Aneb pokročilý fotoaparát pro mobilní generaci. Přináší dosud nejtenčí tělo mezi přístroji s výměnnými objektivy, 1“ snímač a špičkovou konektivitu. I s nasazeným testovaným „pancake“ širokáčem ho strčíte do kapsy od košile. Jaký je a pro koho?

Závěr:

Samsung NX mini je skutečně zajímavým přístrojem. V malém a nenápadném těle toho přináší celkem dost, byť to skrývá v trendy kabátku „selfie-kompaktu“. Právě kombinace obrazového výkonu a nenápadnosti je nejsilnější zbraní tohoto přístroje pro zapáleného fotografa. Pro avízované publikum amatérských mobilních fotografů to může být také dobrý vstup mezi seriózní přístroje – focení autoportrétů a sdílení fotografií na síti je stejně jednoduché, jako z mobilu, kvalita snímků je ale nesrovnatelná. Byť jsem měl proti přístroji v průběhu testu pár výtek, dojem nakonec zanechal kladný a to také s ohledem na cenu, která je více než konkurenceschopná. Do budoucna může jít o zajímavý systém – je samozřejmě potřeba více objektivů a dalšího příslušenství a také jsem zvědavý, zda se dočkáme pokročilých těl ve stylu „V“ řady velmi podobného systému Nikon 1.

Pokud chcete znát mé doporučení, tak ano, přístroj stojí za koupi jako kapesní zápisník s dobrou obrazovou kvalitou nebo třeba jako foťák pro rodinného příslušníka, který doteď cvakal jen na mobil.

Ukázkové snímky:

F3.5, 1/160 s, ISO 400, kor. exp. 0, WB Automatické F4.5, 1/200 s, ISO 400, kor. exp. 0, WB Automatické
F4.5, 1/1600 s, ISO 400, kor. exp. 0, WB Automatické F3.5, 1/5000 s, ISO 800, kor. exp. 0, WB Automatické
F3.5, 1/400 s, ISO 200, kor. exp. 0, WB Automatické F3.5, 1/640 s, ISO 320, kor. exp. 0, WB Automatické
F5.0, 1/320 s, ISO 200, kor. exp. 0, WB Automatické F5.6, 1/500 s, ISO 160, kor. exp. 0, WB Ruční

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    19.05.2015 14:22

    Fotoaparát jsem si nedávno pořídil jako kapesní alternativu k větší bezzrcadlovce a jsem celkem spokojen. Jinak, Smasung NX mini má režim "Vodopád": I za normálních světelných podmínek exponuje 5 - 6 sekund a výsledek je bez přepalů. Nenapadá mě nic jiného, než zabudovaný ND filtr, o kterém se ovšem Samsung nikde nezmiňuje. Má-li autor recenze lepší informace, mohlo by osvětlení této věci být nejen pro majitele tohoto přístroje užitečné, stejně jako odborný náhled na to, jak je zabudovaný ND filtr řešen: Fyzicky přítomným zasouvacím šedým filtrem, nebo řízením ISO (snad nějakým ovládáním síly signálu z čipu)?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram