Nová amatérská zrcadlovka s Nikon D3300 se od svého předchůdce D3200 na první pohled příliš neliší. I papírově jsou si oba modely velmi podobné. Rozdíly naleznete až při detailním pohledu a inovace jsou podobné jako u všech v poslední době představených Nikon DSLR.

Konstrukce

Pokud bych měl přímo porovnávat D3300 s D3200 (<a href="">test Nikon D3200 na FotoAparát.cz) po stránce technické, pak je asi hlavním rozdílem 24,2 Mpix snímač bez optického antialiasingového filtru. Tato novinka se v posledních letech postupně objevuje ve všech nových lepších přístrojích nejen značky Nikon. Odstranění tohoto filtru znamená, že se obraz opticky nerozmazává a fotografie by tedy měla být ostřejší. Negativním důsledkem však může být moaré – barevné skvrny pokud jemná struktura na fotografii koliduje s mřížkou barevných obrazových bodů bayerovy masky na snímači. Proto se konstrukce bez filtru objevuje až nyní, když je rozlišení snímačů tak jemné, že by musela být velice jemná i struktura která moaré vytvoří.

Nový je také obrazový procesor EXPEED 4. Těžko říci, jaký má na tom právě nový procesor podíl, ale D3300 je rychlejší než předchůdce. Sériové snímání je možné rychlostí 5 snímků za sekundu a video nabízí i režim 1920×1080/60p. Také ISO bylo navýšeno o jeden stupeň na rozsah 100–12800 (rozšiřitelné na 25600) a tento rozsah lze využít i pro video.

Jinak se fotoaparáty po funkční stránce (odhlédneme-li od rozdílů v softwaru) prakticky neliší. Nenajdete zde tedy žádný velký důvod pro přechod ze staršího modelu, jako je třeba u D5300 modul GPS. Volitelný modul pro GPS nebo WiFi můžete připojit z boku fotoaparátu. Další rozdíly mezi D3300 a D3200 jsou konstrukční.

Rozměry staršího modelu i novinky jsou prakticky shodné – někde pár milimetrů ubylo, jinde přibylo. D3300 má rozměry cca 124 × 98 × 75,5 mm a je tedy z kategorie opravdu malých zrcadlovek. Menší zrcadlovkou se zrcátkem, optickým hledáčkem a APS-C snímačem je už jen Canon EOS 100D, u kterého byla ale v zájmu miniaturizace obětována první lamela závěrky. I přes malé rozměry se ale D3300 drží dobře. Grip je i na malém těle dostatečně velký a na zadní stěně je vystouplá pogumovaná opěrka na palec. Průměrně velké ruce bude tvar těla vyhovovat.

Kromě pogumovaného gripu a již zmíněné opěrky na palec je celé tělo, na rozdíl od vyšších modelů, k dispozici i v červené a šedé z hladkého lesklého plastu. Plastová a maximálně odlehčená (plast vyztužený uhlíkovými vlákny) je i vnitřní konstrukce. Kovový je jen závit na stativ, očka na popruh a bajonet. To se projevilo na hmotnosti. D3300 s baterií a kartou váží jen 460g, což je o 45g méně než D3200. Je až překvapivé kolik hmotnosti se ještě dalo ušetřit. Přesto působí fotoaparát pevným dojmem a nikde nic nevrže.

Drobné změny doznal i pentamirror optický hledáček. Pokrytí 95% scény se nezměnilo, ale zvětšení stouplo z 0,8× na 0,85×. Informace zobrazené v hledáčku jsou stejné jako u většiny DSLR Nikon základních řad. Pevně zobrazené červeně zvýrazněné ostřicí body, údaje o expozici včetně ISO a řada dalších údajů včetně toho, zda máte zapnutý nějaký umělecký efekt.

Ovládací prvky ani jejich rozmístění se, až na drobnou změnu polohy dvou tlačítek na zadní straně fotoaparátu, nezměnily.

Některé další a zajímavé parametry, které změn nedoznaly, zmíním jen ve stručnosti:

  • 11 bodů AF (střední křížový)
  • karta SD/SDHC/SDXC (UHS-I)
  • závěrka 1/4000–30s
  • blesk GN 12, x-sync 1/200
  • USB 2.0, microHDMI, NTSC/PAL, 3,5mm konektor na mikrofon
  • senzory infraspouště na přední i zadní straně

Kompletní specifikace D3300 najdete na webu Nikon.

Nikon D3300 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram