tohle není profesionální přístroj - to je krok mimo. Podle mého názoru žádnou konkurencí profesionálním DSLR není. Aby se prosadil v této kategorii, musí nabídnout buď výjimečné parametry - což nenabízí, a nebo agresivní nízkou cenu - a to je právě naopak. Už jsem to napsal v jednom příspěvku ve fóru - je to úlet.

  • TeeKaa
    TeeKaa
    06.07.2003 20:58

    "... v oblasti klasických zrcadlovek s výměnnými objektivy firma značně vyklidila pozice silnému čtyřlístku Canon, Minolta, Nikon, Pentax."

    Aky D fotoaparat s vymennymi objektivmi vyraba v sucasnosti Minolta ??

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    26.07.2003 09:21

    To Tee Kaa: Minolta vyrobila digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy RD 3000 v digitálním pravěku - r.2001. Mrkněte do databáze. Tohle samozřejmě není přístroj, který bychom si představovali t.j. zrcadlovka kompatibilní s objektivy analogové řady Dynax. Zatím ani nemáme zprávy, že se firma na něco takového chystá. Moc tomu nerozumím, neboť stále rozvíjejí G řadu svých velmi kvalitních obejktivů určených pro klasické Dynaxy.

    To Libor B.: Nemyslím profesionální přístoje typu Canon D1 ale DSLR pod 80000 Kč. Souhlasím s Vámi, že to v této třídě nebude mít lehké díky ceně. Ty parametry však v kombinaci s výborným zpracováním a Olympusáckou optikou považuji za velmi zajímavé.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram