Test fotoaparátu Sony RX100 III

Do dnešní recenze jsem si vybral takový bonbónek mezi malými kompakty od firmy Sony - RX100 III. Model řady, která se dočkala již třetího pokračování, přístroj dostal širší objektiv na začátku zoomu a výrazně vyšší světelnost na delším konci při stávajícím velkém čipu s vysokým rozlišením. Bohužel dostal i podstatně vyšší cenu než u jeho předchůdců - a tak se podívejme, zda mají tyto úpravy svoje opodstatnění a jak se to projeví na kvalitě fotografií.

Sony RX-100 III je relativně malý kompakt se silnější hloubkou s „vystrčeným“ krytem zoomového objektivu. Design fotoaparátu je poměrně strohý. Z předního pohledu je obdélníkový s ostrými hranami, při pohledu zhora s výrazně zaoblenými bočními stranami. Všechny ovládací prvky jsou zarovnamé a zapuštěné do těla. Stejně tak jako velmi strohý design, zaujme i poměrně velká hmotnost, která dává tušit, že dílů z plastu ve fotoaparátu asi mnoho nebude. Přístroj je vyveden pouze v černém provedení s několika málo drobnými barevnými doplňky, jako je třeba modré logo ZEISS, označující, čí je konstrukce objektivu.

Sony RX-100 III zepředu Sony RX-100 III zezadu
Sony RX-100 III shora Sony RX-100 III z boku
Sony RX-100 III zezadu Sony RX-100 III blesk

Další zvláštností této konstrukce je elektronický hledáček, který se dnes u podobných kompaktů téměř nepoužívá. Konstrukce zde umístěného hledáčku je výsuvná, stejně jako maličký vestavěný blesk. Vysunutí hledáčku je však poněkud obtížnější. Nejprve se odjištějím pojistky vysune hledáček nahoru, potom je ještě nutné jej ručně vysunout dozadu. Stejný postup je i pro zasouvání, nejprve zasunout dopředu a poté zamáčkout dolů. Na horní straně kromě zmiňovaného hledáčku a interního blesku a samozřejmně spouště ještě najdeme volič expozičních režimů a pákový volič zoomu, oboje taktéž plně zapuštěné do těla přístroje. I přesto není problém oba voliče ovládat přes malé výřezy, které jsou proto uzpůsobené. Zadní strana je klasická „soňácká“. Kruhový 5-bodový volič pro dané funkce a volbu hodnot, kolem kterého jsou ještě 4 ovládací tlačítka pro nabídku funkcí, přehrávání naexponovaných snímků a videí, vlastního nastavení a MENU. Celé ovládání tu zakončuje tlačítko záznamu videa v horní pravé části. Zbytek zadní strany tvoří velký LCD displej, nad nímž je maličké tlačítko vyklopení blesku (patice pro externí blesk bohužel chybí) a na levé straně fotoaparátu je pak tlačítko vysunutí el. hledáčku. Na pravé straně jsou pod krytkami schované konektory pro HDMI kabel a multifunkční micro USB. Poslední ovládacím prvkem je samotný objektiv, kdy otáčením prstence se dají nastavovat hodnoty určitých funkcí (clona, čas…)

Ještě bych se zmínil o jedné zvláštnosti v konstrukci, a to v konstrukci objektivu. Při širokoúhlém ohnisku je objektiv vysunutý v max. výtahu, kdežto při nastavení na nejvyšší ohniskovou vzdálenost je zasunutý v těle.

Celé tělo je relativně hladký povrch, pouze pod palec pravé ruky je umísten drsnější

Základní parametry:

  • Snímač CMOS Exmor R® typu 1.0 (13,2 mm x 8,8 mm) Rozlišení 20,1 MPix (5472×3648pixel)
  • objektiv ZEISS® Vario-Sonnar® T* 24–70 mm /1,8–2,8
  • Formát RAW, JPG, video AVCHD / mp4
  • El.hledáček 1,44MPix
  • 3“ TFT LCD 1,3MPix
  • P/A/S/M
  • ISO 100–12800
  • Exp.čas 1/2000–30s
  • Barevný prostor sRGB/AdobeRGB
  • SD/SDHC/SDXC/Memory Stick PRO Duo™/Memory Stick XC-HG Duo™
  • Rozměry 102×58×39mm
  • Hmotnost 290g bez objektivu

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Hledáček a LCD

Elektronický hledáček OLED Tru-Finder™ F

Výsuvný elektronický hledáček OLED Tru-Finder™ F (organický elektroluminis­cenční) má rozlišení 1,44 mil. bodů se 100procentním pokrytím obrazu a zvětšením asi 0,6× (ekvivalent k 35mm formátu) s objektivem 50mm na nekonečno. Jeho povrch ZEISS® T* přispívá ke snížení odlesků a únavy očí. „Celý hledáček je navržen tak, aby se minimalizovalo rozmazání způsobené chvěním očí.“ píše výrobce. A my mu budeme věřit. Automatickoruční výklopný systém je poněkud zvláštní, ale je plně funkční a spolehlivý. Už jen vysunutím hledáčku se fotoaparát sám zapne (pokud už zapnut není), což chválím. Bohužel v opačném „směru“ – zasunutím hledáčku do těla, občas došlo i k vypnutí fotoaparátu, což už mi tak úplně vhodné nepřišlo. Tak jak je u Sony zvykem zobrazované informace v hledáčku si můžete zvolit z několika typů, od plného zobrazení až po holý snímek. Rozhodně tedy musím chválit, hledáček u takovéhoto kompaktního přístroje je vždy přínosem.

Výklopný systém  LCD

LCD je dnes již standardního rozměru 3 palce a poměru 4:3. typu Xtra Fine TFT LCD s automatickým ovládáním jasu a vysokým rozlišením 1,23 mil. bodů. A stejně jako u hledáčku je možné nastavit zobrazení všech funkcí až po zobrazení pouze holého snímku. Výklopný systém vám umožňuje vyklápět LCD nahoru o 90° a dolů o cca 45°, do stran výklop není možný. Pokud máte nastaveno zobrazení informací „pro hledáček“, je základní zobrazení podobné jako na jiných předchozích DSLR. Další možná zobrazení jsou již spojena s živým náhledem. Samotná konstrukce výsuvného mechanizmu hledáčku je poměrně tuhá (bez vůlí) a samotný hledáček je poměrně tenký, proto je třeba na něj dávat pozor.

Zobrazení informací Zobrazení informací s náhledem
Výběr funkcí Výběr funkcí

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 16:36

    Decka, dnes jsem se prochazela cely den cinskym pavilonem Cinskeho umeni tady v Sanghaji. Obrovsky kolos napechovany od sklepa po strechu umenim a nemala cast je venovana fotografii. 95pct je odpad. Obrovsky, ohromny, nekonecny, vsude se vrstvici obludny odpad, kde kazdy jeden z tech umelcu je pysny ze prave tam ma sve fotky/obrazy a povazuje si to za splneni sve ulohy tady na Zemi.

    A vy, v souladu s tohle filosofii tvoreni odpadu, tu zvanite o velikosti cipu, protoze to je to, co tvori diskusi o fotografii a je to v posledni dobe vlastne jedina zaznamenatelna vaznejsi diskuse.

    Jak priznacne!

    Takhle jsem klesli: az hloubeji nez na kolena.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 17:22

    Lido Lido, ano, máš samozřejmě jistě pravdu, spousta fotografií dnes prezentovaných na různých galeriích je z více jak 95procent děsný odpad. Ale zde jsme v sekci FotoTest, pod článkem který řeší další nový fotoaparát,a testy jsou hlavně o tom že testují a zobrazují hlavně ty technické věci, a ani ne tak moc uměleckost fotografie jako takové. Tu musí řešit autor sám, svýma rukama a citem, a pokud umí "vidět" pak je celkem jedno jaký typ fotoaparátu pro to použije, kinofilm,digitál,kompakt nebo profi zrcadlovku. Pokud vidět neumí, pak mu nepomůže ani výbava za stovky tisíc.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 18:54

    To chapu. Byl to jen drobny povzdech nad tim, ze velikost cipu je to, nad cim se nejvice u fotografie vzrusujeme a vyvolava to ty plamenne diskuse :-)

    Proste: merit nebo vazit... to je to oc tu bezi, jak by rekl hamlet.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 19:02

    (budiz ale vam - bojovnikum za kvalitu HO - utechou, ze treba takovy Bohumil Kubista pomoci pravitka a kruzitka a matematiky vskutku stvoril genialni dila.)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 23:45

    upřímně nejraději vzpomínám na dobu kdy sem fotil Minoltou X700, manuální kinofilmová kráska..A dodnes používám i 30let staré objektivy, protože kreslí s tou svojí specifickou "nedokonalostí" která je na nich to úžasné..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram